Stora barriärrevet mår rekordbra

KLIMAT & NATUR. Stora barriärrevet är världens största system av korallrev. Det består av över 2 900 individuella rev och 900 öar. Stora barriärrevet sträcker sig cirka 2 600 kilometer och täcker en yta på cirka 344 400 kvadratkilometer.

Havsområdet ligger i delstaten Queensland, i den nordöstra delen av Australien, 1900 km norr om Australiens huvudstad Canberra.

Stora barriärrevet är den största strukturen som byggts av levande organismer och kan ses från rymden. Revet består av, och är uppbyggt av, miljarder små organismer, så kallade korallpolyper. Stora barriärrevet försörjer en omfattande mängd liv och utsågs som Världsarv år 1981. Queenslands fornminnes- och naturvårdsorganisation har valt ut det som Queenslands delstatsikon.

Regelbundet nås vi av rapporter om att Stora Barriärrevet mår dåligt och håller på att försvinna, bland annat från SVT, som skriver att enligt en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society konstaterar forskare vid Australiens vetenskapliga råd, Centre of Excellence for Coral Reef Studies i Queensland, att över hälften av Stora Barriärrevets koraller i Australien har försvunnit de senaste 25 åren, rapporterar BBC.

Andra rapporter kommer från tidigare JCU marinfysiker Peter Ridd säger att Great Barrier Reef nu upplever ”rekordhögt korallöverdrag”. ”Det här är data som har samlats under ett tag nu och det visar … det är faktiskt rekordhögt korallöverdrag”, sa han till Sky News Australia. ”Vi har mer korall på Great Barrier Reef nu än vad vi gjorde när rekord började 1985”. Vi har dubbelt så mycket korall som vi hade efter att enorma cykloner gick igenom revet cirka 2011 och 2012, och detta rekordhöga korallöverdrag trots att de förmodligen har tre katastrofala blekningshändelser utan motstycke under de senaste fem åren. ”Så ni måste bara fundera om händelserna kanske var så katastrofala som dessa experter hävdar.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Stora barriärrevet mår rekordbra

  1. Klimatalarmisterna brukar inte gilla när naturen inte bevisar deras teser. Mycket skattepengar står på spel…

    13

Kommentera