Astra Zeneca vill göra vinst på covid-19

EKONOMI & MEDICIN. Coronapandemin är på väg att övergå till en ”endemi” och för svensk-brittiska Astra Zeneca innebär det att man kan börja höja priset på sitt vaccin. Det säger vd Pascal Soriot enligt brittiska The Telegraph.Viruset håller på att bli ”endemiskt” och vi måste lära oss att leva med det, säger Soriot.

Analytiker tvekar dock på att vaccinprogrammet någonsin kommer att bli en kassako för det svensk-brittiska bolaget. Ketan Patel, förvaltare hos Astra Zenecas aktieägare Edentere, menar att en måttlig vinst borde gå att rättfärdiga. Astra Zeneca leverar vaccin till 180 länder – varav 90 procent av utbudet i Indien.

Astra Zeneca är ett av två läkemedelsbolag som tackat nej till vinst för att göra vaccinet tillgängligt för så många länder som möjligt och gjorde en storförlust vid det senaste bokslutet. Pfizer har samtidigt haft en vinstmarginal på nära 30 procent på sitt vaccin.

-Pettersson säger att det är dumt att inte göra vinst. I längden går det inte att driva ett bolag med förlust och vinstpengarna ska gå till att utveckla ny läkemedel och en rimlig del till ägarna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Astra Zeneca vill göra vinst på covid-19

  1. ja det är väl rimligt det är ju ett företag som sysslar med medesinteknik … det man inte skall ha betalt för är ju denna nevrosdyn som man körde med för ett antal år sen..men sen detta vaccin från phfaiers bör ju uppenbart granskas hur var det med studierna fas tre och fyra verkan var visst väldigt dålig där och där finns det fog för att fråga om detta vaccin faktiskt fungerar eller hur många doser skall man trycka i folk?? ellernär fjärde dosen fri

Kommentera