Kraftiga vindar i Nordeuropa ger negativa elpriser

ELFÖRSÖRJNING. Under natten till söndagen, mellan klockan 01.00 och 08.00, blir elpriserna negativa över hela landet. I det fönstret får elanvändarna teoretiskt betalt för att använda el, rapporterar SVT.

Kontrollrummet klockan 09:30

Det som driver ner elpriserna är kraftiga vindar i Norden och Tyskland, enligt det digitala elbolaget Tibber. Under söndagen väntas svensk vindproduktion producera runt 8,4 gigawatt. Normalt ligger nivån kring 3 gigawatt.

Som lägst blir elpriset mellan klockan 04.00 och 05.00 med minus 1,97 öre per kilowattimme (exklusive skatt eller avgifter).

Under september var elpriserna mycket höga i Norden, de högsta för den månaden hittills.

Negativa elpriser inträffar då och då i Sverige. Hur länge de håller i sig den här gången är svårt att förutse, enligt Tibber.

Spotpriset på Nord Pool Spot sätts Euro/MWh och omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 1 MWH = 1000 KWh.

UPPDATERING: Nedan klockan 06:00 den 3 oktober. Man ser att Norge importerar en massa billig vindkraftsel för att spara sin vattenkraft som de kan sälja dyrt till oss när det inte blåser.

Det är mycket vind till ingen nytta, sa seglaren som låg i hamn…

-Pettersson säger att vindkraft är fantastiskt, ofta ger det ingen eller för lite el och priserna blir svinhöga men vindkraftsägarna tjänar inga pengar för att vindkraftverken levererar för lite eller också är det som idag, då blåser det över hela norra Europa och det produceras för mycket el, så priserna störtdyker och vindkraftsägarna tjänar inga pengar…Det är 1800-tals teknik…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Kraftiga vindar i Nordeuropa ger negativa elpriser

 1. Vindkraftens paradox.

  För att vindkraft ska vara lönsam krävs ett pris på ca 50 öre kWh för landbaserade och mer än 75 öre för havsbaserade verk.
  Ju mer det blåser desto billigare blir elen och driften än mer olönsam.
  Ju fler vindkraftparker som byggs desto större risk för konkursade vindkraftbolag med kostnader som hamnar i knät på skattebetalarna

 2. Men överföringen plus moms blir inte gratis, och årsavgiften kommer att höjas som vanligt.
  Om du tänker ladda bilen tillkommer den nya effektavgiften.

  14
 3. Enligt Aftonbladet och Expressen ska man passa på att ladda elbilen på natten, men det gäller bara om man har timprisavtal, vilket jag, utan att veta bättre, inte tror är det vanliga. Känns som att de har någon dold agenda när det skriver en sådan artikel.

  15
 4. MP kommer leva gott på att det blev minus kostnad och slå sig för bröstet i 364 dagar framåt när det inte blåserboch säga titta – vindkraft lönar sig – här finns vetenskapligt belägg. ( för en dag).
  kalas.

  11
  • Hjälper föga att vinden ger mycket el när de inte får något betalt för den Men MP slår sig säkert för bröstet ändå, vore bättre de slog sig i huvet i tron att hjärna kanske skulle börja fungera

 5. Beror dessa kraftiga vindar också på ”uppvärmningen” av klimatet ?
  Otur då för Industrin,att det just inträffar när dessa inte behöver överskotts-Elen,under natten mellan lördag/söndag,…
  Tänker också på alla fåglar som kommer att nackas av möllorna,när det börjar ljusna !

  45
 6. Dumheter, och totala falskheter. Det är de globala vindarna som kommer och blåser sönder vår fina europeiska tjejers ljusa inre! DÖDAR DEM, som människor!!! Annat är vithets, -ålders, -och könsförakt!!!

  19

Kommentera