För 28 år sedan avslog Riksdagen krav på att invandrare skulle lära sig svenska

INVANDRING. Sedan i somras måste alla som är aktuella för en tillsvidareanställning i Botkyrkas barnomsorg göra ett språktest. Man ska behärska vardagssvenska och även ett fackspråk som är kopplat till förskola och omsorg.

Ian Wachtmeister begrep det självklara för 30 år sedan. Bild Wikipedia

-Pettersson är förvånad att detta väcker debatt och att enskilda kommuner måste fatta beslut om att man ska kunna svenska i Sverige. Varför inte detta införs på riksnivå är obegripligt, utan grundläggande kunskaper i det svenska samhället och språket borde ingen få permanent uppehållstillstånd.

I Botkyrka har drygt 60 procent av invånarna utländsk bakgrund och kommunen styr av en S-ledd koalition bestående av Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Utanför ämnet men om Botkyrka och demokrati. En vecka innan valet 2018 erbjöd miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil, moderaterna 3000 muslimska röster mot att hjälpte till att ordna ett bygglov för en moské. Ali Khalil fick lämna sina uppdrag men det var inget brott begånget.

Nåväl, om språktest som är så kontroversiellt.

Den 26 januari 1993, för 28 år sedan, föreslog dåvarande partiledaren i Ny demokrati, Ian Wachtmeister följande för riksdagen:

Invandring är positivt. Sverige har sedan många sekel tillbaka välkomnat invandrare. Deras positiva betydelse för vårt välstånd och vår utveckling är oomtvistlig och väldokumenterad. Så vill vi naturligtvis att det ska vara även i ett framtida Sverige där vi välkomnar det goda i en mångkulturell korsbefruktning. Denna får dock icke ske på bekostnad av det svenska kulturarvet och de etiska normer som genom kristen etik och västerländsk humanism har en djup förankring i vårt
land. Tvärtom finns det omistliga värden i detta kulturarv som vi måste värna.

Svenska språket är ett fundament i Sverige. Alla kulturers grundläggande fundament är språket.
Behärskar man inte språket i den kultur eller det land man befinner sig är man gravt handikappad i så gott som alla avseenden. Överallt är språket nyckeln och förutsättningen för att kunna bygga upp en hög livskvalité och kunna ta ansvar för såväl sina rättigheter som sina skyldigheter som samhällsmedborgare. Utan mycket goda kunskaper i svenska tvingas man leva som en slags andra klassens medborgare i Sverige. Ny Demokrati vill inte att det ska finnas några andra klassens medborgare i vårt land.

Läs vidare om motionen 1992/93:Ub529 “Svenska för invandrare” av Ian Wachtmeister m.fl.

Några punkter ur motionen nedan.

En äkta omsorg och omtanke om våra invandrare kräver naturligtvis akuta kraftåtgärder. Hur kan man tolerera att majoriteten av dessa fortfarande efter 700 timmars undervisning inte tillägnat sig ens så grundläggande kunskaper i svenska att de svarar mot de krav som ställs för att få ett arbete eller för fortsatta studier?

Ingen vet vad svenskundervisningen kostar! Kostnaderna för svenskundervisningen blir mot denna
bakgrund också upprörande höga.

Ny demokrati anser dessa förhållanden vara upprörande och konstaterar att de verkliga förhållandena inom svenskundervisningen för invandrare och slappheten från kommunernas och Skolverkets sida visar att omedelbara kraftåtgärder är nödvändiga. För att skapa nödvändigt omvandlingstryck föreslår vi att riksdagen tillfälligt stoppar hela anslaget till sfi under budgetåret 1993/94.Högre undervisningskvalitet behövs.

Ansvaret för att lära sig svenska språket ligger helt på den enskilda invandraren — samhället kan endast erbjuda ett gott stöd. Det ska vara obligatoriskt att lära sig det svenska språket för invandrare som avser att permanent bosätta sig i Sverige.

Vi vill på detta sätt tvinga fram en svenskundervisning värd namnet för våra invandrare. Att under nuvarande missförhållanden anslå pengar till sfi anser vi vara likvärdigt med att kasta medborgarnas pengar i sjön.

Pettersson behöver väl inte berätta att dessa självklara förslag avslogs av Riksdagen med förkrossande majoritet, för det var rasistiskt att kräva att människor som ska bo och verka i Sverige ska kunna svenska.

Partiet Ny Demokrati bildat 1991 av Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, då var det drag under galoscherna men det fattade inte de etablerade politikerna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “För 28 år sedan avslog Riksdagen krav på att invandrare skulle lära sig svenska

 1. Det är väl inte konstigt.
  Lövén företräder ju en grupp, 50% av befolkningen,
  som är dummare än genomsnittet.

  Detta är bekräftat av hur Vårt Fosterland fungerar
  i dag.

  Denna grupp styrs av ”naturfenomenet”, avundsjuka,
  som aldrig kan leda till positiv utveckling.

  Duktiga människor är aldrig avundsjuka!

 2. Lära sig svenska? Då är risken alltför stor att få ett jobb om det nu skulle finnas något för raketforskare från Etiopien eller något land i granskapet

  11
 3. Hallå! Var är Du Bengt Westerberg? Du reste Dig upp i studion och gick ut när Ian W kom in för 26år sen som sa med Bert att man bör ställa krav på svenska kunskaper.
  Var är Du? I skamvrån?
  Inte glömt eller förlåtet vad du ställde till med eftersom alla som därefter sa något om krav, blev kallade rasister….. hmmm

  19
 4. Bra forskat! det va jag som tipsa Petterson om detta i måndags. Tänk…. vi kunde ha börjat göra rätt redan för 28 år sen…. my GOOD!!!!!

  13
 5. “Du måste lära dig arabiska”, från Mohamed Omars intressanta text om sitt tidigare liv som muslim:
  I moskén råkade jag ut för att någon frågade mig varför jag pratade svenska med mina barn. ”Jag är svensk”, sa jag. ”Du är muslim”, svarade han. ”Du måste lära barnen arabiska”. Samma ord som jag hörde hos frisören! – ”Säg wallah!”- ”Men jag kan inte arabiska.” – ”Du måste lära dig arabiska.” – ”Varför?” – “Arabiska är bättre.” Ständigt detta tjat om arabiskan! Denna inställning präglar många muslimer. Men de har fostrats i en kultur som ser sig som överlägsen och besjälad med en stor uppgift. När denna kultur möter en kultur som den svenska, fylld av skuldkänslor, så tar den ett steg framåt, medan den andra tar ett steg bakåt.”
  Läs hela texten här:
  https://detgodasamhallet.com/2017/10/22/du-maste-lara-dig-arabiska/

  16
 6. När Ny Demokrati började prata om problemen valde alla andra partier att kategorisk ha motsatt uppfattning, liksom hela medielandskapet och alla som befinner sig i en ställning att de blir intervjuade. Först nu 25 år senare börjar vi se en lättare svängning, men någon gir är det inte tal om.

  27
 7. En grannkommun till Botkyrka ,moderatledd och deras hemtjänst har jag nyligen anlitat.
  De två första en polska och en från Burundi, smarta damer bra svenska och engelska men sedan nästa varelse “jag hjälpa du” bra det finns bacon och ägg samt fiberrost i kylen, rosta två skivor och stek bacon och ägg.” Varelsen försvann in i köket men kom genast tillbaka “du komma visa.”
  Hon klippte små bitar i minsta stekpannan stekte dem nästan till kol knäckte ägget över och bjöd mig äta ägg med förkolnad bacon.
  Fyra timmar senare gick jag in i köket fann en platta på näst högsta styrka.
  Hemtjänst utan svenska kunskaper är en styggelse som ej borde få förekomma.
  Därmed var min hemtjänst avslutad.

  44
 8. Kan någon förhöra Löfven också. Han har ordförråd och meningsbyggnad sämre än en svensk mellanstadieelev. Han är statsminister och hans favorituttryck är ”det är inte okay”.

  49
  1

Kommentera