Israels sjukhus överfulla med covidpatienter

PANDEMI. Israels sjukhus är överfulla av coronaviruspatienter. Kommer israeliska läkare att få avgöra vem som ska leva eller dö? Deras coronavirusavdelningar kollapsar och läkarna som försöker behandla alla dessa patienter orkar inte. Det finns inte tillräckligt med livräddande utrustning och inte heller utbildad personal för att hantera den, rapporterar Jerusalem Post.

”Vi är mycket nära en situation där vi måste välja bland patienter på coronavirusavdelningarna”, säger Dr. Masad Barhoum, chef för Galilee Medical Center den här veckan.

En 53-årig man var inlagd på sjukhus allvarligt sjuk, men inte beroende på coronavirus, sjukhuset hade inte några ECMO-maskiner. Mannen dog medan sjukhuset försökte hitta en större vårdcentral som kunde behandla honom.

Majoriteten (cirka 40) av landets ”hjärt-lungmaskiner” används av ovaccinerade COVID-19- patienter. Det är inte bara antalet enheter, utan också utbildad arbetskraft för att hantera dem som är för litet. Varje patient på en ECMO-maskin kräver omvårdnad dygnet runt.

ECMO betyder extrakorporeal membranoxygenering, det vill säga syresättning av blodet utanför kroppen genom en konstgjord lunga, och är ett slags hjärt–lungmaskin för långtidsanvändning.

Dr Yael Haviv-Yadid, chef för en intensivvårdsavdelning och coronavirus-ICU vid Sheba Medical Center, säger till Jerusalem Post. ”Vi kan alltid skaffa reservmaskiner, men vi kommer inte att ha personal för att sköta dem.”

Sheba Medical Center är ett av världens tio bäst rankade sjukhus. Bild från Facebook

Dessutom har det skett en ökning med 150% allvarligt sjuka patienter i den arabiska sektorn och det är brist på bärbara syrgasbehållare, vilket kan hjälpa till att hålla några COVID-patienter utanför de överfulla sjukhusen.

Haviv-Yadid säger att de flesta av de allvarligt sjuka patienterna är under 60 år och åtminstone på Sheba sjukhuset är ingen av dem vaccinerade.
”Jag har en som är 30, 34, 35, 38, 50, 57 år…” reciterade Haviv-Yadid. ”Jag tror inte att någon som inte vaccinerats förtjänar en dödsdom. Men om coronaviruspatienter inte behandlas betyder det döden.” Den senaste månaden har i genomsnitt 23 personer dött av COVID-19 varje dag.

Nationella covid-19-expertkommittén varnade regeringen under torsdagen för att dess politik att förlita sig på ett tredje dos vaccin och minimala ekonomiska restriktioner inte bevisar sig själv.

De sa också att Israel, precis som andra länder, sannolikt kommer att ställas inför det tragiska dilemmat att prioritera unga patienter som behöver kritisk vård för coronaviruset framför äldre patienter och efterlyste en politisk förändring. Utan en sådan har regeringen tyst utfärdat ett dödsdekret – åtminstone för dem som har oturen att ha blivit allvarligt sjuka.

Jerusalem Post

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Israels sjukhus överfulla med covidpatienter

 1. Borde vara ännu värre i USA som har 3ggr fler dödstal, dessutom koncentrerat till vissa stater och därmed ännu högre lokalt, t.ex. Texas. Israel har ju klarat högre dödssiffror tidigare så egentligen borde det väl inte vara superkris just nu, men klart att vårdapparaten är utmattad.
  https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Confirmed+deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~ISR

 2. Som med alla vacciner betyder det att du som är vaccinerad är skyddad från smitta eller allvarlig sjukdom vid smitta.
  Det betyder inte att du inte smittar andra. Så ovaccinerade som tror att de kan röra sig fritt utan att bli smittade har totalt missuppfattat hur vaccinationen fungerar och gör det därmed på egen risk.

  Tycker det är lite lustigt att nu så tjatar alla antvaxxare om att fortsätta restriktionerna och nedstängningarna i motsats till vad de tjatade om för lite över ett år sedan att det inte behövdes några restriktioner och nedstängningar eftersom viruset inte var värre än en förkylning.

  Jag säger att det är dags att återgå till det normala. Vaccinet är fortfarande gratis så de som vill vaccinera sig gör det, de som inte vill gör det inte. Det är vad eget ansvar innebär. Majoriteten av de som inte tar vaccinet som får covid-19 kommer antagligen få en lättare sjukdom som går över efter några veckor med kanske en kvarhängande effekt.
  De som hamnar på sjukhus och intensivvård med respirator är de mest känsliga av de ovaccinerade.

  2
  12
  • Så de studier från t.ex. Israel som visar att vaccinerade blir lika ofta smittade som en ovaccinerad, och att 80% av dem som låg på sjukhus var vaccinerade. Iof sig en liten studie, men ändå.
   Hur ställer du dig till det?

   Då har vi inte ens börjat prata om biverkningarna, och den mystiska överdödligheten.

   14
 3. Blev överraskad av dessa nyheter,eftersom det tidigare hetat att Israel var en förebild.
  Vidare påstods att ”tredje sprutan” i armen med deras vaccin,utrotat den s.k. C-19 !!
  Allt som tidigare bara bluff o. båg ?
  Skada bara Stenbock inte får vara med och dela på vinsten,av denna panik…..

  16
  • Tack Olle, det stämmer väl överens med det som jag hör också.
   Att Pettersson letar efter nyheter som vaccinpositiv media skriver om, och tror på dessa till 100% är mycket märkligt.

   Israeli TV Drops BOMBSHELL: Vaccine . . . Seems Useless.
   Då pratar man inte ens om biverkningarna.

   Man tycker att de som blivit lurade att tro på vaccinet borde fundera på varför det i år ser sämre ut jämfört med förra året i massor av de länder som i stort sett är fullvaccinerade.

   32
   1
 4. Tittar vi på de människor som kommer ifrån Mellanöstern i Sverige, så röker dom, är kraftigt överviktiga, äter så mycket fett att avloppen korkar igen och varken tränar eller motionerar. Är det då Corona fel om dom blir svårt sjuka?
  Lite nyansering i debatten tack.

  36
  1
  • De har ofta d-vitaminbrist också! Fler studier från olika länder pekar på att d-vitaminbrist påverkar mycket.

   Men ja, jag har ju också läst att trots hög vaccinering så drabbats Israel hårt och det är vaccinerade som blir sjuka och att man inte anses fullvaccinerad förrän du har 3 sprutor nu så denna nyheten skiljer sig väldigt mycket.

   15
  • Finns rätt gott om människor från Mellanöstern som inte är överviktiga också, lite väl generaliserande tycker jag. Ryssar röker nog dessutom mer, i vart fall enligt mina observationer. Jag har båda immigrantsorterna runt hörnet.

Kommentera