Stäng

SFI-undervisning både dyr och ineffektiv

INVANDRING. Fyra komvuxlärare: För lite tid ges till läxläsning och för mycket tid går till att motivera elever som inte vill. Inget underlag finns för att utbildningar fungerar där vård och svenska kombineras. Och utbildningsanordnare har ett incitament att behålla elever i systemet även när de borde underkännas, skriver Komvuxlärarna Sara Pargell, Anna Sellius, Anna Hägerlund och Suzana Preradovic på Dagens Nyheter Debatt.

Lindström

Den enskilde har i dag många rättig­heter när det gäller svenskstudier – men få skyldigheter. KSA – kommunalt språkansvar – ålägger kommunerna att söka upp och motivera elever att slutföra sin SFI-utbildning. Detta kan låta behjärtansvärt och rimligt ända tills man påminner sig – det är ju vuxna människor vi talar om här. Man skulle kunna tro att det handlar om barn. Vi måste sluta behandla nysvenskar som barn.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter…

-Pettersson säger att utan godkända kunskaper i svenska språket och samhällskunskap, inget uppehållstillstånd och återvandring. Dessutom ska krävas ett arbete med en deklarerad inkomst som går att leva på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “SFI-undervisning både dyr och ineffektiv

 1. Man kan komma och gå som man vill, lärarna är maktlösa. Man leker med telefonen under lektionen, man går ut och röker när det passar. Ingenting görs för att stoppa detta kaos.
  Tro mig, informationen kommer från insidan, från en som verkligen satsar på att lära sig svenska så hon kan få ett jobb och försörja sig. Men det är svårt när lärarna knappt kan svenska själva.

  11
 2. Den som inte lär sig svenska inom ett år ska inte ha bidrag och kan inte få put eller bli svensk medborgare. Enkelt o rättvist. Vi måste ställa höga krav på vuxna människor. Inget är gratis för någon. Detta ska klargöras vid gränsen före inresa. Den som inte accepterar kan åka nån annanstans

  16
 3. SFI är ett utmärkt sätt att hålla ett gäng folk borta från arbetslöshetsstatistiken, och ju långsammare det går, ju längre hålls de borta från siffrorna.

  16

Kommentera

%d bloggare gillar detta: