Sveriges hanteringar har präglats av senfärdighet

PANDEMI. Coronakommissionen presenterade idag sitt andra delbetänkande om Sverige under pandemin. Kommissionens uppdrag är att utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter. Kommissionen ska också göra en internationell jämförelse med relevanta länder av de olika åtgärder som vidtagits och åtgärdernas effekter.

Jeander

Sveriges hantering av coronapandemin har präglats av senfärdighet. Det är en av slutsatserna av coronakommissionens andra delbetänkande, meddelas på en pressträff. – Vi är självklart medvetna om efterklokhetens lockelse och faror, säger kommissionens ordförande Mats Melin. – Men vi tillåter oss också att ge kritik utifrån vad vi nu vet.

Coronakommissionen viktigaste slutsatser i korthet:

• Sveriges hantering av pandemin har präglats av senfärdighet. De inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet.

• Det svenska vägvalet har betonat smittskyddsåtgärder som bygger på frivillighet och personligt ansvar, snarare än mer ingripande åtgärder.

• Den svenska pandemiberedskapen var undermålig.

• Smittskyddslagstiftningen var och är otillräcklig för att möta ett allvarligt epidemiskt eller pandemiskt utbrott.

• Sveriges smittskydd var och är decentraliserat och fragmenterat på ett sätt som gör det oklart vem som bär ansvaret för helheten när en allvarlig infektionssjukdom drabbar landet.

• Hälso- och sjukvården har med kort varsel kunnat ställa om och skala upp vården av sjuka i covid-19. Det är i stor utsträckning personalens förtjänst. Omställningen har skett till priset av en extrem belastning för de anställda liksom inställd och uppskjuten vård. Vi kommer därför att leva med pandemins konsekvenser under en lång tid framöver.

• Det finns på flera områden en besvärande brist på data som gör det svårare att övervaka pandemin medan den pågår och att fullgott utvärdera pandemihanteringen i efterhand.

Ladda ned delbetänkande 1

Ta del av delbetänkande 2

Slutbetänkande publiceras Publiceras 2022-02-25

Om Coronakommissionen på bloggen…

-Pettersson säger att det är inte bara hanteringen av pandemin som präglas av senfärdighet och oklara ansvarområden, det gäller i princip alla områden i landet utom att höja skatter och ta emot invandrare…

Tyvärr kommer regeringen inte att erkänna några fel utan dra slutsatsen att skatterna behöver höjas.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

7 thoughts on “Sveriges hanteringar har präglats av senfärdighet

 1. Allt som präglar sossarna, är uselhet! USELHET I ALLT!!!

  Men det är ju för förvaltandet av denna uselhet de finns, och bildades en gång. Så det är ju inte så konstigt! Men BORT SKA DOM, vid nästa val! BORT, BORT, BORT!!! Väck med skiten bara! Och låt oss få ett friskt och sunt samhälle istället, som värnar oss svenskrotade schyssta medborgare!!!

 2. Det borde instillas en ”regeringskommission” som då kommer att komma fram till att regeringen har varit senfärdiga, otillräckliga, undermåliga i alla sina åtaganden och att det varit oklart vem som burit det yttersta ansvaret för någonting…faktiskt en utmärkt sammanfattning på hela regeringen Löfvens sju svarta år…

  10
  1
 3. Och Löfven flyr/avgår nästa vecka .
  Han visste vad som komma skulle.”Bättre fly än illa fäkta”.

 4. Har en bror som kom hit i somras på semester, bor i ett europeisk land, utrustad med ett färskt negativt covid-19-test. Intyget plockades fram för att snabbt och enkelt komma igenom kontrollen på Arlanda, men det behövdes aldrig. Kontrollen var i stort sett obefintlig.

  Hur många av alla 1000 ”tolkar” och ”semesterfirare” mm som hämtades hem från Afghanistan kontrollerades för Corona vid ankomsten till Sverige?

  Hur många av de som rest ”hem från semestern” kontrollerades vid hemkomsten till Sverige?

  13
 5. Intressant att se om regeringen Löfven kan vara ödmjuk och inse att allt
  gick riktigt fel.
  15,000 döda talar sitt eget språk, det går inte att skylla bort på något annat
  än grova felaktigheter i hanteringen av pandemin.
  Många liv vilar på regeringen och Tegnells handlande.
  Mycket tragisk historia för Sveriges del.
  Sverige har mycket att lära av grannländerna som kom undan pandemin mycket
  lindrigare.

  20
 6. Det är fler som är senfärdiga eller kommer aldrig till skott som Morgan som borde ha sanerat efter Reinfeldt.

  Pandemin tar trots allt slut på något sätt den här gången. Men infiltrationen i ett fint och sunt samhälle förökas varje dag och drabbar våra barn och barnbarn. Ett Libanon på väg.

  15

Kommentera