Oljekraftverk bränner 140.000 liter olja i timmen

ELFÖRSÖRJNING. Att oljekraftverket i Karlshamn gått som aldrig förr är inte ett misslyckande för regeringens energipolitik, anser miljöminister Per Bolund (MP). Samtidigt varnar han ägaren Uniper för att fortsätta investera i fossil energiutvinning, rapporterar Dagens Industri, bakom betalvägg.

Per Bolund, lurar folk från skolan för att bedriva symbolpolitik. Bild från Twitter.

Energibolaget Unipers kraftverk i Karlshamn har haft en historiskt omfattande drift de senaste veckorna.

Men klimat- och miljöminister Per Bolund spelar ner storleken på utsläppen från oljekraftverket. ”Karlshamnsverket ger upphov till 12.000 ton utsläpp per år, exporten av el som Sverige gör varje år som ersätter kolkraft på kontinenten beräknar man minskar utsläppen med 12 miljoner ton”, säger han till Di.

Att oljekraftverket körs, är inte det ett misslyckande för energipolitiken?
”Nej, jag är missnöjd med energipolitiken tills det att vi nått slutmålet som är att vi inte ska ha någon fossil energi. Det här är en rest från en gammal epok. Men jag är helt övertygad om att den kommer att vara utfasad inom kort.”

Unipers presschef Torbjörn Larsson har sagt att verket sannolikt inte hade behövt köras om fler kärnreaktorer var i drift.

Det argumentet köper inte Per Bolund. ”Den bilden delar jag inte alls. Investeringarna som krävdes för säkerheten i reaktorerna hade varit svindyra, så det hade inte varit lönsamt. Hade man gjort de investeringarna så hade sannolikt priset varit högre”, säger statsrådet.

-Pettersson säger att Per Bolund ljuger, det behövdes inga större investeringar i Ringhals, se bilden nedan. Uniper kör oljekraftverket i Karlshamn för att tjäna pengar och de kan de göra för att priserna är så höga och Per Bolund vet att priserna varit lägre om Ringhals 1 och 2 inte stängts i förtid.

När sedan Bolund pratar om att elexporten ersätter kolkraft på kontinenten så glömmer han att vi idag importerar kolkraftsel från Polen…Idag på morgonen levererar vindkraften 30 procent av Sveriges elbehov. Det är den högsta andelen jag sett, men lördag morgon är inte förbrukningen så hög och det blåser bra.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Oljekraftverk bränner 140.000 liter olja i timmen

 1. Det finns ett stort antal för allmänheten inte kända Handelsavtal som exampelvis – Energy Charter Treaty – ECT avtalet tillåter åtal mot stater som avser att fasa ut fossil energi och därför anser EU parlamentet att kommissionen ska omförhandla ECT avtalet.
  Flera staters företag har inlämnat stämning och det pågår domstolsprocesser i flera stater, men det är till dags dato inte nämnt med en rad i gammelmedierna!

  Lite händelsehistorik.
  För över trettio år sedan upprättade EU detta ECT avtal för att säkra energitillförseln och 2021 kritiserar de sitt eget avtal för att det tillåter och skyddar användandet av kol, gas, olja, kärnenergi och inskrivet i rådande ETC handelsavtalet är dessutom att vem som helst kan stämma stater med åberopande av att deras företag missgynnas vid tillförande av de nu föreslagna – inte lagstadgade regleringarna.

  Se Rubrik 2019 – UN warned corporate courts could thwart climate efforts Published on 24/07/2019.
  Campaigners are urging reform of an obscure system that allows coal, oil and gas companies to sue governments if climate policies hit their profits
  och
  Rubrik 2020 Coal generator uses investment treaty to fight Netherlands coal phaseout Published on 21/05/2020. Uniper is using a controversial investor dispute system to claim up to €1 billion compensation for being forced to close a coal power station early.

  ”The Energy Charter Treaty is an international agreement that establishes a multilateral framework for crossborder cooperation in the energy industry. The treaty covers all aspects of commercial energy activities including trade”.

 2. De sk. ledande MP-folket är en obildad och oupplyst fårskock, som tror de begriper. Måtte vår herre statuera ett exempel, och låta blixten slå ner, på lämpligt ställe och befria oss från dumheten.

  17
 3. Så här går det när väljarna släpper fram
  C laget. Från ett föregångsland till ett rike
  i sönderfall. Alle man i båtarna!
  Arma land.

  28
 4. Nu ansluter man visst en el ledning mellan Storbrittanien och Sverige som i sin tur driver upp priserna ännu mer !!!
  är inte detta en total dårskap
  man har tappat allt sunt förnuft med Miljötalibanerna som ” spetskompetens”
  Vad har de egentligen för agenda – att köra sverige rakt ner i bottenskiktet som u- land??

  31
 5. MP är ett verklighetsfrämmande parti dom måste bort innan dom lyckats totalt att göra Sverige till ett industriellt Uland…….

  39
 6. En regering kan göra allt olönsamt om man reser hinder och lägger på straffskatter. Det har man gjort med kärnkraften. Sedan står Ygeman och Bolund och pekar finger – ha ha ni är för dyra.

  41
 7. MP är ett fascistiskt parti på grund av att deras elitism, aktivism och idealism hela tiden går före landets utveckling och demokrati.

  43

Kommentera