Rysk-Belarusisk militärövning nära Polens gräns

UTRIKES. Ryssland och Belarus har inlett en gemensam militärövning vid Belarus gräns mot Polen, meddelar Minsk enligt AFP.

Belarus och Ryssland, militärövning. Arkivbild

I ett meddelande på Telegram skriver Belarus försvarsdepartement att en ”gemensam taktisk bataljon” av fallskärmsjägare från de två länderna genomför övningar i den västra delen av landet. Enligt uttalandet är övningen ett svar på den ökade militära aktiviteten vid gränsen. Ryska flygplan och belarusiska militärhelikoptrar deltar också i övningen.

Enligt ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet ska Moskva ha skickat fallskärmsjägare till Belarus för en gemensam ”överraskningskontroll av stridsberedskap”.

Ryska TU-160 plan patrullerar över Belarus, de är kapabla att bära kärnvapen och eskorteras av Belarusiska flygvapnets flygvapnets Su-30SM.

Intressant film, piloten använder räknesticka. Konstigt att de vänsterblivna inte demonstrerar, men det görs kanske bara mot USA:s atombomplan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Rysk-Belarusisk militärövning nära Polens gräns

 1. Det finns ju utländska NATO-förband i Polen och Baltikum så det är väl inte så konstigt om Vitryssland tar in trupper från sin allierade, Ryssland. Krigshetsarna inom NATO går ju inte att lita på.

  4
  7
  • Vem har sagt att det är konstigt att Belarus och Ryssland övar ihop.

   När det gäller krigshets så tror jag Ryssland dragit igång fler krig än Nato sedan Sovjet föll men där är jag osäker.

   7
   2
 2. En som kommit, inte från utan, till Belarus är en man från USA, ägare av en väskfabrik, som fått sin butik nedbränd av Black Lives Matter-anhängare och senare blev anklagad för att ha bråkat med polisen i samband med Capitolium-demonstrationerna 6 januari. Han nekar till detta men befarade att han inte skulle få en rättvis domstolsprövning och reste till Europa och småningom Ukraina. Där upptäckte han att säkerhetstjänsten övervakade honom, varför han tog sig över gränsen till Belarus, där han nu ansökt om politisk asyl, enligt belarussisk tv. Belarus har inget utlämningsavtal med USA.

 3. Skicka dit Bolund att mäta CO2 och andra rökgaser, så kommer han att fatta att rökgaser som släpps ut i Sverige är som en fis i rymden jämfört med Rysslands militärövning.

  11
 4. Svenska styrkan i Mali bör omgående omgrupperas till polska gränsen – om Polen vill -annars till svenska gränsen.

  För övrigt, vad har svenska soldater i Mali att göra?

  25
  • läg ut en bred matta med minor.. då spelar det ingen roll vad det är som invaderar afgandka flyktingar eller belarusisk militär minor ser ingen skillnad.. läg dom på polsk mark

 5. Undrar över vad Putin tror sig vinna på deras demonstration, han är ju inte dum till skillnad från sin medspelare. Hoppas innerligt att Polen står emot fjanten Lukatjenko, så får han själv några tusen till att försörja.
  Även om deras TU 160 kan bära kärnvapen , så kan dom knappast användas vid denna konflikt.för han ÄR VÄL INTE UTE FÖR ATT NPROVUCERA FRAM ETT KÄRNVAPENKRIG?

  14
  • De vitte tusan vilka sattyg dom är ute på, Putin och Lukashenko är värstingarna bland Europas ledare; ja förutom vår egen kommunistregering; hela tiden på krigsstigen och sin försvarsmakt riktad mot väst. Jag känner mig aldrig säker så länge dom psykopaterna styr Ryssland och Belarus med sin kommunistiska historia i bakskallen. Deras grannar har liksom inget annat val än ansluta till Nato och Nato har inget alternativ annat än göra militära förstärkningar vid gränserna mot dom här krigshövdingarna. TU-160 är kan troligen inte mäta sig med Natos samlade styrka, Nato kommer göra en parkeringsplats av hela Ryssland och Belarus om dom tigger om det.

 6. Nu skiter väl försvarsminister Hulta (han kallas så i Borlänge) i brallan av skräck för att Ryssland övar. USA fick använda svenska motorvägar för att landa och starta transportplan, US fick vidare öva både till fjälls och på plattmarken. Så om Sverige av en eller annan anledning skulle gå emot US så vet dom precis hur dom ska ta över vårt land, så som man gjorde i Grenada, Irak och Libyen. US ut ur Europa och Hulta ut ur regeringskansliet, då säkrar vi freden

  22
  6

Kommentera