Mer än 150 kärnkraftverk planeras i Kina de kommande åren

ENERGIFÖRSÖRJNING. Kina startar ett stort kolkraftverk i veckan, men det är långt ifrån nog. Kina planerar att bygga mer än 150 kärnkraftsreaktorer över de kommande 15 åren – vilket är fler än vad resten av världen byggt de senaste 35 åren, rapporterar Bloomberg. Investeringen på uppemot 440 miljarder dollar kan, enligt Kina, minska växthusgasutsläpp med motsvarande 1,5 miljarder ton om året.

Den andra EPR reaktorn i Taishan. Bild: EDF

Ett problem med kärnkraft i Kina är den sedvanliga bristen på insyn, vilket illustreras väl av en incident i somras. I juni kom uppgifter om problem i en reaktor i Taishan, inte långt från både Hong Kong och Shenzhen, men från ansvariga myndigheter och företag sades ingenting. Inte förrän franska EDF, som är delägare i kraftverket, krävde svar meddelades att det handlade om ett par skadade bränslestavar. Det i sig är både vanligt och ofarligt men det underhåll som hade varit en självklarhet i Frankrike fördröjdes, enligt EDF.

Kina är därmed på väg att gå om USA som största kärnkraftsproducenten i världen.

-Pettersson konstaterar att kineserna inte lyssnar på Per Bolund…

Kärnkraft i världen, Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Mer än 150 kärnkraftverk planeras i Kina de kommande åren

 1. De bygger ny kärnkraft för de vill ha säker elförsörjning som inte är så arbetskraftberoende

 2. Varför skall Kina bygga kärnkraft när det är billigare med kol och inte lika farligt som kärnkraft.

  1
  26
  • Jag håller med fullkomligt. Du bland de vettigaste här. Inte allra vettigast men näst intill.

   1
   19
 3. Just nu har kineserna det stora problemet att man har en massa fullt fungerande kolkraftverk, men inte tillräckligt med kol. Vilket leder till att industrier tvingas stänga då de inte får tilldelat elektricitet. Kina är på fallrepet. Miljontals hem ute på den kinesiska landsbygden håller värmen vintertid med hjälp av koleldning, men nu finns ingen kol att få tag på och vintern har just börjat.

  12
 4. Världens samlade kärnkraftverk (f.n. 443 st.) har en sammanlagd kapacitet på 392 GW. Jämför det med den oerhörda mängd energi som går åt för att utvinna kryptovalutan bitcoin, vars energiförbrukning beräknas öka under lång tid framöver. I skrivande stund ligger bitcoins förbrukning på 187 TWh, (räknat på årsbasis) vilket är mer än 15 ggr högre än vad Google förbrukar.
  Bitcoins energiförbrukning i realtid:
  https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption/

  Världens kärnkraftverk, lista m. info:
  https://www.statista.com/statistics/267158/number-of-nuclear-reactors-in-operation-by-country/

  15
  • Om Sverige har problem med hur förnybar energi ska räcka till varför bjuder vi då in fler energitörstande internetbolag?

   11
   22
  • Cement är dyrt så att snåla med det är inget nytt
   Har även skett i Sverige
   En av de vanligaste orsaker att husen rasar i arabvärlden

 5. Men hur är det med säkerhetstänket i Kina??? Där kan man tala om verkliga risker i Tjernobyl-klass. INTE BRA!!!

  7
  2

Kommentera