Stordalens helvetesresa – tågfärden tog 78 timmar. Flyget 6 timmar dörr till dörr

KLIMAT & MILJÖ. Klimat och miljöaktivisten Gunhild Stordalen, 42, var en självklar gäst på veckans klimattoppmöte i Glasgow. Men tågresan dit är knappast någonting hon kommer glömma – den tog nämligen nästan 80 timmar. – Det var en mardröm, säger Gunhild Stordalen till norska Dagbladet.

Gunhild Stordalen Bild: Instagram

Gunhild Stordalen, 42, har självklart närvarat vid det omskrivna klimattoppmötet i Glasgow som avslutades under fredagen, men till skillnad från de starkt kritiserade världsledare och näringslivstoppar som tog sina privatjet till Skottland, valde Stordalen att ta en lite annan väg – med tåg. 

En resa som från Oslo tog 78 timmar. 

Jag lämnade Oslo på onsdagsmorgonen och anlände vid 01-tiden på lördagskvällen, helt utmattad. Jag var tvungen att stanna taxin för att spy på väg till föreläsningen. Det var en mardröm, säger Gunhild Stordalen till norska Dagbladet.

Stordalen ville inte bara resa till klimattoppmötet på ett så grönt sätt som möjligt utan ville också passa på att visa hur svårt, dyrt och omständigt det är att åka tåg. 

– Det är nästan omöjligt att åka tåg. Man ska ha mycket pengar, man ska vara en Greta Thunberg-idealist och man ska ha mycket tid, säger hon till tidningen.

På sin Instagram bryter hon ner sin resa i siffror. Där skriver hon bland annat att det tog tolv gånger så lång tid att åka tåg som att flyga och att det var fem gånger så dyrt. Dessutom behövde hon använda flera olika bokningssajter vilket gjorde att bara bokningen tog flera timmar. 

Det här visar att om vi ska få med folk måste det vara enkelt, ekonomiskt och prisvärt att välja rätt. Man kan inte skylla på folk för att det går åt helvete när infrastrukturen är så här. Vi behöver en systemförändring, säger Gunhild Stordalen till Dagbladet. 

Dessutom skriver hon på sin Instagram att hon bad forskningscentrumet Cicero att räkna ut hennes klimatavtryck. Det visade sig då att det knappt gjort någon skillnad alls mot att ta flyget, då resvägarna var så omfattande. 

-Pettersson säger att detta visar Miljöpartiets politik, de vill förbjuda och beskatta det som fungerar utan att det finns några realistiska alternativ.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Stordalens helvetesresa – tågfärden tog 78 timmar. Flyget 6 timmar dörr till dörr

 1. Varför kunde hon inte ta sällskap med dom ledande Miljöpartisterna från Sverige. Då hade resan nog blivit trevligare. Det fanns ju bild på Bolund och Bah när dom kommit till stationen i Glasgow. Och deras väskor hade visst rest med flyg. Men det tog visst lika lång tid som med tåget. Men dom återförenades på stationen. Alla var nöjda. Dom hade ju tänkt på miljön och åkt tåg. Nu hade dom inte några skamkänslor i alla fall när förhandlingarna började.

 2. Min Fafar lär ha gått från Eslöv till Stockholm för att överklaga ett beslut i en marktvist.
  Det är dit vi är på väg igen .
  Bolund och kompani är helt fel ute .
  De är bara budbärare av den nya kommunistiska kampen , sedan det visat sig att den gamla diktatoriska kommunismen hamnat på sophögen .

  20
  1
 3. Oj så klen är hon! Min mormors syster åkte hela familjen, med två barn från Vladivostok till Moskva. Det tåg med än 10 dygn och det var på 1950-talet. Utan någon lyx som dusch eller luftkonditionering…

  11
  6
  • Men Gunnel Stordalen har en autoimmun sjukdom, som kan blossa upp igen…tycker det var strongt av henne att utsätta sig för detta

   8
   2
 4. men ola då kunde du inte liftat med kost gard. du vet dom där som gapar om tjyv fiske ???
  eller var dom uptagna med att stjäla Putins boskap du vet dom där stalin krabborna som ryssarna odlar som var där och skar sönder på natten

 5. Det här får jag väl många tummar ner för, det heter inte omständigt utan omständligt.Vi måste värna vår svenska.

  Vad anbelangar tåg eller flyg, minns då vi, frun och jag skulle åka till Skellefteå från Nyköping och välja tåg, det skulle ta över ett dygn och kosta dubbelt så mycket som flyget.
  Naturligtvis blev det flyg.

  23
  • ”grebom5” !

   Tack !
   Med en bakgrund med stor del skrivning med höga krav, har jag trots detta skrivit
   ”omständigt” utan att ha ifrågasatt riktigheten.
   Fr. o.m. nu kommer jag att använda ordet omständligt !
   Tack
   /age

 6. Som man bäddar får man ligga.
  Det gjorde nog stor skillnad att aktivisterna åkte tåg på el producerat på brunkol.
  Ibland funderar man om dom bara gått ut lekskolan.

  31
 7. – men Kina ska ju sluta bygga kolkraftverk 2060 !
  – och övriga koleldande länder några år tidigare.

  – framtiden är ”KOLMÖRK” !

  18
 8. Dessa klimatmoguler uppmanar folket att ta tåget, och lever i tron att tåget går till alla orter fast inga spår leder till dom flesta orter? Kan va Svårt att förstå om man är född uppvuxen o verksam på söder i Stockholm, dom har glömt att nedläggning av tåglinjer var ett av deras
  trick för att avfolka landsbyggden?

  36
 9. Förr i världen korsade man hav med fartyg. Det är inte längre lönsamt så färjelinjerna till exempelvis Newcastle är nedlagda. Flyget är ett effektivt och ekonomiskt sätt att resa och det är väl det som retar eliten. Om vem som helst har råd att flyga är det inte längre exklusivt med ett jetset-liv. Tillbaka med pöbeln i godsfinkorna. Sedan har vi den socialistiska eliten som till varje pris ska posera.

  35

Kommentera