Varför araber inte längre litar på Muslimska brödraskapet

av Khaled Abu Toameh

 • Folket i Egypten, Tunisien, Marocko och Sudan, som gav Muslimska brödraskapet en chans att regera, upptäckte att organisationen är lika korrupt och inkompetent som de sekulära arabregimerna och statsöverhuvudena.
 • Som med islamisterna i Tunisien firar många araber nu det Muslimska brödraskapet-anslutna partiet i Marockos nedgång.
 • En av huvudanledningarna till Muslimska brödraskapets fall är kopplad till den ideologiska komponenten i organisationens grupper, inklusive en brist på urskiljning mellan religion och politik, deras påstådda monopol över den absoluta sanningen, och deras anspråk på att representera det sanna islam. – Amr Al-Shobaki, forskare vid det egyptiska Al-Ahram Center for Studies, Al-Hurra TV, den 12 september, 2021.
 • Al-Shoqiran fortsatte: ”Efter ett årtionde av islamisternas styre i Tunisien och Marocko har Muslimska brödraskapet bara bidragit till spridandet av korruption, åsidosättande av staten och dess institutioner, och stöld av folks liv och pengar.” – Ashraq Al-Awsat, den 16 september 2021.
 • ”Muslimska brödraskapets partier … regerar utan att ge dem de styr över några andra tjänster än overkliga segrar och korruption.” – Hafez Barghouti, palestinsk krönikör och redaktör, Al-Khaleej, den 17 september, 2021.
 • Tunisien gjorde sig av med islamisterna för att de förstörde ekonomin och ”stal folkets pengar”. I Marocko … var Muslimska brödraskapet vid makten i många år – något som fick landet att hamna i en ekonomisk och social kris. – Hafez Barghouti, den 17 september, 2021.
Den här månaden blev det en förödande förlust i parlamentsvalet för Marockos styrande Islamist Development and Justice Party. På bilden: En kvinna lägger sin röst i valet i Marocko, i Rabat den 8 september 2021. (Foto av Fadel Senna/AFP via Getty Images)

Sedan grundandet år 1928 har Muslimska brödraskapets stora motto varit ”Islam är lösningen” (på alla problem). Organisationens anhängare har använt denna slogan under det senaste årtiondet för att komma till makten i ett antal länder, inklusive Egypten, Tunisien, Marocko och Sudan.

De senaste veckorna har dock visat att många araber och muslimer inte längre tror på Muslimska brödraskapets förmåga att styra eller på att ”Islam är lösningen”.

Som den marockanske skribenten Saeed Nashed sa: ”Muslimska brödraskapet tog Marocko in i ett årtionde av mörker.”

Folket i Egypten, Tunisien, Marocko och Sudan, som gav Muslimska brödraskapet en chans att regera, upptäckte att organisationen är lika korrupt och inkompetent som de sekulära arabregimerna och statsöverhuvudena.

Under de två senaste månaderna har Muslimska brödraskapet haft två stora bakslag, först i Tunisien och mer nyligen i Marocko.

Läs vidare

6 thoughts on “Varför araber inte längre litar på Muslimska brödraskapet

 1. Kanske dags att vi, svenskar och alla utlandsfödda svenskar går till angrepp på socialdemokraterna om att de måste bryta kontraktet med muslimska brödraskapet !

 2. Under de två senaste månaderna har Muslimska brödraskapet haft två stora bakslag, först i Tunisien och mer nyligen i Marocko. Någon som kommer att tänka på såssealdemokreaturen? de har bara behövt sju år!

  • blev fel citat! detta ska det vara: ”Muslimska brödraskapet tog Marocko in i ett årtionde av mörker.”

 3. Detta är goda nyheter. Om folk i arabvärlden förkastar det muslimska brödraskapet så kan även vi i västvärlden göra detsamma. Socialdemokraterna har ju ett avtal med dem som de verkligen borde se över nu.

  19
 4. Föreningar eller organisationer, som bara söker inkomster utan egna ansträngningar dränerar nationer på pengar och resurser. Jag förstår de länder, som inte kan acceptera stöld av folks liv och pengar och försätter landet i djup social och ekonomisk kris. Såna ska inte heller Sverige stödja eller tillåta och det är tämligen enkelt att besluta för en vaken regering eller kommun.

  14

Kommentera