Stäng

1,3 miljoner människor är utan jobb

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Nya beräkningar från Svenskt Näringsliv visar att 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder inte är självförsörjande. Sverige behöver en ny riktning – för arbete, företagande och självförsörjning, skriver nationalekonomerna Maria Mikkonen och Johan Lidefelt på Svenskt Näringsliv på Di debatt.

Arbetsskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Regeringens förslag till statsbudget är en missad möjlighet att ta tag i det stora och växande utanförskap som utgör Sveriges långsiktigt största ekonomiska och sociala problem. Istället lägger man förslag som försvagar drivkraften för arbete och som därmed försvårar företagens kompetensförsörjning.

Den kraftigt stigande långtidsarbetslösheten är toppen på ett isberg, där en stor del av den arbetsföra befolkningen inte kan försörja sig själva. Nya beräkningar från Svenskt Näringsliv visar att 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder (20–64 år) inte är självförsörjande. Det är var fjärde person i den här gruppen. Siffran är egentligen högre, men vi har valt att helt exkludera de cirka 500 000 studenter som uppbär studiestöd.

Beräkningarna visar också att bara fyra miljoner svenskar är helt självförsörjande. Med andra ord står endast fyra av landets tio miljoner invånare för både sin egen och övriga samhällets försörjning. Den andelen är för låg och ett övergripande politiskt mål måste vara att öka graden av självförsörjning.

Läs hela artikeln på Dagens Industri…

-Pettersson säger att trots detta fortsätter arbetskraftsinvandringen med arbetstillstånd som utnyttjas systematiskt för att möjliggöra bedrägerier, illegal migration och arbetskraftsexploatering.

Det märkliga är att SD, S, M och KD är överens, arbetskraftsinvandringen fungerar inte, ändå gör de inte upp och stoppar missbruket och bidragsinvandringen.

 • Företagen tar som regel hit personer från ägarens hemland. Syftet är ofta att hjälpa släkt och vänner att bosätta i Sverige och kringgå reglerna om anhöriginvandring.
 • I många fall upphör anställningarna kort efter att personerna har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Därefter försörjer de sig via välfärdssystemet, antingen med stöd från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
 • De arbetskraftsinvandrare som har fått tillstånd hos oseriösa företag bosätter sig oftast hos arbetsgivaren eller dennes släkt och vänner. 
 • Minst hälften av företagen bedriver inte någon verksamhet och flera av anställningarna är en ”ren pappersprodukt”. Av kontoutdrag framgår att personer har betalat tillbaka lönen eller en del av den till arbetsgivaren.
 • Fusket verkar vara mest utbrett i branscher med inga eller låga kompetenskrav.
 • Det finns nyckelpersoner i de granskade företagsklustren med kunskaper om systemet. I vissa fall utgörs dessa a

I dag är det inte ens förbjudet att ta betalt för ett arbetstillstånd. Det går att komma till Sverige med hela familjen för att arbeta deltid för en lön på 13.000 kronor i månaden.

I grunden finns bara en enda stor fråga, migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort. Allt, kort sagt, påverkas på ett avgörande sätt.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, ekonomin, pensionerna, brottsligheten, allt! Till och med eventuella klimatändringar. Miljöpartiet med flera vill att vi drar ner på vår standard samtidigt importerar de människor som inget annat vill än höja sin levnadsstandard, åka bil, flyga, köpa prylar, bo flott osv. Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimskt arabland och hur det ser ut i de länderna har vi facit på.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “1,3 miljoner människor är utan jobb

 1. Jag såg inslaget på Youtube. Från di om löfven
  Hon till vänster i bild säger om Löfven att han under rådande politiska situation inte kunde driva Soc dem politik utan fick ändra lite.
  Hallå. Om du inte kan driva din politik så avgår du. Låt någon annan försöka. Nyval. Du säger att för att driva vår politik måste vi få majoritet för det
  I stället håller du dig kvar med näbbar och klor och driver någon annans politik.
  Jag blir så trött

  13
 2. Det är nog inte invandrarnas fel att det ser ut som det gör. Det är våra politikers fel. Ta hit mer än 2-miljoner människor helt utan krav, utan att begära att de är självförsörjande. Av vilken anledning skulle de skaffa sig ett jobb så länge bidragen kommer in. Och hälften är kärringar som sitter i förorten och föder barn. Nu har muslimerna skapat ett eget politisk parti, och mullan berättar på fredagsbönen vad som gäller när de skall rösta. När då dessa 2-miljoner inte röstar som Löfvén tänkt sig, vad händer då med röstsiffrorna. Något kommer att förändras i nästa val.
  Valmyndigheten kommer att få en besvärlig uppgift, att justera siffrorna.

  15
  1. Hederliga människor utnyttjar inte system så ansvaret är klart delat. De kunde ha valt 12 EU-länder före Sverige men valde att smyga under gränsbommar.

   Å andra sidan kunde regeringarna stoppat detta snabbt och effektivt (UtlL 5 kap. § 25).

   11
  1. Beredskapsjobb !!
   det är tyvärr lite förlegat då det faller på onyttan av de kontruerade låtsas jobben.
   men få ut dem i jobb som verkligen gör samhällsnytta, typ asfaltera vägar, städa upp i förorterna med ansvar, skydda dem som byggt landet alltså de äldre med respekt. mm.

   Men vad vi än ger dem för jobb, så finns det undantag för göra arbete från VÅRA myndighetsutövare att så kan vi inte göra därmed basta.
   moment 22 i kubik tyvärr
   Hela skiten måste förändras från grunden
   så vi får något reelt tillbaka

Kommentera

%d bloggare gillar detta: