Lyft för Samstyret och ras för Socialdemokraterna i Sölvesborg

INRIKES. I Sölvesborg, Blekinge styr sedan valet 2018 det lokala SoL (Sölvesborg o Lister)-partiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Louise Erixon som representerar Sverigedemokraterna är under nuvarande mandatperiod kommunstyrelsens ordförande.

Louise Erixon. Profilbild Facebook

I Sölvesborg är det första gången som Sverigedemokraterna sitter i en kommunledning tillsammans med andra partier och de har dessutom ordförandeposten i kommunstyrelsen i Jimmie Åkessons hemstad.

Det sägs att det är svårt att bli kung i sin egen stad, men i Sölveborg stämmer inte det. Opininonsundersökningsföretaget Kantar Sifo har frågat 500 Sölvesborgare vad de skulle rösta på idag om det var val. Sverigedemokraterna ökar med åtta procentenheter medan Socialdemokraterna minskar med fem procentenheter jämfört med förra valet. Hela fyra partier riskerar att åka ut ur kommunfullmäktige, enligt ett pressmeddelande.

Samstyret utökar sin majoritetsställning enligt Sifo

I april 2020 släppte Samstyret en lokal opinionsmätning genomförd av Sifo som visade att de styrande partierna i Sölvesborg (SD, M, KD och SoL) stigit ordentligt opinionen i jämförelse med valresultatet. Den mest utstickande skillnaden i den mätningen var då att SD ökade 7 procentenheter medan S tappade nästan motsvarande. Totalt hamnade Samstyrets fyra partier tillsammans på 57 procentenheter (valresultatet 53.)

Mellan den 7-21 september i år har Sifo, på uppdrag av SD riks kommunikationsavdelning, genomfört ännu en mätning vilken visar att Samstyret ytterligare utökar sin majoritetsställning som enligt denna nu ligger på hela 61 procentenheter – en utveckling som generellt sticker ut för partier i styrandeställning.

Under perioden har 500 sölvesborgare telefonintervjuats bland annat med frågan om vilket parti man hade röstat på om det vore val idag. Jämförelsevis kan nämnas att en vanlig traditionell Sifo-mätning som mäter väljaropinionen nationellt brukar omfatta cirka 1 200 telefonintervjuer. Detta ger således en stor tyngd till denna mätning.

Nedan visas opinionsundersökningen i sin helhet. Jämförelsesiffra är valresultat i kommunvalet 2018:

 • Moderaterna: 19 (17)
 • Liberalerna: 2 (2)
 • Centerpartiet: 2 (5)
 • Kristdemokraterna: 4 (3)
 • Socialdemokraterna: 28 (33)
 • Vänsterpartiet: 4 (4)
 • Miljöpartiet: 2 (1)
 • Sverigedemokraterna: 37 (29)
 • Sol-partiet: 1 (4)
 • Annat parti: 1 (1)
 • Totalt: 100

Bägge mätningarna som gjorts under mandatperioden berättar att Samstyret lyckats i arbetet med att dra skutan Sölvesborg mer i rätt riktning. Viktigt för oss har varit att lägga örat till marken och lyssna på den enskilda kommuninvånaren. För Sverigedemokraternas del är mätningen revolutionerande och att ett parti ökar så pass mycket på kort tid i styrandeställning saknar nog motstycke i svensk kommunalpolitik. Det är uppenbart att sölvesborgsmodellen, som vi skapat här, varit ett koncept som invånarna här vill se mer av, säger Louise Erixon (SD), Kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna har bevisligen vänt tidigare mandatperioders nedåtgående trend och nu börjat öka i opinionen igen. Det är ett kvitto på att vi valde rätt väg i att söka oss till nya konservativa vänner och vara först i Sverige med att utgöra exemplet på den nya blockindelningen i svensk politik. Moderaterna har genom Samstyret fått ut maximalt av vår politik och det är alltid det viktigaste för oss. En moderat röst ska leda till moderat politik, säger Kith Mårtensson (M), Kommunstyrelsens vice ordförande.

Kristdemokraterna har genom samstyretkoalitionen fått igenom alla våra vallöften och det är vi otroligt stolta över. Inte minst då mandatperioden till stort präglats av pandemin och dess utmaningar. Att väljarna noterat det blir också tydligt då vi nu ökar i opinionen. För oss har det varit viktigt att Samstyret ska möjliggöra för alla ingående partier att ta plats och påverka, säger Robert Manea (KD), gruppledare.

Vi vet av erfarenhet att små lokala partier inte gynnas i opinionsmätningar och mitt i mandatperioder blir det ofta svårare att synas då man inte har ett riksparti att hänvisa till. Partier av vår typ har en tendens att segla upp i valrörelser då de lokala frågorna tar mer plats. Så var det i förra valet och jag är övertygad om detsamma nu. SoL-partiet har en betydande roll i ett viktigt samarbete för Sölvesborg och en röst på oss är alltid en röst på förnuftig lokal politik, säger Anders Jönsson (SoL), gruppledare.

För mer information:
Filip Persson
Politisk sekreterare Samstyret
filip.persson@solvesborg.se

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Lyft för Samstyret och ras för Socialdemokraterna i Sölvesborg

 1. Bästa förebilden, inget S, C, V kan bortförklara med 61% väljarstöd. Lyssna på väljarna och håll era vallöften, inte så svårt.

 2. Om S inte har något annat att klaga på så kan de påtala att en så snygg partiförespråkare som SD har i Sölvesborg är inte rättvist. Att hon dessutom driver en politik som är positiv för invånarna är ännu mer berövligt och borde kriminaliseras

 3. Ojojoj nu blir Stefan och Annie och deras politruker skitnödiga igen .
  Nu måste de gräva fram något ofördelaktigt om Sölvesborgarna.
  Kanske någon ovaccinerad eller någon som gått mot rött eller något annat allvarligt.

  24
 4. Jag tror att Louise Erixon är ett framtida partiledarämne för SD.
  I SVT Skåne så blir det alltid stora nyheter när det blir problem i en kommun med SD i regeringensställning men aldrig när det går bra.

  30
 5. Ja, så blir det när man bedriver en politik som medborgarna uppskattar och vill ha. Hoppas att andra kommuner förstår vikten av det hela , så kanske förtroendet ökar hos kommuninvånarna.

  40

Kommentera