Utnyttjar elbolagen elkrisen för att tjäna pengar?

Det ser ut att bli ett rekordår för många kommunala elbolag. De höga elpriserna ger rejäla tillskott i kassan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Statliga Vattenfalls vd Anna Borg tjänar 1.319.500 kronor – i månaden. Ja, ni har läst rätt. Lika mycket som 130 fattigpensionärer tillsammans. Ingen människa kan vara värd en sådan månadslön. Särskilt inte när det gäller ett statligt bolag med notoriskt vanskötta affärer. Jag skulle inte bli förvånad om det tillkommer bonusar och andra förmåner på Borgs lön.

Mälarenergi som ägs av Västerås stad väntar sig ett resultat på mellan 400 och 450 miljoner kronor i år jämfört med fjolårets 300 miljoner och landets största kommunala elbolag,

Skellefteå Kraft, förväntas få en vinstökning på 1,2 miljarder kronor. ”Kanske det bästa vi i vår historia”, säger Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft.

När den svenska statens största företag, kraftbolaget Vattenfall, släppte sin kvartalsrapport stod det klart att 2021 så här långt sannolikt varit det resultatmässigt bästa året någonsin. Resultatet efter skatt för januari-september närmast exploderade och stannade på 41,9 miljarder kronor. Visserligen var en stor del av vattenfalls resultat engångshändelser som försäljning av verksamhet i Tyskland med mera.

-Pettersson misstänker att blivande partiledaren för S, nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) inte har något emot höga elpriser. Dels hamnar Vattenfalls vinst i statskassan liksom alla bolag får betala vinstskatt, sedan har vi energiskatt per förbrukad kilowatt samt 25 procent moms på elpriset och på energiskatten.

Högre pris på elen ger högre skatteintäkter.

Utöver energiskatten och momsen betalas också en avgift för att täcka kostnader för Elsäkerhetsmyndighetens arbete. Därutöver betalas avgifter som ska finansiera Nätmyndighetens verksamhet samt en avgift som ska täcka Svenska Kraftnäts kostnader för att öka elsystemets uthållighet i krig. Tekniskt sett är inte det skatt men i praktiken.

Thore Skogman, Penningagaloppen från 1959

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Utnyttjar elbolagen elkrisen för att tjäna pengar?

 1. Och när bensinbilarna fasats ut och diverse andra kraftslag som inte direkt bygger på el (t.ex. pellets) förbjudits kommer knappast elpriset bli lägre. Tvärtom, då kommer priset att skjuta i höjden än mer.

 2. Av hennes lön går det mesta till skatt 53%, men visst det är mycket pengar.
  Vad tror ni Zlatan tjänar eller gossarna som spelar i NHL?
  Vilken av dessa får kritik för att tjäna för mycket?
  Vad är sans och balans?

  • Ja vilket elände, det blir ju inte mycket över 600 000 då greborn5
   Att människor är villiga att betala för att se folk som måste, i varje fall försöka prestera något är ju upp till dom. Men det är löjliga ersättningar för att springa efter en boll eller vad det nu gäller
   Men GD för Vattenfall behöver bara ljuga lite då och då och vi blir tvingade att betala vad de begär, på grund av inkompetenta politiker som inte kan sätta stopp.

 3. Anna Borg är en mycket otäck person. Talar direkt som myndighetschef till president Biden om hur fossilfritt Vattenfall är. Försöker hon skaffa sig ett ännu bättre betalt jobb? Vattenfall som är till 100% är uppbyggt med svenska folkets skatter. Nu skinnar man oss in på bara benkknotorna. Ett statligt röveri som Sverige nog är ensamt om.

  25
  1
 4. Svensk korruption är en av värdens mest sofistikerade och har arbetats fram i generationer av landet och kommuners styrande och med tiden blivit helt förenligt med lagen !!!!

  36
  1
  • Att Sverige är världens tredje minst korrupta land beror på lagstiftningen i Sverige.
   Här är inte nepotism och liknande agerande korruption utan bara sunt förnuft för att hålla Partiet vid makten.
   Endast bestickning och tagande av muta räknas som korruption.
   Skulle man räkna med det som räknas som korruption i andra länder skulle Sverige hamna väldigt långt ner på de minst korrupta länderna i världen.

   4
   1
 5. 130 fattigpensionärer? Där tog du till i underkant Pettersson
  Det motsvarar minst 150 pensionärer

  25
  1
 6. hur skulle detta utnyttjas nord pol är den som har monopol på att sälja el? det är ju statligt och det kan man göra gotyckligt.
  det är ett monopol man kan inte kontrollera vinden.

  13
  1
  • Både Norge och Frankrike betalr ut stöd till de värst drabbade kunderna . Miljöpartiregeringen kunde sänka skatterna på energin eller glra som Norge.

   10

Kommentera