Endast svenska medborgare har villkorslös rätt att vistas i Sverige

UTVISNING. Kritiken mot Moderaternas nya förslag är oärlig. Det är redan i dag möjligt att utvisa personer som inte är svenska medborgare. Även om personen inte har dömts för brott, skriver Jakob Heidbrink, docent i juridik vid Göteborgs universitet på Göteborgs-Posten.

Sverigedemokraterna har långt tidigare och Moderaterna har nyligen föreslagit att utlänningar ska kunna utvisas för misstanke om inblandning i gängkriminalitet. ”Utvisning utan dom”, kallas detta nu. Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, jämför förslaget med Nordkorea. Justitieminister Morgan Johansson anklagar Moderaterna för att vara ”övertända”.

Kritiken är djupt oärlig, oavsett vad man i sak anser om förslagen.

Utgångspunkten är att ingen enligt folkrätten har en villkorslös rätt att vistas på annan stats territorium: sådan rätt har endast medborgare. Alla andra vistas i främmande stat på nåder. Staten behöver inte ens ange någon grund till varför den inte vill ha en utlänning där. Detta är en aspekt av varje stats folkrättsliga suveränitet.

Man kan förstås ha olika åsikter om det rimliga i att jämställa gängkriminalitet med hot mot rikets säkerhet eller terroristbrott. Men att ta till Linda Sneckers (V) eller Morgan Johanssons (S) brösttoner, när de åtminstone borde veta att förslaget inte är något nytt och inte inför någon ny princip, det är att vilseleda allmänheten.

-Pettersson har ofta skrivit på bloggen att det går att utvisa om man vill. Så frågan är varför staten inte använder den lag som reglerar utlänningars rätt att vistas i Sverige, utlänningslagen. Där regleras utvisning i två kapitel, nämligen dels i åttonde kapitlet, som handlar om utvisning i allmänhet och dels i det senare tillkomna kapitel 8 a som handlar om utvisning på grund av brott.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Endast svenska medborgare har villkorslös rätt att vistas i Sverige

 1. Oärlighet är socialisters signum? Om det är möjligt idag att utvisa människor på blotta misstanke så kan man ju undra över varför dom som både är misstänkta och dömda ändå går kvar här och fortsätter sin brottslighet?? Snacka går ju, typiskt Socialister!

  33
 2. Socialister är, per definition, idioter.
  De ljuger även som hästar travar.
  För antingen ljuger Mogge, eller så kan han, som justitieminister, inte lagen, inte heller hans medarbetare kan den. För om de kunde den kunde de informerat honom om att han framstår som en idiot om han påstår detta.

  Vilket han redan är då han är en socialist, så ingen skada skedd i praktiken.

  26
  1
 3. Om Dadgostar gör sig av med Linda Snecker har hon ytterligare 5 % av väljarna inom räckhåll.
  Sneckers och toksossarnas kriminalpolitik är grunden till misären i dagens Sverige .

  29
 4. Oärlighet från de politiskt ledande utan konsekvenser? Det underminerar rättsstaten o.s.v. Inget nytt i det men ändå. Ställa till svars borde vara givet.

  28
 5. Pysslingen upphäver sin stämma och ljuger igen.
  ”Det är löjligt att höra löss hosta, speciellt om de har trånga bröst”.

  27
  1

Kommentera