Dold skatt har fyrdubblats sedan 2006

SKATTER. För drygt 100 år sedan demonstrerade arbetarrörelsen mot de höga skatterna som då var tio procent eller lägre. Sedan dess har mycket hänt på skatteområdet. Socialdemokraterna har haft makten en stor del av tiden och det verkar som de skäms så mycket för sina numera abnorma skatter att de gör allt för att dölja dem.

Josefin Utas Slöseriombudsmannen

År 1901 var skattetrycket i Sverige inte högre än 7,3 procent. 1932 vann socialdemokraterna makten och en mängd reformer påbörjades vilket påverkade skattetrycket. Efter andra världskriget blev barnbidraget allmänt, nioårig skola och allmän sjukförsäkring med mera. Allt gjorde att skattetrycket i slutet på 1950-talet hamnat på 24,7 procent. Vilket fortfarande var lägre än än OECD-genomsnittet.

1987 hade vi världens kanske högsta skattetryck på 51,5 procent. Idag har det sjunkit något, främst på grund av Alliansregeringens jobbskatteavdrag men är fortfarande bland de högsta i världen.

Idag är många av skatterna dolda och löneskatten bara en liten del av all skatt du betalar.

I en rapport från Skattebetalarna framgår att en del av arbetsgivaravgiften, den allmänna löneavgiften, har fyrfaldigats sen 2006. Höjningen har kunnat ske utan debatt genom att den hållits dold för löntagarna. Skattebetalarna skriver i Skaraborgs Allehanda.

Den allmänna löneavgiften infördes 1995 för att finansiera inträdet i EU. Då låg den på 1,5 procent. Sedan dess har den höjts i omgångar och ligger nu på hela 11,62 procent.

Allmänna löneavgiften är den överlägset största delkomponenten i arbetsgivaravgifterna, större än avgifterna för föräldraförsäkring, arbetsmarknad, efterlevandepension, arbetsskada och sjukförsäkring – tillsammans. Löneavgiften är en dold skatt som saknar kopplingar till försäkringssystemet. Den bör därför avskaffas.

I den svenska politiska debatten hörs sällan höjda röster om att de flesta inte vet hur mycket de betalar i skatt. Detta trots att nio av tio löntagare underskattar hur mycket de betalar i skatt. En viktig förklaring till att inte fler skriker högt över det höga skattetrycket utan tvärtom går i tron att de betalar mindre än de faktiskt gör, är att stora delar av skatten hålls dold. Varför staten tar ut skatt i flera led är för att skatten inte ska verka vara så hög som den faktiskt är.

Ett tydligt exempel på detta är den allmänna löneavgiften. Den allmänna löneavgiften är en del av arbetsgivaravgiften vilken inte är kopplad till några förmåner eller socialförsäkringar, utan går rakt in i statens budget i form av skatt. Idag ligger den på 11,62 procent och den utgår på alla löner men den syns varken i lönekuvertet eller i deklarationen.

Skattebetalarna har tagit fram en rapp⁸ort som visar att den allmänna löneavgiften har vuxit från 50 miljarder kronor år 2006 till över 200 miljarder kronor år 2020 (Den allmänna löneavgiften – en dold skatt på arbete, 2021). Det kan jämföras med de samlade kommunala och statliga skatterna på arbete, som drar in 670 miljarder kronor. För en vanlig löntagare med medianinkomst betyder det över 44.000 kronor om året i dold skatt.

Det är fel på så många sätt att medvetet hålla skattebetalarna okunniga. Därför föreslår vi tre förändringar för att göra dolda skatter synliga. Synliggör arbetsgivaravgifterna på lönebeskedet. Separera tydligt avgifter till socialförsäkringar från skatter. Det som är en avgift ska heta avgift medan det som är en skatt ska heta skatt. Ersätt den allmänna löneavgiften med en allmän statlig löneskatt.

Du förtjänar att veta hur mycket du betalar i skatt, skriver Skattebetalarna.se

-Pettersson tycker att alla skatter ska vara synliga, klart och tydligt. På lönen ska arbetsgivaravgiften och den verkliga bruttolönen anges, när du tankar bilen ska det klart och tydligt stå att 60 procent är skatt, likadant med elräkningen. Går du till bolaget så ska du veta att spriten är billig men 91 procent skatt gör den dyr.

Om all skatt redovisades öppet blev det svårare för politikerna att slösa.

Skatter och skatteslöseriet borde bli en valfråga..

Höga skatter är socialism. Skatter flyttar makt från dig till politikerna.

Arbetsgivaravgift är ett konstigt namn på en löneavgift, men tanken är troligen att lura några att arbetsgivarna betalar fast det ingår i lönen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Dold skatt har fyrdubblats sedan 2006

  1. Bra att du skriver om detta. Eftersom det heter arbetsgivaravgift tror många att det är arbetgivaren som betalar ur egen ficka! Den allmänna löneavgiften (skatten) måste bli en valfråga! Vem tar pinnen?

    • Praktiskt är det lätt, men arbetsgivare som försökt får LO på sig. Facket, alltså S, menar att det är politisk propaganda.

      Inte bara inkomstskatten och arbetsgivaravgigten borde synas på lönebeskeden utan också den riktiga bruttolönen borde redovisas.

      Arbetsgivaravgiften borde även döpas om till vad det är, en Löneavgift.

      18
  2. grebom5 – Salem – Tekniker med mer än 25 års internationell erfarenhet av arbete och bosättningar i Liberia,Tanzania,Grekland och Polen samt Indien, Bangladesh. Utöver detta många hundratusentals mils resande som zonchef för Svenska likväl USA företag.
    grebom5 skriver:

    Och vad får vi för pengarna? Bra sjukvård absolut inte, jag låg nyligen på sjukhus i två veckor för att få bot mot min hosta som startade november 2020 efter C-19.
    Har fortfarande samma hosta och en mycket nedsatt syn p.g.a. felmedicinering under sjukhusvistelsen.
    Äldrevård fick hemtjänst. totalt värdelöst, svenskan som talades ej ämnad till konversation efter 4 dagar sa jag upp dem.
    Vi betalar dyrt för att se SVT som är kapade av miljörörelsen med klimathot varje dag, istället för granskningar av makten.
    Sverige av idag är inte vårt land längre utan en främmande nation skapad av politiker med flummiga idéer om allas lika värde och mångkultur
    Den svenska var inte fin nog!

    58
    • Sängarna i region Skåne är numer fruktansvärt obekväma och maten är urusel. Den är stundtals direkt oätlig. De som lagar maten verkar inte ens veta hur den ska se ut.

      11
  3. Rätta mig gärna om jag har fel , men var det inte så en gång i tiden att man fick betala straffränta på eventuell kvarskatt , men att ordet ränta byttes ut mot ordet avgift på grund utav att om det var en ränta så kunde den dras av i deklarationen .

    42

KommenteraAvbryt svar