Domstolar dåligt skyddade mot politiken och regeringen i Sverige

INRIKES. EU och inte minst Sveriges statsminister Stefan Löfven har kritiserat Polen för att man där inte värnar domstolarnas oberoende, men i Ekots lördagsintervju säger Justitiekanslerna Mari Heidenborg att även det svenska systemet borde ses över.

Mari Heidenborg, Justitiekansler. Pressbild

JK anser att man i Sverige borde diskutera domstolsväsendets förhållande till det politiska systemet. Det kan, enligt Heidenborg, vara så att Justitiekanslern har för stora befogenheter.

Det är viktigt att domstolarna är oberoende från regeringen och det politiska systemet, i Sverige utser regeringen Justitiekanslern som i sin tur utövar tillsyn över domstolarna och kan exempelvis åtala domare. I de flesta andra länder är domstolarna självständiga från politiken.

I Sverige utses domare genom att Domarnämnden, där en majoritet av ledamöterna ska vara eller ha varit ordinarie domare, lämnar förslag till regeringen på vem som ska utses till viss domartjänst. Det gäller även justitieråd, alltså domarna i de båda högsta domstolarna. Sedan utser Regeringen domare men regeringen är inte bunden av förslaget.

Mari Heidenborg blev känd för allmänheten i somras när hon beslutade att ge en dömd våldtäktsman 840.000 kronor i skadestånd. Damen har nyligen belönats av kungen ”för framstående insatser inom svenskt rättsväsende”, skriver Kungahuset på sin hemsida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Domstolar dåligt skyddade mot politiken och regeringen i Sverige

 1. Hon är väl själv ett lysande exempel på politiskt tillsättande av en svensk regering?
  Kritiken av Polen bygger på att man ville flytta bort domarutnämningen från regering till duman
  Domarväsendet bestod av gamla kommunistiska politruker som också tillsatt sin barn.
  Diskutera då om det var rätt väg att gå. Kanske inrätta ett annat sätt.
  Polen har i alla fall försökt men det har inte Sverige .

  18
  • Ja och nu har domare till och med varit så fräcka att anser att Polsk lag står över EU lag i Polen
   Fy så hemskt

Kommentera