Stäng

Hyrde ut under flyktingkrisen – värdarna nekas ersättning av Migrationsverket

INVANDRING. Handfat som slitits bort, golv som slitits upp och hela bostäder som bränts ner. Hyresvärdar kräver Migrationsverket på 220 miljoner kronor i ersättning efter att ha hyrt ut bostäder under flyktingkrisen, enligt en granskning av Hem & Hyra. 

Asylförläggningen Jollen i Oxelösund. Den bruna korven är precis vad ni tror…

Vattenskador, trasiga fönsterrutor och dörrar. Fettfläckar och årsringar av smuts. Slitaget på lägenheter som Migrationsverket hyrt för asylsökande beskrivs av hyresvärdar som omfattande. Det går inte längre att bo i lägenheterna, inte heller att hyra ut dem.

Hyresvärdar, som öppnade dörren när Migrationsverket sökte med ljus och lykta efter tillfälliga bostäder när över 160 000 människor behövde skyndsamt boende under flyktingkrisen 2015, har nu lämnats med stora renoveringskostnader.

Många hyresvärdar har krävt ersättning för skadorna från Migrationsverket. Det handlar om över 100 hyresvärdar som totalt krävt 220 miljoner kronor sedan 2018.

-Pettersson säger att det som mycket annat är inte nytt. Det finns folk som inte passar i möblerade lägenheter. Jag följde åren 2013-2016 problemen på asylförläggningen Jollen och för att uttrycka det lindrigt så rapporterade jag och lokaltidningen Södermanlands Nyheter helt olika. Tidningen föredrog att kritisera hyresvärden i stället för att berätta om nedsmutsning, förstörda tvättmaskiner, sönderslagna möbler, stulna mikrovågsugnar, krossade rutor, sönderskurna ventilationskanaler, bortkopplade brandlarm…

Om Jollen på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 reaktioner på “Hyrde ut under flyktingkrisen – värdarna nekas ersättning av Migrationsverket

 1. Hur tror ni det ska gå med de nya lägenheterna som de flyttar in i som kommunerna måste bygga på order av regeringen Tror inte kommunerna hyr ut av girighet
  Return to sender De ska inte vara här De har redan varit här allt för länge

 2. Ponnsan
  Det bestämmer inte du. Det bestämmer du och alla andra när vi röstar.
  Men försök att vara trevlig när du pratar för din åsikt.

  10
 3. Jollen, hur gick det? Hamna fastighetsägaren på obestånd, det tror jag inte. Han ler nog i mjugg på vår bekostnad.
  Vi skattebetalare har gjort många fastighetsägare rika..
  Dock de skyldiga till skadegörelsen borde betala med minskat bistånd.

  4
  5
 4. Ja, har de inga lättförtjänta miljoner på sina konton. Har de gått i konkurs, har de ingen mat till sina barn.
  Det är inte synd om dem, det är synd om oss skattebetalare. Vi har byggt upp förmögenheter hos många fastighetsägare.
  Många av de fastigheterna stod tomma innan migranterna kom.
  Och många köptes för att inhysa just migranter.

  6
  5
  1. Undrar vem/vad som styr ”Rädd”. Signaturen verkar använda fejkad bristfällig svenska och en oklar agenda. Ofta med ett halvhjärtat försök att dölja vänsteraktivism. Det är faktiskt ganska intressant att läsa signaturens försök till oskyldigt naiva inlägg.

   10
 5. Massvis av folk i samma lgh, gör att det är svårt att kräva betalning av skada.

  När jag på 60 talet hyrde en lgh och skulle flytta ut så ville värden ha betalt för ett sprucket handfat, jag protesterade, och kontaktade förra hyresgästen som intygade att sprickan fanns där när han bodde där, jag slapp betala.
  Alltså ansvar måste kunna utkrävas och skador betalas av den skyldige.

  9
  1
 6. Jag känner ingen sympati alls för dessa hyresvärdar. De såg ett tillfälle att sko sig på flyktingvågen genom att ta groteska överhyror av Migrationsverket. Det finns ett begrepp som heter konsekvensanalys och vilken normalt funtad människa hade naturligtvis inte hyrt ut till Migrationsverket.

  20
  2
 7. Om inte mupparna som kommer hit från Afrika och Mellanöstern är omyndigförklarade kan de betala det de ställt till med.
  Och glöm aldrig att Sossarna ljuger om att de kommer att bli en vinst för samhället länge fram.

  24
 8. Ja,ja. Det kan ni ha! Ni har gått hand i hand med PK- skocken och tjänat en massa pengar på att inhysa skiten. Lika gått åt er!

  24
  1
 9. Dom hade väl hört någonstans att toaletten där skulle man göra sina behov, men begrep inte hur man gör , vana som dom är att skita där man befinner sig så blev det på sitsen??

  Nej dessvärre tror jag på ren jävla lejhet från dessa mänskliga avarter, där finns bara ett
  slags straff mot dessa avarter, en enkel resa hem? Men dom har väl redan Svenskt medborgarskap?

  24
  1. Tony:
   Tänk dig själv att behöva stående balansera på stolen och dessutom hitta rätt !!
   Dessa Bush/Öken-arter har inga som helst begrepp,om ett civiliserat levande.
   Läser i stort dagligen hur brand uppstått i köken runt om i landet…
   Naturligtvis är det för Zulu o. Beduiner stor skillnad på en elspis,och deras eldstäder,som får hållas igång dygnet runt !!…

 10. Fastighetsägare hyr ut till Migrationsverket som är ersättningsskyldiga för skadegörelser och alla avtal skrivs mellan fastighetsägarna och MV innefattande att MV är juridiskt ansvarig för hyresgästernas skadegörelse.

  Kenneth Karlsson, chef för Migrations verkets tillfälliga bostäder i kontrakten inskriven – Vårdplikt upprätthållen av flyktingvärdar som talar flyktingarnas språk och ska besöka dem och direkt rapportera eventuell skadegörelse – har å det grövsta brustit med motivering att – Vårdpliktens skriftliga besiktningar minst en gång i kvartalet – blev för mycket för dessa flyktingvärdar.
  Migrationsverkets ytterst ansvariga erkänner dessutom att tillkortakommanden, resursmässigt och planerings mässigt, gjort att inte tjänstepersonerna heller kunnat fullfölja i kontrakten inskriven MV tjänstemän närvaro och därav inte fullföljt MV åtagande som hyresgäst.
  http://www.hemhyra.se/

  Dom från sommaren 2021 finns och klargör MV i kontrakten skyldigheter
  https://www.hemhyra.se/nyheter/asylsokande-orsakade-brand-i-lagenhet-notan-hamnar-hos-migrationsverket/

  Vi har fastigheter och juridisk insikt vilket gör att vi aldrig skulle utsätta våra hyresgäster för den rädsla, oro, våld, och skadegörelse i fastigheterna som förvisso inte alla Migrationsverkets gäster utsatt och utsätter andra hyresvärdars betalande boende för, men fastighetsägare har naturligtvis inte frångått ordinarie hyreskontrakt och garanterat läst det finstilta i kontrakten, dessutom är det moderaterna som med öppna era hjärtan vansinnet skapat rådande kaos som faktiskt bör kallas allt annat än skapat av flyktingar
  för vi har mycket få äkta flyktingar i Sverige och de fåtalet sköter sig och eftersom Sverige saknar rättssäkerhet är fastighetsägare och medborgarna och ett fåtal äkta flyktingar brottsoffer ty de råkar dagligen och stundligen råkar ut för av Migrationsverket benämnda flyktingar för att i Sverige politikervansinne är startat av alla andra politiska partier, utom Sverige Demokraterna.

  17
 11. Tänk om myndigheter, politiker, journalister någon enda gång ställer sig frågan, varför blev det så här??, jag vet mitt svar på denna enkla fråga och NEJ det handlar inte om socioekonomiska faktorer, segregation, rasism eller LAS!

  33
 12. Det beror väl på vad som är skrivet i avtalet. Har man tagit snuskigt bra betalt av migränverket så kanske det ingår ett visst slitage i priset. Precis som när man hyr ut till normala individer. Men om man ska gå efter vad ovanstående bildcollage visar, så är det ju naturligtvis fråga om ett slitage av groteska mått. Då har migränverket det fulla ansvaret. Fast egentligen borde ju ansvaret brytas ned till det djungel-folk som betett sig på detta primitiva vis. Normalt betéende med egenansvar är väl det minsta man kan begära. Sänk bidragsnivåerna tills skadorna är reglerade.

  26
  1
 13. En välanvänd och omtyckt semesteranläggning i min närhet ligger öde
  sedan migverket tog bort dom boende,den är så nedgången så det är
  frågan om att den ska rivas eller renoveras för miljoner,jag tror på rivning.
  Så kan det gå när girigheten slår till.

  47
 14. Om jag förstått det hela rätt har fastighetsvärdarna hyrt ut till Migrationsverket som i sin tur hyrt ut i andra hand till utlänningarna.
  Rent juridiskt är det Migrationsverket som är ekonomiskt ansvarig för lägenheterna.
  Vilket antagligen en runda i hyresnämnden också skulle komma fram till.

  Om fastighetsägarna varit korkade nog att frångå ordinarie hyreskontrakt då får de ta och läsa det finstilta en gång till.

  33
  1

Kommentera

%d bloggare gillar detta: