Stäng

Varför hyllades inte Lars Vilks när han levde?

JOURNALISTIK. Söndagen den 3 oktober dog konstnären Lars Vilks i en bilolycka. Då fick jag reda på någonting jag inte visste: att Lars Vilks var så extremt beundrad av svenska journalister. Jag trodde att Lars Vilks betraktades som någon man inte ville ta i med plasthandskar, biodlardräkt och griptång, men jag kunde omöjligt haft mer fel, skriver Frasse Levinsson på Aftonbladet.

Steget Efter

DN:s kulturchef Björn Wiman skrev att Lars Vilks var ”2000-talets mest betydelsebärande svenska konstnär” och att han ”bar upp yttrandefrihetens symboliska tyngd efter sitt eget sinne”.

Till Ekot sa Kulturradions Mårten Arndtzén att han kommer att minnas Lars Vilks som ”en exceptionell, osedvanlig, konsekvent modig och faktiskt också ganska rolig konstnär”.

”I stället för att få stöd och hyllningar som den frihetskämpe och konstnär han var blev Lars Vilks tyvärr en persona non grata”, skrev Kristianstadsbladet ledarskribent Sofia Nerbrand.

Alla sa egentligen samma sak: ”Ingen gillade Lars Vilks – utom jag”.

En cyniker skulle kunna föreslå att journalisterna inte hyllade Lars Vilks, utan sin egen förmåga att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Men låt säga att cynikern har fel. Låt säga att de här texterna faktiskt bottnade i en djup och sann beundran för Lars Vilks rondellhundar och övriga konstnärskap. Hur kommer det sig att ni väntade med att skriva dem tills det inte kostade något?

Och vad tror ni att Lars Vilks hade tyckt om det?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Varför hyllades inte Lars Vilks när han levde?

 1. Lars Vilks stod upp för yttrandefriheten (GRUNDLAG) med ryggrad, Ryggradslösa saknar denna mänskliga kvalitet. All heder åt Lars Vilks. Vila i frid.


 2. bästa förklaring är ganska så enkel tror jag…för en muslim är Allah gudfadern i hierakin hos.alla mussar, Familjefäder är nr 2…låt oss anta att ngt 5-årigt Barn i familjen kuddar ner en Huvudfotning och sedan påstår att det är pappsen så tar det hus i helvete…inge beröm där inte, de blir ist. smisk på barnets lilla rumpa. Detta främjar inte barnets anlag att bli ngn erkänd (som vuxen) konstnär, tvärt om tror jag 🤔

 3. Om alla dessa mediaplattformar hyllade Vilks, varför gör de då inte ett gemensamt uttalande om vikten av yttrandefrihet och därefter gemensamt publicerar den konst som fick Vilks att leva i fångenskap?

  18
 4. Det var väl inte konstigt!

  Vilks agerande stred ju mot kontraktet,
  som socialdemokraterna har med muslimska
  brödraskapet sedan 1999!

  Vi, Vårt Fosterland lider svårt av konsekvenserna
  av att sossarna har kvar kontraktet!

  Tips: skriv en lapp med t.ex. texten:
  ”Socialdemokraterna har kontrakt med
  muslimska brödraskapet!”

  Klistra lappen i bakrutan på bilen !

  ”Vågar inte”?
  => se där! – en av konsekvenserna!

  Vi måste stoppa invasionshotet!

  Alla i Vårt Fosterland bör veta det!

  20

Kommentera

%d bloggare gillar detta: