Sveriges ambassadör i Turkiet förklaras ”icke önskvärd”

UTRIKES. Sveriges ambassadör i Turkiet är en av tio som förklaras icke önskvärd i landet, uppger AFP. Även ambassadörerna från Norge USA, Kanada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Nya Zeeland kommer att kastas ut ur landet.

Sveriges ambassad i Ankara. Foto: Helen Axelsson

Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett uttalande och fortsätter med att vi kan inte kosta på oss att vara värd åt dem i vårt land.

Anledningen är att länderna ställt sig bakom ett krav på att aktivisten och affärsmannen Osman Kavala ska släppas fri. Osman Kavala anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul och har varit frihetsberövad sedan 2017.

Staffan Herrström är Sveriges ambassadör i Turkiet.

-Pettersson tycker Sverige ska hålla Turkiet så kort som möjligt med deras nuvarande regering och låta EU sköta de nödvändiga kontakterna…

Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sveriges ambassadör i Turkiet förklaras ”icke önskvärd”

 1. Turkiet närmar sig mer och mer Ryssland och nu sparkar man ut den Amerikanska ambassadören också.
  Bra eller dåligt ?
  Bara hoppas att flyktingvågen inte tar ytterligare fart. Det och UD´s hemlighetsmakeri om hur många Afghaner man nu tar hit. Det får räcka nu.

  13
 2. I Tyskland för ett tag sedan påstod någon att Erdogan hade en liten snopp. Merkel fick pudla.

 3. Kasta ut den turkiske ambassadören och bryt all kommunikation med Turkiet. Det kommer att skada Turkiet och Partiet mer än några andra eftersom turkar med svenskt pass inte kan rösta i valet nästa år, varken via post eller komma hit.

  22
  1
  • Europa skulle skicka tillbaka alla Turkar så kanske de kan fixa till det som de vill ha det

 4. Jaha då är det kanske dags att även Sverige utvisa turkiska ambassadören för jag tror att svenska folket anser att även han är inte önskvärd här I Sverige, och jag tror nog att erdogan har full förståelse för det.

  26
 5. Diggar Erdogan gör den fd miljöpartistiske politikern Yasri Khan, som var på god väg att väljas in i MP:s partistyrelse. Yasri Khan var helt öppen med stödet till Turkiets islamistiska AK-parti och dess partiordförande Erdoğan som befrämjar jihadism och som fängslar journalister och människorättsaktivister. En annan miljöpartist, ledamoten i Solna kommunfullmäktige, Semanur Taskin och Erdogan-anhängare, har förespråkat segregerade bad, och säger sig ”inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab”.
  Mohamed Omar, Det Goda Samhället, ”Frågor till miljöpartist…
  https://detgodasamhallet.com/2016/04/10/fragor-till-miljopartisten-yasri-khan/

  15
 6. Undrar hur mycket som svenska och andra turister bidrar till turkarnas levnadsstandard.

  Avråda från resa till Turkiet?

  34
  1
 7. Bara en tidsfråga innan Erdogan skruvar på flyktingkranen igen. EU och alla dess länder borde säga upp all diplomatisk kontakt med Turkiet ö h t.

  27
  • Grekland får lära sig hur man sprutar grisapiss på inkräktarna, då vänder de om. Det fungerade utmärkt i Schweiz

 8. Då så… då tycker jag att vi kastar ut alla Erdogans ”ambassadörer” med samma mynt. ”Vi har inte råd att vara värd åt dem”

  34

Kommentera