Stäng

Sverige är i krig – när ska vi våga säga det högt?

VÅLDSVÅGEN. På några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens säkraste länder till ett samhälle där terror och mord har blivit en del av vardagen, men med bombningen i Göteborg korsades en gräns, och nu måste frågan ställas: När ska vi erkänna att Sverige är i krig?, skriver Helena Edlund på Document.no

Helena Edlund. Bild från Edlunds blogg

Egentligen var det bara en tidsfråga innan det skulle bli ett stort mordförsök. Ja, jag använder ordet ”mord”, för det är precis vad det är när någon lägger en kraftfull sprängladdning i eller vid ett bostadshus där familjer sover. Men i Sverige har vi lärt oss att inte kalla saker vid deras riktiga namn; här pratar vi om ”gräl”, ”explosioner” och ”skjutningar” istället.

Det normaliserade våldet. Dessa explosioner och skjutningar har nu blivit så vanliga att invånarna har normaliserat dem och medierna knappt rapporterar om dem. De händer i princip dagligen, och även när barn och unga dör, resulterar det bara i några få kommentarer. Inte mer. Inga demonstrationer. Inga ministrar tvingas avgå. ”Akta dig – det finns inget att se här!” Och på tv sänder de ”Idol”, och Systembolaget är öppet, så då är allt som det ska?

Svensken har precis som grodan kokats så långsamt i denna häxbrygga att han inte känner att vattnet har börjat koka.

Men faktum är att det finns fler skjutningar och explosioner i min närhet nu än när jag tjänstgjorde i Afghanistan. Där var jag utrustad med skyddsutrustning och automatvapen, men i Stockholm får jag inte ens bära tårgasspray för att skydda mig själv och mina barn. Här förväntas det bara att vi korsar fingrar och hoppas att det inte påverkar vår familj nästa gång. Bättre du än jag, som man säger.

Fel plats vid fel tidpunkt: Under många år har politiker och myndigheter berättat för oss att det här är stridigheter mellan kriminella, och att det är liten risk att skötsamma medborgare påverkas. De som faktiskt blev påkörda ändå – det vill säga de som sköts, sprängdes eller knivhöggs – sägs ha ”varit på fel plats vid fel tidpunkt”. Men hur kan du vara på fel plats vid fel tidpunkt när du är på väg till jobbet, går en promenad eller sover i din säng?

Linköping, 7 juni 2019, runt 100 lägenheter förstördes i ett bombattentat

När jag bodde i Malmö och väcktes av skott eller detonationer, lärde jag mig snabbt att ta reda på om det var nära hemmet, och om det inte var det, somnade jag snabbt igen. Innan min yngsta son hade fyllt sex år hade han väckts av både ett gängmord utanför porten och en bombattack på gatan. Föräldrar som vill ha en utmaning kan försöka förklara kulhål i fasaden för en femåring utan att skrämma barnet. Tro mig: Det är svårt.

Krig med låg intensitet: På sociala medier och i dagliga samtal har röster i ett par år sagt att det pågår ett lågintensivt krig i Sverige. Det finns inga soldater på gatorna och inga bombplan som släpper sin last över städerna, men risken för våld är ständigt närvarande i stora delar av landet. Grupper kämpar mot varandra, men vem som helst kan påverkas. Osäkerhet är därför ständigt närvarande – och det är just det som kännetecknar lågintensiv krigföring.

I ett krig med låg intensitet utförs attacker för att stressa polisen, bryta ner myndigheterna och sätta förtroende mellan människor ur spel. På detta sätt kollapsar samhället långsamt, och därmed också människorna.

I natt passerades ytterligare en gräns när en bombattack mot ett flerfamiljshus i Göteborg skadade mer än tjugo personer, fyra av dem allvarligt. Det är nu inte längre möjligt att förneka att svenska gator, torg och bostadsområden har förvandlats till terrorscener. När vanliga, skötsamma medborgare inte ens är trygga i sina egna sängar är det rättvist att säga att vi har lämnat kriget med låg intensitet och befinner oss i ett krigstillstånd.

”Fly för livet”: En kommentar som upprepades flera gånger i medieberättelsen från Annedal, var att människor tvingades fly för livet. Denna mening låter konstigt bekant för svenskar. Detta är vad vi har fått som en förklaring till att Sverige har tagit emot två miljoner migranter de senaste 20 åren – det är vår mänskliga plikt att välkomna människor som har flytt för sina liv. Men vart ska vi fly när våra hus sprängs? När våra barn vaknar av skottsalvor? När det är våra släktingar som skadas, fysiskt eller psykiskt, av attackerna?

Svara mig gärna här: Nu när svenskarna i decennier har öppnat sina hjärtan för människor som flydde för sina liv – vart ska vi fly när våra liv hotas?

Läkaren Karolin Hakim mördades i Malmö på förmidagen den 26 augusti 2019 när hon höll sitt barn i famnen. Naief Adawi var troligen måltavlan, han sitter numera häktat misstänkt för förberedelse till mord.

Många som bodde i huset i Annedal ska ha sagt att de nu vill flytta från Göteborg. Det har helt enkelt blivit för farligt att bo där. Men vart skulle de fly? Det är inte mycket säkrare någon annanstans i Sverige. Kommunalrådsledaren i Göteborg, moderaten Axel Josefson, sa också under förmiddagens direktsändning från Övre Husargatan att ingen ska behöva känna så här.

 • Du ska inte vara rädd för bomber och skjutningar i ditt bostadsområde, säger Axel Josefson i intervjun med Göteborgs-Posten.

Nej. det ska man inte vara. Inte i världens bästa land. Men bomber och skott är inte fantasier, och människor lider inte av ”bombfobi”. Rädslan är berättigad. Det finns riktiga bomber som exploderar i trapphus, på balkonger och i sovrum. Bomber med explosiv effekt för att skrämma, stympa och döda. Sådana bomber bör befaras. Tro mig!

För på platser där du kan stöta på sådana bomber i ditt vardagsliv är det inte säkert att vara. På dessa platser är det krig.

Helena Edlund

-Pettersson säger till dem som påstår att en gräns passerades i Göteborg i går att den gränsen passerades för änge sedan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 reaktioner på “Sverige är i krig – när ska vi våga säga det högt?

 1. Vore politikere i Europa har forrådt os sammen med FN og placeret muslimer i Europa til stor ødelæggelse, muslimer er debile og kalder os vantro og ludere – det er en stor skandale, hvad politikerne har foretaget sig gennem 50 år!

  1
  1
 2. Nej vi är inte i krig, vi har en stor och hänsynslös brottslighet och vår polis bekämpar den inte vår militär.

  1
  16
  1. – men de följer ju bara sin ”lagbok”!

   Finns det olika klasser av muslimer?
   Kan muslim ”komma ur” islam?

   Kan vi tillåta att en grupp människor
   i Sverige har egen ”lagbok”?

   Är det tillåtet (enl. svensk lag) att denna
   ”lagbok” uppmanar sina medlemmar i
   sekten ska mörda och skada de som inte
   tillhör sekten?

   Kan vi ha det så ?

   2
   1
 3. Den här sortens terror kan bara tas bort genom förebyggande åtgärder.
  Att våga ta beslut om att UTVISA redan kända grupperingar och enskilda är det som ger resultat. Och det är bråttom, för när dessa kriminella har vuxit sig så starka att det kan påverka politiskt genom hot och infiltrering är det för sent. Hoten skrämmer vem som helst som måste skydda sina egna eller den egna ekonomin. Risken att själva hamna i deras våld och jobba för dem är överhängande. Då har vi blivit en anarki.

  Vågar då våra politiker ta de beslut som är avgörande för vårt lands överlevnad?
  Det verkar inte så just nu, bara käbbel käbbel.
  De som kommer att driva den frågan kommer att vinna röster, men frågan är om han kommer att plockas bort genom politisk manipulation….

  Har terroristerna redan tagit över, eller finns dom bland oss redan idag?

  24
 4. Det finns bara EN lösning. Detta är att gripa en efter en av terroristerna, döma dem. Oavsett medborgerskap. Direkt de är gripna placeras de i internering med UNHCR-standard (absolut ingen lyx) på öde öar eller i läger som hyrs utomlands. Inga jäkla skadestånd, om någon släpps lös. Vid fällande dom är första delen av domen alltid livstids UTVISNING! De som döms sitter kvar i interneringen. Andra delen av domen flerårigt fängelse ”villkorligt”. Sverige skall inte lägga en sekin på fängelse för dem som skall ut ur landet. Ingen sekin på s k integrering heller – allt sådant skall stoppas. Återkommer en dömd till Sverige, så kan polis/myndigheter direkt transportera den dömde till fängelse utan annan rättegång med stöd av den villkorliga domen. De ur familjen som också smugit sig in utvisas igen och vid 3:e resan interneras de i hyrt läger nära sitt gamla hemland – för gott! Tredje delen av domen skall alltid vara att den dömdes närmaste familj omedelbart samlas in och placeras i samma internering som den dömde och utvisas tillsammans med den dömde.
  Sedan krävs det en del avtal med länder nära de vanligaste ”hemländerna” för skurkarna, så att den dömde, dennes familj etc kan skickas till ett övergångsläger där. Försöker de utvisade hindra rättvisans gång så sätt dem i tvångströjor och bär dem. Ut skall de.

  Med en sådan metod borde skurkarna tänka sig för mer än en gång, eftersom brottsligheten inte längre enbart drabbar ”otrogna” svenskar utan i hög grad även deras närmaste släkt.

  Svenska medborgerskap tas givetvis ifrån de dömda, liksom alla former av uppehållstillstånd. De SKALL ut! Etniska svenskar, t ex vänsterextremister som anstiftar terror, skall dömas för terrorbrott (och mord) och om deras medborgerskap inte tas från dem, så åtminstone FÖRVISAS från Sverige, varvid all åtkomst till svensk välfärd skall upphöra. Passen skall spärras för inresa i Sverige.

  S k ”semesterresor” skall innebära att uppehållstillstånd dras in och därmed all tillgång till välfärd. Personer med uppehållstillstånd måste söka om utresevisum och under resan upphör alla välfärdsyttringar t v. Personer som är utvisade skall inte släppas in utan direkt återsändas med vändande transport – vid behov i tvångströja. Brottslingar och deras familjer SKALL UT – INGET PRUT!

  35
  1. Alltid samma snack.. ”skall knäckas”.
   Skiten skall BORT, inte knäckas. Inga rester får bli kvar.

   22

 5. med ett land styrt av till största delen fjollor, kan det bara
  gå som det nu gjort = KÄPPRÄTT ÅT HELVETE

  34
 6. Stämmer bra! Jag har också reagerat på att media till dumsvensken hela tiden matar på med explosionen!

  Det är som ett mantra som skall bankas in. Explosionen, expolsionen, vid explosionen osv.

  Allt för att relativisera, allt för att förminska. Allt för att vansinnet skall öka!

  Senast nu på ekot klockan tolv så tror jag att dom sa explosionen minst 10 gånger!

  I ett normalt land hade det kallats vid sitt rätta namn. BOMBATTENTATET!

  34
 7. Kommer ni ihåg när Stefan i en debatt uttryckte sig : ”Dom flyr för sina liv, Jimmie Åkesson”. Nu är det vanliga svenskar som flyr för sina liv. Förmodligen just pga. att Stefan villigt tog emot den valboskap/bombare/terrorister som ”flydde” till det hägrande bidrags-landet. Men vad hade nu regimen att säga till de flyende massorna denna gång, då ? Jo, ”Staten är stark, alla ska känna sig trygga”. Snacka om hån mot de frusna och livrädda stackare som just kastat sig ut från eldhavet iförda bara nattkläderna i regnet.

  48
  1
 8. Så länge som sossarna är i maskopi med Tro och Solidaritet blir det mest sken och bortförklaringar från regeringen. Tänker på Björn Ranelids utmärkta och föredömliga krönika ”Landsförrädare” från i somras.

  53
 9. Statsministerns kommentar är att det drabbar hela vårt land.

  Hur då? Vad menar du? Vad kommer konkret efter de orden? Beslutar du om undantagstillstånd?

  42
  1. Nää, turrim, int besluta ja om undantagstillstånd, hä enda jag beslutar om är att uttala floskler och att dvärgen är ansvarig minister. Hoppas du förstår, men något måste jag ju säga, annars kanske Åkesson gör det.

   // S

   19
   1
 10. Evert:
  Det är p.g.a. varelser som du,våldet nu nått denna övre gräns.
  Såvida du inte är präst,eller liknande hellörad miljöpartist ?
  Har man under de c:a 20 år som gått av vårt nya århundrade,inte upptäckt vart landet var på väg uppstår just sådant krig,som nu skakar Abzurdien !
  Att sedan tro det var Kal & Anders som utförde bombdådet,är sååå löjligt,att jag inte offra ord !

  43
 11. Till alla korkade svenskar som inte röstar på Sverigedemokraterna. Det är bl a ert fel att det blivit så här.
  Jimmy Åkesson har varnat i 20 år för döva öron. Nu kan väl ingen låta bli att rösta på SD.

  54
 12. Då får vi väl även säga:- Vidriga Brå som påstår att en majoritet av dem som ligger bakom våldet i vårt land är invandrare, eller!?
  Rörande sprängningen i Göteborg så tror man att måltavlan för dådet var en polis som vittnat i ett gäng knarkmål, bla mot två vänsterextremister med hel arsenal av bomber och sprängmedel i hemmet.
  En av dessa två personer ska nyligen ha försatts på fri fot av våra myndigheter!

 13. Det heter att folket flyr från ”våldets mellanöstern”, visst men det finns ett gravt fel med detta påstående.
  Det är nämligen inte regionen ”Mellanöstern” som står för våldet i regionen utan dess folk, dvs samma folk som vi under decennier nu har ”massimporterat” som någon typ av välsignelse som påstods rädda våra pensioner och vår vård och omsorg.
  Med facit i hand så är det mycket svårt för att inte säga omöjligt att se denna ”verklighet”!
  ”Välfärdsräddare” spränger, skjuter och raserar inte ett fungerande samhälle!

  62
  1. All respekt till Helena Edlund men att säga att vi NU passerat en gräns är bara löjligt, ”vi har passerat en gräns” sades när mamman i Malmö sköts ihjäl med sitt spädbarn i famnen, det sades när 12-åringen Adriana sköts ihjäl i Stockholm, det sades när bomben utlöstes i ett lägenhetshus i Linköping, det sades när polismannen sköts ihjäl i Göteborg, dessutom har det nog sagts ytterligare massor av gånger de senaste 30 åren. Sverige har (naturligtvis) ej tillståndet undantagstillstånd i fredstid, däremot finns möjligheten vid krig eller allvarligt krisläge. Det är nu dags att utlysa krigstillstånd och upprätta läger långt ute i ödemarken dit varje gängkriminell och kaosbabbe som påträffas interneras på obestämd tid.

   13

Kommentera

%d bloggare gillar detta: