Brasiliansk sjukhuskedja misstänks ha mörkat dödsfall med covid-19

PANDEMI. I slutet på augusti hade en grupp läkare fått nog, då lämnades en faktasamling på 10.000 sidor in till polisen i Brasilien. Läkarna menar att företaget som driver närmare 20 sjukhus i landet och framförallt riktar sig till äldre, mörkat dödsfall som skett på grund av covid-19, och experimenterat på äldre covidsjuka med icke-godkända läkemedel, rapporterar Globo News.

President Jair Bolsonaro Foto: Isac Nóbrega/PR

Händelsen har väckt ramaskri i landet där nästan 600.000 personer har avlidit med covid-19, en av de högsta dödssiffrorna i världen. – Det här är en skandal av helt nya mått i Brasilien, säger Daniel Dourado, advokat och expert på offentlig hälsa vid University of São Paulo, till The Guardian.

Det São Paulo-baserade företaget står nu inför förhör i kongressen, där både den särskilda anklagelsen och Brasiliens covidstrategi ska granskas. – Anklagelserna är extremt allvarliga.

Läkargruppens advokat Bruna Morato specificerade anklagelserna i en tv-sänd utfrågning. Hon berättade där att läkare på Prevent Senior ska ha pressats att ge patienter en cocktail av läkemedel, som man kallade för ”covidkittet”.

I kittet ingår två läkemedel: malarialäkemedlet hydroxyklorokin och antiparasit-medlet ivermektin, som båda varit omdiskuterade under pandemin. Forskarna har tvistat om de båda läkemedlen fungerar som behandling mot covid-19, och ivermektin har exempelvis inte godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten för covid-behandling eftersom det inte anses vara tillräckligt kliniskt prövat.

Beslutet att använda de två läkemedlen ska ha varit politiskt, menade Morato under utfrågningen, och av den anledningen problematiskt. Flera medier har rapporterat om den brasilianska coronastrategin, där presidenten Jair Bolsonaro högljutt propagerat mot covid-19 och sagt att smittan inte är särskilt farlig, och spridit desinformation om sjukdomen.

Enligt advokat Morato är läkemedelsanvändningen ännu ett led i den strategin. Genom att använda läkemedlen kunde budskapet spridas att man inte behövde stanna hemma på grund av pandemin – och på så vis kunde regeringen se till att ekonomin i landet hölls igång.

– Ekonomin fick inte stoppas, så regeringen behövde hitta ett sätt att ge hopp till människor som behövde lämna sina hem (för att arbeta). Det hoppet hade ett namn: hydroxyklorokin, sa Morato vid utfrågningen, enligt The Guardian.

Användandet av medicinerna var också del av en strategi för att sänka kostnaderna för sjukhusen: istället för att lägga in svårt sjuka covidpatienter på sjukhus fick de ”covidkittet”, hävdade Morato.

Den än mer allvarliga anklagelsen om att dödsfall med covid-19 ska ha mörkats förklarade advokaten med att sjukhuskedjan behövde bevisa att läkemedlen i ”covidkittet” fungerade mot sjukdomen.

Utöver det står det också i faktasamlingen att läkare vid sjukhuskedjan ska ha fått instruktioner om att sänka syresättningen för svårt sjuka covidpatienter om de hade fått intensivvård i mer än 10 eller 14 dagar.

– Uttrycket som jag hörde upprepade gånger vid flera tillfällen var: ”även dödsfall frigör sängplatser”, sa Morato.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att man avvisar de ”lögnaktiga anklagelserna”, och att man alltid arbetat enligt både lagliga och etiska riktlinjer. Man nekar också till att ha underrapporterat eller på annat sätt mörkat dödsfall.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Brasiliansk sjukhuskedja misstänks ha mörkat dödsfall med covid-19

  1. Är det hela världens överläkare Lars Bern som har varit rådgivare där?
    Lars Bern propagerar för hydroxyklorkin och ivermektin som inte bara komplement till vaccin utan att ersätta vaccination helt och hållet med avmaskningsmedel och malaria profylax.

    5
    16

Kommentera