Hur uttrycker du dig?

Claes Malmberg hängs nu ut som rasist efter den omgjorda text han framförde i veckans avsnitt av Parlamentet. Var det då den omgjorda texten i sig som upprör eller är det målgruppen den riktar sig till som framkallar ilska?

Ni minns Annie Lööfs hätska utspel mot Jimmie Åkesson i Agendas partiledardebatt. Annie Lööf som annars är snabb att kasta epitet på andra och inte sällan använder ifrågasatta uttryck mot politiska motståndare.

Claes Malmberg kommer att be om ursäkt, tro inget annat. Inte för texten som sådan, utan för att den riktade sig mot en grupp man inte får kränka eller skämta om.

Den inte alltför roliga komikern Magnus Betnér, uttalade sig i en intervju med Svenska Yle 2019 med följande ord. ”Ju känsligare ämne, desto bättre måste skämtet vara”. Det känsligaste av alla känsliga ämnen är just invandring och migration. Vi har t.o.m. sett människor mördas för att de skämtar om en viss religion och i de fallen hade det inte spelat någon roll hur bra eller dåligt skämtet var. Det finns grupper man helt enkelt inte kränker.

Den som reagerade hårdast mot Malmberg var vänsterfeministen Nattalie Ström Bunpuckdee som har en nära koppling till Feministiskt Initiativ. Bland annat deltog hon 2016 i en tillställning där ”vithetsnormen” stod på agendan. Avskyn mot vita och i synnerhet vita män.

Andra som reagerar är de för mig helt okända skådespelarna Emma Hellström, Evin Ahmad, Sabina Dumba och 1Cuz. Knappast gräddan av svensk artistelit m.a.o. Individer som bl.a. uppträtt mer eller mindre nakna med botox-opererade läppar i töntiga dokusåpor och kriminella förortsrappare som inte vill visa ansiktet.

I generation efter generation har svenska komiker gjort sig lustiga över allt och alla. I dagens Sverige känner sig personer med utländsk bakgrund så kränkta att varje text som på ett eller annat vis kan härledas till personer med just utländsk bakgrund framkallar ilska och hätska utfall. Vore de kränktas skara mer med i matchen borde de reagera över skottlossningar, kriminella klaner, förortsgäng, bidragsfusk och annat som kännetecknar förorter och som får allt fler att reagera.

Kan man då skämta om allt och alla i det moderna Sverige? Frågan är vad riktiga komiker och artister svarar på det. Vågar de vara ärliga eller är de rädda för att kastas ut i kylan?

9 thoughts on “Hur uttrycker du dig?

 1. Som sagt var, en del föredrar och försvarar konkret våld för att man vill gärna få lite av våldsklanens sympatier för att uppleva en aning skydd. Så verkligt, men sanslös idioti. Andra ( nu var det Claes Malmberg ) gör ironiska karikatyrer av våldsutövande stereotyper. Jag kan inte se något fel i det. Vad och vilka angriper de, som med ironi kritiserar våldsverkare? De våldsverkare, som importerats till landet vill jag se utvisade fort och smärtfritt. Klanvåld ska naturligtvis inte härska någonstans i Sverige eller i några demokratiska länder, punkt!

  10
 2. Förra veckan i Parlamentet drog Petrina Solange ett negerskämt om sig själv genom att använda ordet neger och skratta åt det.
  Ingen som har klagat på det.

  Tänk om Claes Malmberg hade sagt neger…

  19
 3. Apropå humor i ”mångfald”………

  Jens Ganman tillsammans med Magnus Carlsson, har åstadkommit denna fantastiska film. En komisk satir om svensk politik och dess ”värdegrund och Sverigebild”.

  31
  • Det kan inte vara lätt att vara komiker idag.Vad får man skämta om ? Många gamla humorprogram skulle aldrig kunna visas idag för då skulle alltid någon sätta igång och ”rasa” över skämten.Vi har dock en komiker som åtminstone jag tycker är fantastiskt kul och det är Johan Glans.Karln kan konsten att roa sin publik och man får verkligen skratta gott och hjärtligt och igenkännande åt hans tokerier…..

 4. Men förnedringsrån, våldtäkter. åldringsrån .m.m.
  Då är det tyst i leden.
  Forskare bevisar: Folk som är vänster är intoleranta, aggressiva och har låg IQ

  39
 5. Jag skrattade så åt den barnvisan.

  Här är en till.

  (den blomstertid)

  Förgasartid nu kommer vi åka skorsten då.
  Vi judar alla vara och gasen ligger tät.
  Vi skola dock påminna
  om negerns kött och blod
  Nu Pettson hjärna kärva
  och tappar vanligt mod.

  En gris skall vi nu spisa
  Med satans gott humör
  den skall vi nu tillreda
  med jävligt mycket smör

  En fet och äcklig jude
  som står där i sin lort
  han skall vi nu förgasa
  och det är jävligt fort

  30
  25

Kommentera