Stäng

Svenska sjuksköterskor i Florida: ”Är värre än någonsin”

PANDEMI. Den pågående pandemivågen är den hittills värsta som drabbat turistparadiset Florida. – Jag älskar det här jobbet men undrar hur länge jag ska orka. Det är så deprimerande, särskilt som så många som inte skulle behöva dö ändå gör det, säger svenska sjuksköterskan Cleo Löfman Lopez. Cleo kommer ursprungligen från Stockholm, men flyttade för snart 30 år sedan till USA och jobbar i dag på akuten på Northshore Medical Center, ett stort sjukhus strax norr om centrala Miami, rapporterar Aftonbladet.

2020-04-28 Foto: Staffan Löwstedt Livet på IVA på Södertälje sjukhus under Coronakrisen 2020. Karin Königsson läkare arbetar med patienter inne på IVA i Södertälje

Det är värre än det någonsin varit. Intensiven är full, så vi får vårda intuberade patienter på akuten och ser människor dö varje dag. Samtidigt ska vi ta hand om sådana som behöver akutvård för andra saker och dem tvingas vi hjälpa i väntrum och korridorer och vad som nu står till buds. Det är fruktansvärt jobbigt. De dagar jag är ledig gör jag ingenting, jag ligger bara hemma och försöker återhämta mig, fortsätter Cleo.

Bilden bekräftas av Lotta Siegel. Också hon växte upp i Stockholm, men har bott i Florida sedan slutet av 80-talet och är i dag avdelningschef på intensiven på Memorial Hospital West, ett annat stort lasarett nordväst om Northshore Medical Center.

Vi har under de senaste 18 månaderna sett den ena vågen av covidpatienter efter den andra och den senaste är absolut den värsta, berättar Lotta, – Vi gick innan 4 juli från noll covidpositiva patienter till en överfull avdelning och så är det dessvärre fortfarande.

Själva smittspridningen i Florida nådde, som det verkar, sin kulmen för någon vecka sedan, men som sagt – situationen på sjukhusen är fortfarande förtvivlad. I snitt dör mellan 300 och 400 människor varje dag. Huvudproblemet består, enligt både Lotta och Cleo, i att så många fortfarande vägrar vaccinera sig.

Det är så ledsamt att vi fortfarande, i september 2021, har personer som dör varje dag. När de inte hade behövt. Om de bara vaccinerat sig skulle de flesta överlevt och vaccineringen är ju gratis, alla kan få en spruta, suckar Lotta.

Många ångrar sig dock när de väl blivit sjuka. – Ja, säger Cleo, då vill de plötsligt ha vaccin och antikroppar och virala mediciner. Men då är det ju för sent.

Många blir arga och skäller ut oss också. De tycker att det är vårt fel att de inte blir botade på en gång. Eller så skyller de själva sjukdomen på oss. Det är vi som smittat dem, menar de. Men det är deras eget fel att de inte vaccinerat sig. Nej, vaccin skyddar inte till 100 procent, men de flesta hade förmodligen inte behövt sjukhusvård om de tagit sprutan.

Samtidigt florerar konspirationsteorierna om såväl vaccinet som om sjukdomen i sig – och de gör det med särskilt eftertryck i den amerikanska södern.

Cleo Löfman Lopez: – Jag har helt enkelt fått säga upp bekantskapen med vissa människor. De är övertygade om att covid är fejk och att myndigheterna injicerar datachip i armarna på folk. Jag säger åt dem att de kan följa med mig till jobbet så får de se hur mycket fejk det är, men de vägrar lyssna.

Förra året var patienterna i mina föräldrars ålder, eller äldre. Just nu, i juli och augusti och september, ser vi i stället patienter som är i mina barns ålder, och många som dör är lika gamla som jag.

-Pettersson säger att det låter riktigt tufft för något som inte finns…

Läs hela artikeln på Aftonbladet…

Barn polioympas, april 1957. Bild: Örebrokuriren, Örebro läns museum

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Svenska sjuksköterskor i Florida: ”Är värre än någonsin”

 1. BY DAVID J. NEAL
  UPDATED SEPTEMBER 13, 2021 10:26 PM
  Florida COVID update: 23,930 cases, 968 döda and fewer people in hospital and ICU.

  Under de senaste sju dagarna har staten i genomsnitt lagt till 325 dödsfall och 12 465 fall till den dagliga kumulativa summan, enligt Heralds beräkningar av CDC-data.

  Floridas folkmängd uppskattades till 19 890 000 av United States Census Bureau år 2014.

 2. Ok. Tänk jag inbillade mig att tragedin låg hos den som snudd på dedikerar sin blogg åt att sänka Pk-media – inte minst Aftonbladet – men just när det gäller rapporteringen kring Covid-19, ”inte tror att de reportrarna gör det” (att Aftonbladets reportrar ljuger).
  Imponerande. Flexibelt.

  7
  4
 3. Tycker det verkar vara barnhantering att locka med glass etc. Men det är ju så klart att ledarna är det i kraft av sin överlägsna mogenhet och kunskap eller hur. Är inte anti-vaxxare men skulle inte flockimmunitet inträffa vid 60%? Eller 80? Kunskapshorisonten tycks ha flyttats fram och det är bra.
  Lite värre är den snart totalitära jakten på de ovaccinerade syndarna. En liten del av ett större mönster. För vårt eget bästa.

 4. Idag, 13 september. Smittade 182, döda 2, på IVA 49, på sjukhus 329, vaccinerade 67.84%.
  Enligt platz.se som sammanställer dagligen.
  FHM:s finns också, visar också låga tal, och detta gäller hela landet.
  Det dör 12000 årligen av tobakstelaterat, 33000 av cancer och det har skjutits ihjäl 34 stycken, självmord, olyckor, hjärtinfarkter mm.
  Det är större risk att träffas av en kula, än dö av Covid, om man är under 20 år.
  I Blekinge är det 0.075% av invånarna som dött av Covid, men betydligt fler av annat, som är relaterat till Metabol sjukdom.
  Nja, avvaktar med vaccinet, det kanske ”dör ut”.

  26
  1
 5. Aftonbladet…yeah! Ibland har de trovärdighet, ibland inte. Eller rättare sagt aldrig, enligt dig Pettersson. Om det inte gäller Coviden😀

  ”Det är värre än någonsin”, säger de i Florida. Men hur är det möjligt, över hälften av jänkarna har ju vaccinerat sig?
  Smådetaljer kanske? Inget att hänga upp sig på!
  Och samtidigt, i Expressen, om hjärtmuskelinflammation kopplad till de sk vaccinerna. Det kommer säkert inte fram fler små bieffekter längre fram…nädå! Det är bara just denna. Som de tvingas erkänna nu. Efter att nästan alla fått Injektionen.
  Fan, det är ju nästan underhållande!

  20
  4
  1. ”Efter att nästan alla fått Injektionen. Fan, det är ju nästan underhållande!” skriver Lundin samtidigt som han gör ner Aftonbladets artikel men hänvisar till Expressen!

   I USA räknas runt 53 procent som fullvaccinerade, och ytterligare 9 procent har påbörjat vaccinationen.

   I min värld är det långt ifrån ”nästan alla”, och Lundin är inte ett dugg underhållande, bara tjatig och tråkig som många utan vettiga vettiga argument. Det är tragiskt.

   https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL

   6
   13
   1. Bra, Pettersson. Nu har du förklarat så att vi alla förstår varför Covid-siffrorna är högre än någonsin i Florida. Nu EFTER att 53% är fullvaccinerade.
    Sakligt. Logiskt. Rimligt.
    För övrigt får du slipa på din läsförståelse (igen) eftersom det inte är jag som är underhållande, utan din blogg.

    14
    4
   2. 53 procent är fullvaccinerade i USA, hur det är i Florida vet jag inte men jag tror inte de två svenskorna som jobbar i vården där ljuger eller att Aftonbladets reportrar gör det.

    Du är tragisk, är det inte bättre du startar en egen blogg, tidning eller TV-kanal och sprider sanningen.

    4
    11
 6. Men om det nu är så viktigt att vaccinera sig, varför gäller då inte det för importerna?
  Här kunde dom ställt som krav för att få komma in i landet gäller vaccination?
  Eller är dom inte mottagliga för Covid 19 ?

  26
 7. Myndigheterna i Florida får väl göra som i Merkels 4:e Rike bjuda på olika delikatesser,lotter,resor,och t.o.m. en strut glass,till dem som låter sig sprutas i armen !!
  I dag har också DB, (tyska SJ) beslutat bjuda på en överraskning,om de tågresande låter vaccinera sig !!
  Vad denna består av,har ännu inte avslöjats kanske anländer tågen i tid,till resmålet efter tabellen ?
  Ja vad gör inte myndigheterna allt,för oss skatteslavar som i slutändan,får stå för notan ?

  41
  3
 8. Folk får stå för sitt val. Vill de leka tuffa och inte tro på att vaccinet hjälper så får de göra det. Jag ser det lite som naturligt urval om man nu kan kalla ett virus som härstammar från en kinesiskt labb för naturligt. Antingen tar du med dig isdubbar när du ger dig ut på isen eller så gör du det inte, risken att gå igenom isen är lika stora oavsett.

  Men nu har viruset fått fotfäste i världen och det har muterats flera gånger. Varje gång det muterar blir det potentare och snabbare vilket skapar problem för de som inte råkat ut för de mildare varianterna först eller som är vaccinerade. Det är som vi svenskar säger bara att gilla läget.

  33
  9
 9. Vad här har visats från Florida borde antivaxxare läsa, men de orkar som vanligt endast tumma ner.

  Varför?
  Jo de blundar för verkligheten, liksom flerparten av svenska politiker gör, då det kommer till dagens svenska problem.

  23
  59

Kommentera

%d bloggare gillar detta: