Ytterligare 160 afghaner har evakuerats från Afghanistan

INVANDRING. Sverige har evakuerat ytterligare drygt 160 afghanska medborgare som tidigare arbetat för Sverige i Afghanistan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På fredagseftermiddagen kom beskedet att Sverige evakuerat fler människor från Afghanistan. Det ska röra sig om Afghanska medborgare som tidigare har arbetat för Sverige i landet.

Det är en grupp på drygt 160 personer. Huvudparten är tidigare anställda av försvarsmakten. De har inte anlänt till Sverige men de är ute ur Afghanistan och befinner sig på annan ort. Nu kommer de här ärendena handläggas av Migrationsverket och sen väntar transport till Sverige, säger utrikesminister Ann Linde till Sveriges Radio Ekot.

Enligt utrikesministern fortsätter arbetet med att få ut de kvarvarande personerna som tidigare arbetat för Sverige.

Det är ett mycket svårt och riskfullt arbete. UD personal arbetar intensivt med frågan och kommer att fortsätta med det, säger Ann Linde.

-Pettersson undrar hur farligt det är för de tidigare anställda i Försvarsmakten att stanna kvar i Afghanistan? Det har nu gått tre månader sedan talibanerna tog över.

Arbetet är svårt och riskfyllt säger utrikesministern, tänk om det kunde läggas ned lika mycket arbete på att få hem de unga ljugande afghanska männen som är kvar i Sverige utan asylskäl.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ytterligare 160 afghaner har evakuerats från Afghanistan

 1. Hur många anställda finns det i Afghanistan. Sverige tog ju hem över 1000 personer direkt efter talibanerna tog över. Semesterfirare och utvisade personer är väl inget som svenska försvaret borde flyga hit igen. Varför tog dom inte med dom som jobbat för Sverige den gången istället. Då hade dom ju varit färdiga för länge sedan. Semesterfirarna får väl åka med reguljärflyg. Precis som dom gjorde när dom åkte dit. Eller flög dom ner med försvarets plan också.

  15
 2. Apropå att signaturen Ryan längre ned skriver ” – dessutom aktivister”. Under punkt 11 i Europaparlamentets resolution 2021/2877, uppmanas medlemsstaterna att arbeta för evakuering av människorättsaktivister och andra öppna samhällsaktiviteter, samt av akademiker, domare, förtroendevalda, journalister, offentliganställda, vårdanställda, och av sådana som aktivt deltagit i afghansk politik. Och när det gäller att följa EU:s uppmaningar, så brukar Sverige vara bäst i klassen. Och ingen blir väl förvånad när Morgan Johansson säger att Sverige ska ta emot aktivister och journalister från Afghanistan:
  https://sverigesradio.se/artikel/sverige-ska-ta-emot-afghanska-aktivister-for-manskliga-rattigheter

  11
  1
 3. Här borde riksdagen kräva redovisning så att svenska folket får veta fakta. Vad är det UD sysslar med?

  43
 4. Hon sa i en intrvju att det var personer som arbetat för sverige som tolkar och dessutom aktivister. 2 tolkar och 158 aktivister?

  26
 5. Sverige måste ju haft världens största ambassad i Afghanistan, med tanke på att över tusen personer ”jobbat” för Sverige…här hemma finns det väl inte tusen afghaner som jobbar….

  69

Kommentera