Stäng

S: Arbetskraftsinvandring ska bara ske i bristyrken

INVANDRING & BROTTSLIGHET. Socialdemokraternas partiledning presenterade under morgonen flera politiska jobbriktlinjer inför partikongressen i höst. Bland annat handlar det om skarpare formuleringar kring arbetskraftsinvandring. Den vill partiet endast ska ske i bristyrken och en tydlig arbetsmarknadsprövning måste till – normen ska vara kollektivavtal och heltidsanställning.

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Partiet formulerar sig också skarpare kring gig-ekonomin. – Man ska inte gömma sig bakom en plattform för att slippa ta sitt ansvar, säger finansminister Magdalena Andersson. S vill även lägga kraft på att investera i klimatomställningen så att fler jobb blir gröna.

-Pettersson säger att det haglar förslag från S och regeringen, en del bra, andra dåliga men det är ytterst sällan något blir verklighet.

Dagens regler för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt med stöd av Miljöpartiet. Arbetskraftsinvandring handlar i många fall om fusk med asylinvandring, klanmentalitet, fusk och brottslighet. Att inte någon av regeringskansliets nästan 5000 anställda varav många sakkunniga fattar det och protesterar är obegripligt. Tvärtom ljuger regeringen om eländet.

Sverige är ensamt i västvärlden om att välkomna lågkvalificerad arbetskraft från länder utanför Europa med öppna armar. Detta faktum i sig borde få någon att reagera.

Dagens regelverk innebär att en arbetstagare kan komma till Sverige för ett jobb med en lön på 13.000 kronor i månaden och ta med sig familjemedlemmar utan försörjningskrav.

Än en gång härmar man SD:s förslag utan att blinka. Sverigedemokraterna politik om arbetskraftsinvandring: ”Den svenska arbetsmarknaden ska vara öppen för kvalificerad arbetskraft vars kompetens efterfrågas, men inte för den som vill konkurrera om arbeten genom lägre löner eller genom att acceptera sämre arbetsvillkor. Med kvalificerad arbetskraft menar vi i första hand personer med högre utbildning, men också de som genom sin utbildning och/eller erfarenhet tillgodoser akuta behov på den svenska arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring till andra yrken, där behovet av arbetskraft relativt snabbt går att tillfredsställa genom utbildning och praktik av lågutbildade arbetslösa som redan bor i landet, ska inte tillåtas. Liksom uppehållstillstånd generellt ska arbetstillstånd vara tillfälliga”.

Filmen från 2013.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “S: Arbetskraftsinvandring ska bara ske i bristyrken

 1. Först ska man tillsätta någon gammal såsse-kamrat att utreda förslagen i 3-4 år. Sen är det dags för remissrunda. Efter det en omarbetnings-process, för att så småningom presentera det färdiga förslaget. Då har det stötts och blötts så pass länge att även valet 2026 är passerat. Förhalningstaktiken är ju ett beprövat drag för att inte skrämma bort kärnväljarna före ett val.

  13
 2. Arbetskraftsinvandringen är inte det stora problemet. Det är asylinvandringen av folk som inte kan/vill arbeta. Men det vil man inte ta upp
  Det viktiga för S är inte att lösa samhällsproblem utan att sopa dem under mattan samtidigt som man vill framställa sig själva som handlingskraftinga trots att man endast sitter på häcken och bevarar status quo. Därför kommer såna här förslag som inte löser något alls.

  15
 3. Bara för SD att aktualisera sina gamla motioner från 2010 och framåt och se om sossarna röstar för dem den här gången.

  18

Kommentera

%d bloggare gillar detta: