SVT:s oberoende granskning känns inte så oberoende

PUBLIC SERVICE. SVT ska verka i allmänhetens tjänst och drivas självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. SVT finansieras av skattebetalarna med c:a 5000 miljoner om året.

Många av SVT:s medarbetare har en ”spännande” bakgrund och nästan alltid från samma håll, den vänstra planhalvan.

Linus Brohult ska för SVT:s räkning granska skogsbruket. Det borde vara känsligt att en producent och redaktör är/var talesperson och aktiv inom extrema organisationer, men på SVT räknas det kanske som merit. Oberoende granskning känns inte så oberoende,.

Linus Brohult, bild Linus Brohult, Wikipedia

Brohult hade en tjänst som förtroendevald inom Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom 1992–1994. Han har också varit plogbillsaktivist och deltog 1990 i en aktion mot dåvarande Bofors fabrik i Eskilstuna och 1992 i en aktion mot Saabs fabrik i Linköping.

Brohult var på 1990-talet känd som talesperson för olika organisationer inom fredsrörelsen och miljörörelsen, bland annat Plogbillsrörelsen och nätverket Socialekologisk aktion.

Linus Brohult uppmärksammades 1997 när han framträdde som talesman för nätverket Socialekologisk aktion, som tog på sig ansvaret för handgripliga protester i samband med bygget av Norra länken i Stockholm. Brohult har dock hävdat att han varken var aktivist eller ens medlem i nätverket. Brohult greps en natt i februari 1998 vid en vägarbetsplats i anslutning till bygget av Södra länken och häktades därefter. Brohult satt häktad i en månad innan han släpptes.[12]

Brohult dömdes 1999 till ett års fängelse för grov uppvigling. Enligt Stockholms tingsrätt var det Brohult som var författare till anonyma artiklar i tidningen Ekologisten som uppmanade medlemmarna att sabotera bygget av Södra länken. Svea hovrätt sänkte påföljden till samhällstjänst. Högsta domstolen tog aldrig upp fallet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “SVT:s oberoende granskning känns inte så oberoende

 1. Under pandemin med allt hemarbetande har det blivit en del radiolyssnande. P1 var det enda som verkade anständigt, ända tills jag upptäckte att halva tiden ägnas åt klimatpropaganda.
  Jag roade mig med att titta på Teracoms hemsida för att få en hint om vilken ”klimatpåverkan” SR har för egen del. Varje radiosändare drar 60 kW el. Ta det gånger fyra för P1, P2, P3 och P4. Och det finns ett stort antal sådana stationer över landet eftersom FM-sändningarna har så kort räckvidd. Lägg då till mängder av slavstationer för att täcka upp i radioskuggorna, allt från några watt till flera kilowatt. Någon som orkar räkna?
  Sändarna går dygnet runt. På kvällar, nätter och helger sänder P1 bara repriser och på natten sänder P3 och P4 samma program.

 2. Vad det gäller det storskaliga skogsbruket så håller jag med Linus Brohult, det är hemskt det som pågår. För övrigt Svt. suger på allt utom sportsändningar.

  1
  1
 3. Å jag har hakat upp mig på Erika Bjerström, svt’s miljöreporter. Hon har arbetat som journalist för en mp-tidning i Sverige och för den gröna sidan i EU-parlamentet. Hur oberoende rapportering tror ni vi får därifrån????
  Hon drivs också av (förutom ångest) att resa och möta människor som drabbas av ’klimat’ förändringar. Reser gör hon ju självklart med flyg och förmodligen i fösta klass

  21
 4. SVT borde heta SVMC, det är ju ändå dessa partier man sympatiserar med alltså
  Sossar vänster, Miljöpartiet, Centern .

  17

Kommentera