Stäng

Satiren dör med ursäkten

HUMOR. Om komikern ber om ursäkt för sin satir, vad betyder den då? Ingenting. Antingen tror man på sitt budskap eller inte, skriver Ystads Allehanda i en ledare.

Darura ger muslimer möjligheter att äta griskött grillat på glöden från några koraner. Det är inte satir, det står i koranen.

Claes Malmbergs framförande av en förvanskad barnvisa i TV4:s Parlamentet rönte stor uppmärksamhet. På låtsad brytning sjöng Malmbergs karaktär bland annat om att i ett utanförskapsområde hotas att skjutas av Shottaz. Petra Medes karaktär fyllde på med ett skämt om att en langare skjutits utanför hennes port, vilket hon menade orsakat stort lidande, det blev inga droger på hela helgen för Medes karaktär.

Manuset, som Malmberg och Mede inte skrivit, och framförandet av det fick skarp kritik från en del håll. ”Vi får inte andas, vi får inte sörja, vi får inte leva. Och sedan ska man, på allt det här, på bästa sändningstid applådera och skratta åt att folk dör här.” sa Nattalie Ström Bunpuckdee till Expressen. Hon fick medhåll av Jasmine ”Jasse” Gustafsson. ”Jag älskar humor och har förståelse för att komiker skämtar om ’det förbjudna’ men tycker absolut att detta var över gränsen speciellt för mig och många andra som upplevt just detta på nära håll” sa hon till Aftonbladet.

TV4 reagerade med att i efterföljande program inleda med: ”OBS! Komikerna i programmet spelar nidbilder av politiska vildar och ger inte uttryck för sina personliga åsikter.”

Claes Malmberg svarade å sin sida att all satir kan missförstås och att det inte varit hans mening ”att få folk att bli upprörda eller arga”. Malmberg bad vidare om ursäkt om någon känt sig kränkt (Expressen).

-Pettersson undrar vad det är frågan om. Har de lättktänktas förening årsmöte eller? Parlamentet är ett satirprogram gjort för att de medverkande, det blå och röda laget ska driva med olika företeelser i samhället och däri ingår numera tyvärr invandrare, en del av dem våldsamma.

Nu klarade sig Claes Malmberg ändå skapligt för att han tillhör den vänstra planhalvan. Vad hade hänt om en Sverigedemokrat hade sjungit låten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Satiren dör med ursäkten

  1. Satir är dålig satir om man måste skriva att det är satir för att folk ska begripa att det är satir (obs satir)

  2. Den gode kommunisten Malmberg blev biten av sin egen röda feministiska hydra, rätt åt han. Jämför Claes Malmberg med rakryggade Lars Vilks, det är som att jämföra Bert Karlsson med Dalai Lama.

    14
  3. Du får skämta om lantisar, allt annat är numera tabu med mindre du själv tillhör gruppen du skämtar om.

    18

Kommentera

%d bloggare gillar detta: