Rekordkallt på Sydpolen men tystnad i media

VÄDER. Mitt i en rekordvarm sommar på stora delar av norra halvklotet, med förödande bränder, översvämningar och orkaner, fastnade Antarktis i en djup, djup, lång nedfrysning. Det är vanligtvis fallet under den sydligaste kontinentens vintermånader, men 2021 var annorlunda, rapporterar Anchorage Daily News.

Soluppgång på Sydpolen den 23 september 2021. Foto: Jeff Keller/NOAA

Kylan var exceptionellt, även för den kallaste platsen på planeten. Medeltemperaturen vid Amundsen-Scott South Polarstation mellan april och september är minus -61 grader Celsius, mätserier finns sedan 1957. Detta är 4,5 grader lägre än de senaste 30-årens genomsnitt.

Vi fick först reda på denna post genom en tweet från Stefano Di Battista, som har publicerat forskning om antarktiska temperaturer. Legitimiteten för Di Battistas information bekräftades av Richard Cullather, forskare vid NASA: s Global Modeling and Assimilation Office.

Temperaturen i genomsnitt under september var också den kallaste som registrerats på Sydpolen, skrev David Bromwich, en polarforskare vid Ohio State University, i ett mejl.

Den extrema kylan över Antarktis, ovanligt kallt väder fortsätter att greppa Antarktisplatån. Maximiliano Herrera, en klimatolog som övervakar världens extremväder, twittrade att temperaturen vid Rysslands Vostok-station sjönk till minus -79,4 Celsius på torsdagen den 30 september, vilket bara var 0,6 grader Celsius från världens lägsta temperatur som registrerats under oktober.

Temperaturen på Sydpolen vid tidpunkten för publicering av denna artikel den 1 oktober var minus -67 grader vilket med vindens kylande effekt motsvarar minus -101 grader.

Läs hela artikeln på Anchorage Daily News...

-Pettersson undrar varför inte SVT och TV4 med flera rapporterar om rekordkylan…Forskare betonade att rekordkylan över Sydpolen varken motbevisar eller minskar allvaret i den globala uppvärmningen.

Det var annat i februari 2020. Då rapporterades om Rekordvärme vid Sydpolen enligt TV4 och TT, men medierna ”glömde” rapportera att det var över 300 mil mellan sydpolen och mätstationen Marambio på Seymour till Sydpolen.

”Marambio-basen” som de seriösa medier rapporterar från och kallar Sydpolen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Rekordkallt på Sydpolen men tystnad i media

 1. Då skulle man ju lika gärna kunna hävda att de mätvärden man registrerar på Marambio-basen är de samma som i Buenos-Aires. Eftersom avståndet till basen är ung. likvärdigt med sträckan till den verkliga sydpolen.
  Erika B. tog i så hon spräckte sig när hon påstod att det inte hade varit så varmt på 100 000 år. Nej, tacka f-n för det, när det var istid då. Istidernas längd brukar vara 100 000 år, medan mellanrummen endast har varit c:a 15 000 år. Så det är nog säkrast att vi inte trixar för mycket med naturkrafterna.

 2. Detta kan ju av förklarliga skäl inte Erica Bjerström rapportera om, det går ju inte ihop med Medias klimatljug?

  16
 3. ”Tyst i media”!?
  Självklart denna ”nyhet” ligger ju inte i fas med den verklighet som klimataktivisterna vill se.
  Detta är även orsaken till att inga medier nämner NASA:s rapport från augusti där en mängd forskare, vetenskapsmän och astronomer tvärsäkert slår fast att klimatförändringarna inte har ett dugg med koldioxiden att göra!
  Detta borde ju i så fall ses som positivt, för om uppvärmningen beror på något annat så kan vi ju med gott samvete fortsätta att leva som tidigare, men inte då!
  Då blir media istället tjuriga och förtiger hela NASA:s rapport!?
  ( NASA:s rapport kan läsas på ” electroverse.net/jupiters-hot-temperatures-cause-by-auroras ” )

  21
 4. Tur att det finns en bevisbar ”motpol” till all propaganda om ”uppvärmningen”….
  Eftersom denna del av jorden är obebodd,orsakar det ju endast problem för Globalisternas lögner !
  Kanske är detta hjälpen för att Golfströmmen skall bestå,som den gjort i år miljoner…. 🙂
  F.ö. skulle jag gärna vilja varna er för att ”vaccinera” med Modernas saltlösning. Denna var avsedd för äldre som Stenbock.(vi sjunger ju ändå på sista versen)
  För yngre under 30 år är den livsfarlig,eftersom den angriper såväl Hjärta,och andra delar av dennas funktion.

  21
 5. För skulle de göra det, Pettersson så skulle kylan bero på den globala klimatkrisen och då hade Erika Bjerström behövt flyga dit med ett reportageteam för att göra ett inslag i svt.

  Ps, glömde att vi kör bil i Sverige. Det beror nog på det Ds

  14
 6. Det är som att säga att det är rekordvarmt i Sverige och ta temperaturen i syditalien.

  24

Kommentera