Plastkassar är bra, ibland…

MILJÖ& SKATTER. Vi ska inte glömma att plastpåseskatten var Liberalernas idé och att den är ett fiasko. Visserligen säljs mycket färre plastkassar men istället köper folk avfallspåsar i plast på rulle som är skattebefriade eller papperskassar som inte går att använda lika många gånger, dessutom gav plastpåseskatten långt ifrån de förväntade intäkterna till statskassan.

Märta Stenevi verkar glad för plastpåsen. Hoppas hon betalt skatt för den så det inte är ett sponsrat projekt.

Plastpåseskatten är, liksom alla punktskatter en skatt som slår extra hårt mot låginkomsttagare. Den har dessutom visat sig dålig för miljön. Skatten på bärkassar gör nämligen inte skillnad på om de är tillverkade av miljövänlig plast eller inte. Den riktar in sig på just bärkassar i plast, inte andra plastprodukter.

Tygkassar och papperskassar är inte bättre ur ett resursförbrukningsperspektiv. Tygkassarna måste användas tusentals gånger för att kompensera för energiåtgången vid tillverkningen och då talar vi inte om alla kemikalier som används vid bomullsodling. Papperskassar är dålig hållbarhet, är känsliga för fukt och olämpliga som soppåsar.

Ur ett miljöperspektiv var det en löjlig skatt eftersom varenda affär är fylld av varor som ligger i oskattad plast.

Plastpåseskatten är ett typexempel på korkad symbolpolitik som skadar förtroendet för miljöarbetet.

Nåväl, Pettersson ser att Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, skriver på Instagram att hn har varit ute och plockat skräp, hon ser glad ut när hon lägger skräpet i en plastpåse….

-Pettersson handlade lite mat. All den här plasten är det ingen skatt på och den går inte att slänga sopor i…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Plastkassar är bra, ibland…

 1. Rädd skall inte längre vara rädd för Pettersson finns och försvarat alla svenska nationalister. Han slåss så gåspennan glöder.

  12
 2. Oj
  Varför är du så elberoende?
  Mina föräldrar hade en vedspis i köket(enda rummet) och det gick bra.
  Mormor födde 3 barn där.. Sen flytta de och skaffa kakelugnar.
  Bra man reder sig själv.

  6
  3
 3. MP hotar med att lämna regeringen ifall Annie Lööf får sin vilja igenom?
  Snälla MP hota inte med att lämna in, gör det för guds skull . Ni kan inte ana
  vilken fin present till folket det hade varit.

  41
 4. Ja, det är ett totalt vansinne! När det finns miljövänliga plastkassar av nedbrytbart socker. Men det tar man inte minsta hänsyn till. Dessutom är plastkassar bästa alternativet, om de hanteras rätt. Det skulle vara dryga böter på att slänga dem i naturen! Och plastkassar, är bra mycket bättre än att skövla naturskogen för att få till papperskassar m m, för ”den s k miljön.” Det bidrar ju snarare till att man utraderar den, och förstör koldioxidomhändertagandet för all framtid. Så papper är inte lösningen. Det är ett fördärv! Tänk bara vad återvinningen började med en gång. PAPPER! FÖR ATT RÄDDA SKOGEN! Nu tycks man skita totalt i det, som borde vara det viktigaste!

  21
 5. Jag har begärt hämtning av soptunna 1gång i månaden. Slänger all plast i en korg allt papper i en annan. Metall i ytterligare en. Lämnar sen till grovsopor, soptunnan är tom.

  4
  4
 6. Grebom5

  Miljöpartister är inte dummare än oss andra. De har bara ett ett annat synsätt än oss.
  Och de får man ha. Man får ha alla möjliga konstiga idéer och slåss för dem.
  Det är demokrati.

  1
  15
  • Och i Sverige tillverkades det nedbrytbara plastpåsar som man beskattade och förstörde så det iniativet av ren okunnighet, eller var det missunsamhet.

 7. En miljöpartist som är för dum att förstå vad hon gör, att posera med den värsta plågan för både djur och människor i vår natur, en plastpåse.
  Men med den huvudlösa politiken de för, så är det som hand i handske.

  31
 8. Det är väl politiskt förbjudet och får man inga forskningsbidrag till sådant, men det vore intressant att veta hur många elaka baciller och annat ohälsosamt som finns i en tygpåse efter x gångers användning för inköp i olika affärer.

  I stället för plastpåsen som blev fjärrvärme efter en gång.

  38
  • Ja du jag såg dem allt på stan igår när jag gick till torget för att köpa plastfri potatis och dito grönsaker. Iklädda gröna reflexvästar. De såg ut som prinsessbakelser. Men först trodde jag att de var marsipaner från en annan planet. Eftersom jag inte äter kola hade jag ledsamt nog inga kolapapper som jag kunde ha slängt på trottoaren åt dem.

   När jag går och handlar har jag ryggsäcken med och två bärkassar i fickan. Fickan på ryggsäcken alltså. Det ska vara plastkassar i plast. I de där fossilfria skulle jag inte våga bära hem varken pilsner eller brännvin.

   Fast brännvin har de i plastflaskor nu för tiden. Fossilfria får man hoppas. I varje fall det vattenskadade som hon där hemma har när hon gör likör på slånbär. Förr var det pant på brännvinsflaskorna. Jag minns när vi hade bouppteckning efter min far. Barnbarnen fick ihop flera hundra kronor bara på panten. Det var pengar på den tiden.

   Jag använder inga plastpåsar till soporna. De bruna papperspåsarna är både komposterbara och brännbara. Jag brukar sätta ett rött kryss på den ena och ett grönt kryss på den andra. Med mina fossilfria spritpennor. Man får inte blanda ihop dem för då bli det en enda röra.

   Gör som vi brukade säga på fars och min tid: Håll Blekinge rent – släng skiten i Skåne

   6
   3
 9. Tja, orkar snart inte vad Stendum och Bofjant håller på med. De J.ävla idioterna förstör snart mitt liv. Elpriser, låg tillgång på effekt i elnätet, så dålig bensin att jag börjat tanka 98 oktan i motorcykeln. Sprit kan man ha roligare för än att hälla i bensin och förstöra äldre motorer. Nu kör vi… jag köper dyr bensin, och riktig diesel till bilen. Detta är egentligen sossarnas fel som låter ett litet extremistparti hållas. Nu ser vi till att rösta i september 2022.

  56

Kommentera