Petri Gornitzka efterträder Dan Eliasson på MSB

KORRUPTION. Regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka som ny generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, enligt ett pressmeddelande. Petri Gornitzka är i dag chef på Unicef och har tidigare varit i blåsväder för att ha lyft dubbla löner.

Steget Efter

MSB:s förre generaldirektör Dan Eliasson begärde i början av januari att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen då Sverige var mitt inne i den andra vågen av covidsmitta.

Petri Gornitzka börjar sitt nya jobb den 10 december. På frågan hur hon tycker att MSB skött sig under pandemin, svarar hon: – MSB har gjort ett bra och viktigt jobb.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger att MSB har flera viktiga uppgifter framför sig, som att vara med och bygga upp ett nytt civilt försvar och att samverka för att stärka cybersäkerheten.

Liksom sin företrädare har även den nya MSB-chefen tidigare blivit starkt ifrågasatt. Bland annat avslöjades att Charlotte Petri Gornitzka som nytillträdd generaldirektör för biståndsorganet Sida fortsatte att lyfta lön från sin tidigare arbetsgivare Rädda Barnen.

Trots en månadslön på 100.000 kronor tyckte hon det var ”skäligt” att också ta emot totalt närmare en halv miljon från Rädda Barnen – en ersättning som generaldirektören betecknade som ett avgångsvederlag men som Rädda Barnen uppgav var lön.

Charlotte Petri Gornitzka CC BY Wikipedia

-Pettersson säger att Dan Eliasson hade en lön på 162.500 kronor per månad, den lönen får han behålla till den till den 31 december 2022. Vid det laget kommer den avgående generaldirektören ha tjänat ytterligare 3,9 miljoner kronor, plus eventuella lönehöjningar.

Petri Gornitzka får troligen minst lika mycket i månadslön, jag tvivlar på att regeringen följer sina egna regler när de tillsätter myndighetschefer. Regeringen påstår att kompetens ska styra, egenskaper som partibok, religion, sexuell läggning, etnicitet, kön osv, skall inte påverka valet.

Om Gornitzka på bloggen…

Om Dan Eliasson på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Petri Gornitzka efterträder Dan Eliasson på MSB

 1. Inte bra..vad har individen bidragit med..jag vet inget..
  Endast hög lön..från våra skattepengar..
  Fråga: vad har individen gjort för oss skattebetalare

 2. Ytterligare en inkvoterad kvinna, med meriterade partitillhörighet. Nepotismen är numera så utbredd inom socialdemokratin, att nästan ingen lyfter ett ögonbryn. Det är alltså bara en tidsfråga till nästa skandal. Hon har ju redan bevisat att hon har det i sig.

  24
 3. Innan någon skänker en enda krona till benämnda hjälporganisationer bör man ifrågasätta vem som egentligen får pengarna som skulle gå till sjukvård och mat åt svältande barn i u-länder för flera miljoner av svenska folket skänkta pengarna går varje år till sanslösa löner åt anställda och ytterligare till miljonarvoden åt GD i både Rädda Barnen och Röda korset!

  22
  • Bara helt blåsta personer skänker pengar till dessa tiggeri organisationer som drivs av latryggar som inte eller har förmåga och utbildning för ett arbete

   19
 4. ”I september 2012 kritiserade Sidas korruptionsutredare henne för att hon hade anställt en ingift släkting vid myndigheten med opassande hög lön. Då Petri Gornitzka skrivit under beslutet i fråga konstaterades att hanteringen formellt var felaktig. Däremot bedömde myndigheten att det saknades uppsåt och någon anmälan upprättades ej.[6][10]”

  Ctat Vikipedia

  19
 5. Återinför tvåkammarsystemet och låt regeringen föreslå och förstakammaren godkänna ämbetsmännen som i USA.

  21
  1
 6. Fel person för en så viktig uppgift. Men det gäller ju nu för S att ”bemanna” tjänstemannanivåerna med förment opolitiska personer.

  Fö kan jag säga att det händer ingenting som gör skillnad i uppbyggnaden av både Försvar och Totalförsvar. Debatten har tystnat helt,
  ÖB har slutat tala om höjd operativ förmåga.
  På den civila sidan väntar man nu på att ”nya evidensbaserade forskare” skall komma med rapporter efter åratals rotande i diverse arkiv. Intill dess görs ingenting.

  Bara en massa ”blårök” och tomt prat i det som berör aktuella utgiftsområden.

  23
 7. Då passar hon som handen i handsken. Ännu en sossemyglare med en värdegrund som anstår en riktig sosse, dessutom med bakgrund i aktivistiska organisationer vars syfte är att hålla Afrika fattigt så de själva kan framstå som att de gör en ”god gärning”

  28
 8. Eftersom det tydligen är en sosse som skall tillsättas som GD så undrar man om det inte finns några sossar kvar som är kompetenta och samtidigt hederliga och fria från korruption?

  35

Kommentera