Försvaret växer sakta

FÖRSVARSMAKTEN. Den 1:a oktober 2021 invigdes Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4. Genom en större permanent närvaro kommer Älvsborgs amfibieregemente, vars krigsförband karaktäriseras av en hög tillgänglighet, bidra till ett starkare skydd av viktig infrastruktur längs med hela västkusten. Infrastruktur vars betydelse är minst lika avgörande i fred som kris och krig.

Värnpliktsutbildning vid Amfibieregementet. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Skaraborgs flygflottilj, F 7, blir först med att omskola krigsförband till nästa generations gripenflygplan. Införandet av Jas 39 E Gripen innebär många nya förmågor för flygvapnet.

Jas Gripen E. Foto Linus Svensson SAAB

Vi är bra redan nu och med E tar vi ytterligare steg. Med Gripen E skapar vi ett militärt problem för en motståndare. Vi blir helt enkelt vassare och farligare, säger flygvapenchefen.

Norrlands dragonregemente, K 4. Det som tidigare hette Arméns jägarbataljon har återigen blivit ett eget regemente och återupprättades för en vecka sedan i Arvidsjaur.

Försvarsmakten har lämnat en hemställan till regeringen med en formell begäran om ett bemyndigande om att få köpa in det flygburna radarspanings- och ledningssystemet Globaleye. Flygplanen tillverkas av Saab består av en kraftfull radar med utökad räckvidd, Erieye Extended Range, samt en rad avancerade sensorer integrerade på flygplanstypen Global 6000.

Saabs Globaleye är ett flygburet radarspanings- och ledningssystem. Den har en kraftfull radar monterad ovanpå flygplanskroppen. Foto: SAAB

På Gotland har P 18 haft sin första övning med stridsvagnar på 21 år. Det nya Gotlands regemente har nu inlett återuppbyggnaden av stridsvagnsförmågan efter ett två decennier långt uppehåll. Nästa års värnpliktsutbildning är inriktad mot stridsvagn och 2025 ska stridsvagnskompaniet Lärbro vara fullt bemannat.

-Pettersson säger att Försvarsmakten växer sakta, men det är svårare att bygga upp än att riva ned…

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Försvaret växer sakta

 1. Intressant artikel! Det klart att kostar att bygga upp försvaret, å andra sidan har vi sparat mycket pengar på nedragningen.
  Hoppas det går jämt upp.

  4
  1
  • Knappast en besparing om man räknar in vad återtagandet av förmågan, innebär. Staten sålde anläggningar för summor på 75 tusen, och bygger nu upp samma för hundratals mille. Ebberöds Bank!

  • Nej, Reinfeldt var ingen försvarsvän men det var redan kört när han blev statsminister.

   Ansvaret för nedmonteringen delas av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Försvarsbesluten togs 1992, 1996 och år 2000. Avvecklingen följde av att Sverige skrotade merparten av sitt militära försvar efter murens fall. Man trodde inte längre att Sverige skulle invaderas eller hamna i krig.

   Endast ett parti i riksdagen är oskyldigt.

   11
   • Tack Pettersson !

    Jag är alltid lika imponerad av din saklighet och kunnande.

  • Calle Bildt började och sossarna hoppade gladeligen på tåget. Mer pengar till deras väljare var allt de såg. I motsats till vad USA visste och många inom försvaret såg, att vi skulle få en lugn period om lite drygt 25 år innan Ryssland är upprustat igen så trodde idioterna i Riksdagen att det var 1918 igen, inga mer krig eller upprustningar, fred i vår tid och allt det skitsnacket.
   De kunde inte sin historia och därför upprepade de den.

Kommentera