Egypten bygger ny huvudstad

UTRIKES. Egypten är det folkrikaste landet i Arabvärlden och ett av de folkrikaste länderna i Afrika och Mellanöstern. Den stora majoriteten av dess uppskattningsvis 102 miljoner invånare bor nära Nilen på ett cirka 40.000 km² stort område där den enda odlingsmarken finns. Stora delar av Saharaöknen är glest befolkat. Ungefär hälften av Egyptens invånare bor i städer, de flesta spridda över tätbefolkade orter som Kairo, Alexandria och andra större städer i Nildeltat.

Egyptens totala yta är drygt två gånger Sveriges yta. I öknen öster om Kairo byggs ett högteknologiskt centrum upp. Staden som ännu saknar namn är tänkt att bli Egyptens ny administrativa huvudstad, som ska kunna avlasta den förorenade mångmiljonstaden Kairo.

Med Afrikas högsta byggnad, ett nytt presidentpalats och ett grönområde som planeras bli dubbelt så stor som Central Park i New York ska ökenstaden locka folk från det överbefolkade Kairo.

Den nya administrativa huvudstad är tänkt att rymma 6,5 ​​miljoner invånare, och senare i år väntas de första tjänstemännen flytta in, skriver Reuters.

-Pettersson undrar när länderna i Afrika och på andra håll ska börja begränsa sina barnaskaror? Den enorma befolkningstillväxten är världens största problem.

Bild: Ny Teknik

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Egypten bygger ny huvudstad

 1. VDn.
  Saddam Afghanistan? Förmodar du menar Iraq där byggdes inte bara skyddsrum utan fästningar på flera platser i ökenområden.

 2. Men varför ska de begränsa sina barnaskaror när det nu går så fint att skicka översottet till Europa?

  19
  1
 3. !0 miljarder människor på jorden, detta borde oroa FN chefen, men han älter bara om och
  försöker att skrämma människor med klimathot, att dom område på jorden där fattigdomen är som störst, där sker denna befolkngs ökning som mest, detta borde han oroa sig för,
  men han som som en hel del andra gnäller mest om sådant dom inte kan påverka
  att många av dessa behöver mat, och jordens livsmedel inte kommer att räcka
  nu är det inte 1,5 grader, nu drar han till med 2,7 grader som vi snart kommer att uppnå?

  16
 4. 2014 fich de över 50 miljoner av oss 2020 ungefär hälften, nu får SIDA möjlighet att skanka dem massor av miljoner.
  För som vanligt är brukar SIDA ha mycket svårt att göra av med alla pengar de på på vettiga projekt, nu har de ett gyllene möjlighet att spendera på något som jag gissar aldrig blir fullbordat.

  Jag har haft det tvivelaktiga nöjet att få något gjort tillsammans med Egyptier tidigare. Därmed inte sagt att de är lata eller oföretagsamma men deras nationella ledning är t.o.m. sämre än Sveriges.

  21
 5. Barnbegränsning är inte inskrivet i Koranen! De mest rabiat troende driver på folkökningen och ser detta som ett led i att bygga upp det kalifat, som skall styra världen om några generationer. Det blir förståss bara Västeuropa de kommer att kunna lägga under sig – och möjligen USA/Canada. Resten av världen är livskraftiga nationer.

  24
 6. Av videon att döma så är jag måttligt imponerad!
  Vad ser man, jo en byggkran och ett tomt skelett av en byggnad som visas 25 gånger, en traktor, en grushög och ett par lastbilar!
  Och så hög muslik som omöjligör att höra vad talaren säger!
  Inte mycket till ”stad” -som dessutom uppges vara inflyttningsklar nästa år?
  Jag tror nog mer på Robert Lind i Kramfors…

  50
  • Olof.p!
   Finns inga incitament för våra gäster att flytta, när de nu efter en lång vandring kommit till sitt mål, landet av mjölk och honung som dessutom är gratis.
   Vår regering gör inget, de bara i så fall utökar med en ny myndighet, och ger den ett uppdrag, och det är allt för ofta vad som sker, händer inget kan inte ministern gå in och påskynda, ack nej då är det ministerstyre.

   18

Kommentera