Invandrare och deras barn kostar statskassan 31 miljarder

INVANDRING & KOSTNADER. Icke-västerländska invandrare och deras barn kostade statskassan 31 miljarder kronor 2018. Det visar den årliga rapporten från finansdepartementet om invandrarnas nettobidrag till de offentliga finanserna, rapporterar BT.dk.

Det är en minskning med två miljarder kronor jämfört med föregående år. 2017 var beloppet 33 miljarder danska kronor. Och året innan var beloppet 37 miljarder kronor.

Beloppet var som högst 2015, då det var 42 miljarder kronor. Det hade samband med flyktingkrisen. Här upplevde EU att rekordmånga flyktingar och migranter sökte asyl i ett av de då 28 EU -länderna.

I Danmark minns man till exempel bilderna på stora grupper av människor som kom gående på danska motorvägen E45 i riktning mot Sverige.

Den stora tillströmningen ledde till att dåvarande liberala regeringen därefter införde ett antal invandringsrestriktioner.

Mattias Tesfaye, socialdemokratisk minister som är kritisk till muslimsk invandring.

Utrikes- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) noterar den sjunkande siffran.

 • Rapporten bekräftar de problem vi är medvetna om. Det finns fortfarande en stor integrations eftersläpning, sade Tesfaye i ett pressmeddelande.
 • Men jag är glad att det visar att nettoutgifterna för icke-västerländska invandrare och deras ättlingar fortsätter att minska.
 • Det är bra nyheter. Den strama utrikespolitiken fungerar. Vi kan lika lugnt börja betala av den enorma integrationsskulden som har kommit efter decennier med en alltför stor tillströmning till Danmark, säger ministern.

Tesfaye tillägger att mycket återstår att förbättra.

 • Det gäller till exempel inom sysselsättningsområdet, där alldeles för många kvinnor från särskilt MENAPT -länder står utanför arbetsmarknaden, säger Tesfaye.

MENAPT -länder inkluderar oftast länder från Mellanöstern och Nordafrika samt Afghanistan och Pakistan. Turkiet ingår också i beräkningarna, eftersom landet spelar en betydande roll i Danmarks invandringshistoria.

 • Det är därför regeringen vill införa en 37-timmars tjänstgöring, där det måste finnas ett nära samband mellan medborgarnas insatser och bidrag. Vi vill ersätta den befintliga försörjningslogiken med en fungerande logik, säger Tesfaye.

Det är särskilt icke-västerländska invandrare och ättlingar från MENAPT-länderna som kostar statskassan mest. Av de 31 miljarder DKK står den gruppen för 24 miljarder DKK.

-Pettersson undrar när vi får motsvarande utredningar från den svenska regeringen. Danskarna utreder dessutom per folk och där visar det sig att syrier och somalier är dyrast för landet…

OBSERVERA att Sverige tagit emot ungefär sex gånger fler än Danmark.

En somalier kostar i snitt 219.000 kronor om året och dom är inte dyrast

Invandrare från tre icke-västliga länder bidrar positivt. Indier bidrar med motsvarande 492 miljoner SEK per år, kineser med 317 miljoner och ukrainare med motsvarande 150 miljoner, fast jag räknar ukrainare som européer. 

Av de nitton länderna som finansdepartementet valt ut och som utgör de största invandrargrupperna, är det bara de tre nämnda länderna som är en ekonomisk vinst för samhället.

Övriga är en stor ekonomisk börda, bland dem utmärker sig fem grupper. Dyrast är syrier och somalier skriver finansdepartementet i sin rapport.

Syrierna är den dyraste gruppen, de kostade netto för de danska skattebetalarna motsvarande 5,42 miljarder kronor och i snitt 311.000 SEK.

Somalierna var 2015 den näst dyraste gruppen, med en kostnad på 2,5 miljarder och 219.000 SEK per styck.

Libaneser är också dyra i drift. Gruppen kostade netto 1,95 miljarder SEK och per styck motsvarande 157.000 svenska kronor.

Irakierna går på 3,2 miljarder eller 151.000 svenska kronor per styck i snitt.

Afghaner är också en tung utgiftspost med en årlig nettokostnad på 1,95 miljarder SEK år 2015. Det motsvarar det irakiska nettobeloppet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Invandrare och deras barn kostar statskassan 31 miljarder

 1. 6 gånger fler i Sverige 31×6=186 miljarder DKK = ca 245 miljarder SEK när ska vi få se det i svenska medier?


 2. undrar va dessa 31 miljarder skulle ha kunnat genererat MER i
  fickan hos en fattigpancho som idag hankar sig fram på 6500 i
  månaden…kanske jämna 10 tusen i månaden???

 3. Vi ska komma ihåg att detta är i DKK, så multiplicera med 1,34 för att få Svenska Kronor.. Sedan ska man komma ihåg att antalet invandrare i Sverige (från sk “icke västliga länder”) är mycket högre än i Danmark. Danmark har 17500 syrier, Sverige har ca 250000. Danmark har 11500 somalier, Sverige har 120000, Vi har verkligen satsat på att ta hit de dyraste.

  32
 4. Även om jag är helt emot detta så verkar det småpotatis?

  MP gör allt för att radera sig själva till historiens skräphög, men det vet dom redan och kommer att leva på skattebetalarna i flera år.

  Vad för mer galenskaper kommer dom med innan 2022?

  https://samnytt.se/miljopartiet-vill-lana-1-000-miljarder-for-klimatet-och-hoja-skatterna/

  Alltså, slut på konsumtionen och bara mat och el som gäller…..förutom det som går sönder.

  23
 5. Varenda krona, som de dysfunktionella kostar oss ska betalas. Börja med att reducera biståndet i samma omfattning och stryp välfärden till ett minimum för nettobidragstagare.

  31
 6. Ta bort barnbidrag över 3 barn..Jorden är överbefolkad..
  Sen måste vi tänka på klimatet och alla utsläp som blir

  45

Kommentera