Sedan 2013 har barn som befinner sig i landet illegalt rätt att gå i skola

INVANDRING & SKATTER. Sedan 2013 har barn som befinner sig i landet utan tillstånd rätt att gå i skola och gymnasium. Jag har tittat lite närmare på det. Bland alla uppgifter som idag läggs på skolorna, måste de alltså också skydda barn så att de inte upptäcks av polisen, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman hos Skattebetalarna på Facebook.

Fri skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd.

Sedan 2013 har barn som vistas illegalt i landet (även kallat ”papperslösa”) rätt att gå i grundskola och gymnasium. Här kommer en liten inblick i ämnet: Samtidigt som skolorna ska skydda och dölja att barnen är där, så ska barnen behandlas som alla andra barn. Det är ingen lätt balansgång och tar tid och pengar i anspråk. Dessutom är elevernas situation snabbt föränderlig och de kan flytta runt.

Myndigheten Skolverket har tips för hur skolorna ska göra: Barnen kan behöva registreras kreativt, i andra namn. De ska ha särskilda handlingsplaner, inte få egna bibliotekskort utan de ska stå på någon annan osv. Läraren bör anpassa undervisningen så att uppgifter eller diskussioner inte upplevs som utpekande eller svåra att hantera för barnet. Dokumentation kan behöva föras på papper i stället för digitalt, så att så få som möjligt ska ha tillgång till den.

Om uppgifter om familjen som är papperslös röjs kan de behöva flytta snabbt och skolan ska ha rutiner om vad som händer om polisen kommer till skolan, för att barnen ska skyddas. Särskilda riskanalyser kan behöva göras för utflykter och liknande (som för andra barn med skyddad identitet).

Hur många papperslösa går då i svensk skola? Ingen sammanställd statistik finns, så vitt jag vet. Kommunerna verkar veta, för sina egna kommuner (jag frågade några kommuner). Teoretiskt skulle det gå att få en total ungefärlig siffra om man frågade alla 290 kommuner.

Skolverket ger statsbidrag till kommuner där papperslösa barn går i skola. Men de vet ändå inte hur många barn det rör sig om. Snarare står det i förordning att de INTE ska ta in uppgifter om det. Det görs så lite sammanställning av info som möjligt, för att barnen inte ska avslöjas. Men då blir det förstås inte heller möjligt för oss alla få veta hur mycket pengar som läggs på papperslösa barns skolgång i Sverige.

Kommuner med papperslösa elever kan få statsbidrag från Skolverket. Varje år delar Skolverket ut totalt 50 miljoner (25 miljoner kr två gånger om året). Pengarna fördelas till de som ansöker utifrån hur många asylsökande barn de har.

Notera: Antal asylsökande används som indikation på antal papperslösa.
Cirka hälften av landets kommuner har fått del av statsbidraget. Våren 2020 fick 157 kommuner det. Då fick Stockholms stad mest, med ca 1,6 miljoner kr. Följt av Göteborg, Malmö, Uppsala, Skellefteå och Borås. Minst fick Vaxholms kommun med ca 12 000 kr.

Stödpengarna är dock småpotatis i sammanhanget, då en skolelev kostar i snitt 115 300 kr per år och elev (2018). Den siffran har fördubblats på 20 år. 1998 kostade en skolelev 52 900 kr. Skolgången för elever i Sverige har alltså i snitt blivit mycket dyrare. Sammanfattat: Kostnaden för de papperslösa eleverna ingår alltså i den allmänna kostnaden för skolan.

Josefin Utas

-Pettersson konstatera att en myndighet, Skolverket, medvetet försvårar en annan myndighets uppdrag, Polisen, som ska försöka hitta och utvisa illegala invandrare.

Dessutom döljs kostnaderna som för mycket annat för väljarna, mycket i detta borde vara straffbart…

Tänk så rätt Dan Park har…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sedan 2013 har barn som befinner sig i landet illegalt rätt att gå i skola

 1. Självklart har dessa barn rätt att gå i skolan vilket föräldrarna lämpligen ombesörjer i hemlandet.

 2. Befinner man sig i landet illegalt skall man endast ha rätt till att utvisas… punkt

  11
 3. Det man alltid ska göra om man misstänker att någon är illegal är att man kontakta polisen. Det är olagligt att befinna sig i landet olagligt. Jag hade gärna sett vi hade en myndighet som uteslutande arbetade med uppsökande verksamhet för att fånga in illegala och sedan utvisa dem. Till exempel har vi en myndighet som arbetar mot ekonomisk brottslighet, Ekobrottamyndigheten. Det borde finnas en liknande mot illegal migration

 4. Det är ju helt sjukt att en del offentligheten motarbetar en annan och att vi dessutom har lagar som säger att det är ok att förhindra polisen arbete. Det är väl rimligen mycket bättre att besluta om att polisen inte skall leta efter illegala immigranter med skolbarn i så fall? Inte för att jag stödjer det men att satsa resurser på att leta efter dem samtidigt som skolorna motarbetar det, med lagens stöd, är ju helt dysfunktionell statsförvaltning.

  Grundproblemet är emellertid att man släpper in folk i samhället som inte har rätt att vara här. Om man inte släpper in dem och låter dem gömma sig så skulle inte problemet finnas. Det är ju i grund och botten staten som är elak och säger att de både skall ut och inte.

  10
 5. Kollade just skolverkets skrivning om olagliga. Fy fn säger jag bara som svensk skattebetalare

  ”Elever som är papperslösa har rätt till förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola samt gymnasieskola och gymnasiesärskola om de påbörjar utbildningen innan de fyller 18 år.”

  11
 6. Barnen är oskyldiga. Vilka är då de skyldiga? Vilka skall ta tag i detta? Vad heter de ansvariga?

 7. Ska verkligen zigenare och MENA som inte har rätt att vara här, gå i svensk skola på våra skattpengar? JA, en retorisk fråga, men jag undrar iallafall Vad är det som händer?

  31
  • Vilket vidrigt rättssamhälle socialisterna har skapat. Ställ de ansvariga inför straff

   31
 8. Och jag som trodde att de olika myndigheterna jobbade i samma lag. Men här ska alltså en myndighet aktivt försvåra för en annan. Detta verkar vara en fortsättning på klavertrampet med socialstyrelsens skrift ”Information till dig som är gift med ett BARN”.
  Och glöm inte bort att ”illegal” är detsamma som Olaglig / Kriminell / Brottsligt.

  35

Kommentera