Blandat om covid-19…

PANDEMI. Nederländerna kommer att lätta på virusrestriktionerna i landet och införa coronapass för att få gå till barer, restauranger och kulturevent, rapporterar Reuters.

Det här betyder att fler människor kan besöka kaféer och restauranger samtidigt. Det betyder också att festivaler och idrottsevenemang kan återkomma med full styrka, sa landets premiärminister Mark Rutte i nederländsk tv på tisdagen. De flesta reglerna om social distansering kommer att lättas från och med den 25 september.

Danmark införde coronapass den 6 april 2021, det togs emot bra av de flesta och nyligen den 10 september 2021 avskaffades alla restriktioner.

Sverige halkar efter många andra länder i Europa när det kommer till dubbelvaccinerade invånare mot covid-19 och ligger nu på plats 15 i unionen, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till statistik från Our World in Data.

Statistiken visar att 60,3 procent av Sveriges invånare, drygt 6,2 miljoner människor, har fått båda vaccinsprutorna. Samma siffra i Portugal och Malta är över 80 procent. I ytterligare sex andra europeiska länder, däribland Danmark och Spanien, är siffran över 70 procent.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att det inte är någon tävling, men konstaterar att det har skett en ”tydlig skjuts” i flera länder under sommaren.

Helt plötsligt blev det en jättestor efterfrågan. Den skjutsen har vi inte riktigt sett i Sverige, säger Bergström. Kollar man enbart på antalet vuxna ser siffran bättre ut för svensk del. Enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik har 72,8 procent av alla över 16 år fått två doser.

Afrikanska Unionen vädjar: Låt oss köpa vaccindoser. Afrikanska länder vill köpa vaccin mot covid-19 i stället för att vänta på donerade doser. Det säger Afrikanska Unionens särskilda coronasändebud Strive Masiyiwa på en WHO-presskonferens i Genève enligt RFI/AFP.

Unionen uppmanar vaccinproducerande länder att häva sina exportförbud så att den afrikanska kontinenten kan börja ta itu med den uppenbara ojämlikheten i tillgången till vaccin.

Att donera vaccin är bra. Men vi borde inte behöva förlita oss på det, säger Strive Masiyiwa.

Enligt en beräkning gjord av AFP har det bara administrerats 9 vaccindoser per 100 invånare i Afrika – att jämföra med 118 i USA och Kanada, 104 i Europa, 85 i Asien och 84 i Latinamerika.

-Pettersson tycker det om Afrika är lite konstigt, för enligt flera av bloggens ”experter” behövs inget vaccin i Afrika, eller på andra ställen, eftersom afrikanerna har bättre och billigare alternativmediciner för att bota den sjukdom som inte finns, men vad vet jag och varför har inte afrikanerna fattat det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Blandat om covid-19…

 1. Gött att man fått den bästa vaccinationen, att ha haft Corona. Siktar in mig på att ta spruta 7. Brukar klara mig 10 år mellan influenserna.

 2. ”Statistiken visar att 60,3 procent av Sveriges invånare, drygt 6,2 miljoner människor, har fått båda vaccinsprutorna. Samma siffra i Portugal och Malta är över 80 procent. I ytterligare sex andra europeiska länder, däribland Danmark och Spanien, är siffran över 70 procent.”

  Mellan 20 och 25 procent av Sveriges invånare är inte svenskar. Motsvarande tal i andra länder är betydligt lägre. Det skulle vara intressant om man istället redovisade andel i geografiska områden. Hur stor andel är då vaccinerade i Rinkeby och Kista?

  • Det finns statistik nedbruten på bostadsområden. Det finns områden med dålig vaccinationsgrad. Desto större andel från Mena desto sämre täckning.
   Iva är väl upptaget av huvudsakligen personer från Mena.

Kommentera