Bred och unik kritik mot SVT

PUBLIC SERVICE. Nyligen har Elsa Widding i flera avsnitt riktad svidande kritik mot SVT för deras sätt att rapportera om klimatet. Nu kommer också stenhård kritik mot SVT Vetenskaps serie ”Slaget om skogen”, och den kommer från många olika håll.

Bild: Näringslivets medieinstitut

Bland annat myndigheter, forskare och intresseorganisationer har haft synpunkter på felaktiga eller missvisande fakta och på hur SVT behandlat ämnet som helhet, och bredden på kritikerna är unik. SVT Vetenskaps chef Anna Schytt anser att seriens skildring av skogen är väl underbyggd och att den höjer kunskapsnivån, skriver Martin Berg på Näringslivets medieinstitut.

SVT Vetenskaps dokumentärserie, Slaget om skogen, har fått massiv kritik sedan det första avsnittet sändes för två veckor sedan. Den handlar om hur SVT Vetenskap presenterat olika faktauppgifter och urvalet av personer som får komma till tals i programmet.

Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen har visat på faktafel  vilket resulterat i att SVT tvingats göra ändringar i efterhand. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Artdatabanken har som svar på en fråga på Twitter skrivit att det inte finns underlag för uppgiften som presenteras i dokumentären om att den svenska skogen på 1930-talet främst bestod av så kallad naturskog. Naturvårdsverket har också som svar på en fråga påpekat att dokumentären dubbelredovisar siffror för hur mycket koldioxid den svenska skogsindustrin släpper ut.

Forskningsinstitutet Skogsforsk har efter varje avsnitt av dokumentären lagt ut  forskningsresultat ”som kompletterar SVT:s bild av ett komplext ämne” på sin hemsida.

Läs vidare…

-Pettersson säger att vi får inte vara för hårda mot SVT, de har ”bara” 2.100 fast anställda plus timanställda och inhyrda. År 2020 hade SVT ”bara” 4.779 miljoner skattekronor att göra program för. Tänk er att det bara är 13 miljoner om dagen.

Hur ska 13 miljoner om dagen räcka och 2100 anställda hinna med att kontrollera fakta?

Bild från SVT

SVT ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Bred och unik kritik mot SVT

 1. ”SVT ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant…”
  Och tror du på den historien har jag en annan om en gubbe i röd dräkt som också är sann.

 2. Men varför tittar ni på skiten om ni vet att det är FAKE.
  Det finns ju andra sätt att få färska nyheter och info.

  10
  • Menar du att SVT ska få använda skattemedel utan kritik eller?

   För övrigt har jag inte tittat utan återger artiklar det länkas till.

  • Det ska ju föreställa en nyhetskanal, och då förutsätts ju att nyheterna presenteras precis
   som dom är och inte efter en viss politisk agenda, men det är lätt att konstatera när klipp och klistra gänget varit i farten, och detta har eskalerat sen SVT/SR blev stöldfinansierad!
   Det är också därför många inte vill ställa upp om dom inte får garantier för Direktsändning av programmet!

   Med stöldfinansiering menas att även om man inte använder sig av dessa medier får man betala för den ändå? Vilka andra företag kan ta betalt för produkter dom inte levererar?

  • Nu heter ju inte jag Pettersson men kanske kan svara ändå. Nästan 4,8 miljarder dividerat med årets dagar (365) så får du fram siffran. Fråga gärna vidare om det är något du inte förstår. Mvh /Urban

   20
 3. ja men det är ju bara ett bevis av många . SVT är en troll fabrik .
  och sd och andra har ju konstaterat det lägg ned svt .. det går inte att ha en sosdialistisk propagandan apparat som produserar falska nyheter .. se vad vi fått av svt ett gängkrig med sjutningar och sprängningar en influnsa som varit dödligare än någon annan förkylning i fredstid samt en industri som inte fungerat på grund av EL brist … det finns en del att ta upp med denna proppaganda maskin som kallas publik servis lägg ned den omedelbara.!

  28
  1
 4. Det är ingen större ”politisk mångfald” inom SVT/SR, mest vänsterfolk som ser det som en demokratisk rättighet att hålla andra utanför.
  När vänstern tyckte det var fel ideologi i Svenska Kyrkan politiserade man den och fick på så sätt in en massa vänsterfolk där, vänstern är bra på att förstöra.

  51
  3
 5. Finansieringen av SVT är odemokratisk, en slags politisk ogenomtänkt stöld. Endast SD var emot. Ändra till betalkanaler. Av samhällsskäl behöver man en tv eller en radiokanal. På så sätt kan många spara pengar. Och SVT får de pengar de förtjänar. Förmodligen en mindre budget på grund av den efterfrågan man kvalificerat sig för.

  41
  3
 6. Kritiken mot det oseriösa SVT kan aldrig bli för stor så länge ”regeringsorganet” beter sig som dom gör, den tvångsfinansierade jättekolossen tror sig vara allvetande inom snart sagt alla områden!

  71
  3
 7. Det är verkligen hög tid att regimen tar SVT i örat. Men det kommer ju förstås aldrig att ske, eftersom såssarnas propaganda-central har sitt säte i tv-huset. Ja, ”tjänster och gentjänster”.

  79
  3
 8. Har sedan länge ringt SVT och framfört kritik mot ensidig nyhetsrapportering kring såväl klimatet som om invandringen och en mängd andra saker.
  Det kan du med göra, ring då 08 784 00 00 och fråga då efter SVT:s tittarservice, framför sedan dina synpunkter!

  82
  4
  • Och det har verkligen påverkat ser vi! Nej, byt regering, in med SD från avbytarbänken, SD plus småttingarna M & KD, sen storsanering på SVT/SR och dra in mediabidragen till de större mediehusen. Marknadsreglering är bäst, inte skatter och annat tvångsmässigt trams. Finns ingen efterfrågan av kommunisttrams i tidiningar/tv/radio, ska inte tillgången ombesörjas genom att gräva i min plånbok.

   50
   2
  • Jönsson har hört om ett ordspråk som lyder:

   Man skall inte slösa krut på döda kråkor!

   Kanske är kråkan inte död men andemeningen är att det är bättre att lägga energin på att få valmanskåren att begripa och engagera sig.

   26
 9. Jaha du Kulturministern som väl är ansvarig för sändningsavtalet. Någon kommentar?

  63
  3

Kommentera