Stäng

Fler än 1700 poliser kräver hårdare tag mot kriminella – Det räcker nu

LAG & RÄTT. Över 1700 svenska poliser har skrivit under en namninsamling om hårdare tag mot gängkriminella, rapporterar TV4 Nyheterna. Insamlingen startades av Hannah Bergelin efter polismordet i Biskopsgården i Göteborg tidigare i år.

Jeander

Det finns en frustration hos mig och många andra poliser som känner att vi behöver fler verktyg i vår verktygslåda, säger Bergelin.

Uppropet riktar sig enbart till de Bergelin kallar för polisens gräsrötter.

Insamlingen, som också innehåller förslag på åtgärder, ska nu lämnas över till riksdagens politiker.

Bland kraven finns skärpta straff för den som begår flera brott, tuffare villkor för de som fängslas, och utvisning som huvudregel vid grova brott när personer saknar svenskt medborgarskap.

 • Antisocialt beteende mot blåljuspersonal måste bli straffbart. Att kriminella personer kan störa, provocera och uppvisa ett hänsynslöst beteende mot blåljuspersonal skapar ett signalvärde som höjer deras status i den kriminella miljön.
 • Hemlig avlyssning och dataavläsning måste kunna få ske på personer med gängkoppling utan misstanke om ett specifikt brott. Möjligheten att förhindra allvarlig brottslighet skulle då kraftigt öka.
 • Slopa mängdbrottsrabatten. En gärningsman som döms för flera brott bör istället få en skärpning av straffet.
 • Slopa straffreduktionen/rabatt för personer när dessa döms för grova brott. Straffreduktionen måste också tas bort om gängkoppling kan styrkas, oavsett ålder på gärningsman.
 • Inför straffskärpning när brottet kopplas till gängmiljön. Att vara gängmedlem måste ses som en kraftigt försvårande omständighet.
 • Inför visitationszoner. Polisen beslutar att under en kortare period inrätta en visitationszon när en konflikt blossar upp i ett speciellt område. Polisen har då rätt att utföra kroppsvisitation utan konkret brottsmisstanke för att kontrollera om personen bär vapen.
 • Gängkriminella får tuffare villkor i fängelserna, till exempel inskränks deras möjligheter till besök och permission när det finns en pågående konflikt.
 • Gängkriminella kan dömas till vistelseförbud i det område de är aktiva i. Bryter de mot förbudet behöver de dömas till fängelse.
 • Gärningsman som har en gängkoppling eller om gärningen klassas som gängrelaterad bör undantas från paragraferna 6a samt 23 i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. 6 a § Den som inte har fyllt arton år och som är gripen eller anhållen får hållas i förvar i polisarrest endast om det är absolut nödvändigt.
 • 23 § Den som inte har fyllt arton år får anhållas eller häktas endast om det finns synnerliga skäl.
 • Inför jourdomstolar för enklare brott. Möjliggöra en snabbare hantering så att begånget brott får konsekvenser i närtid.
 • Öka straffvärdet markant på övergrepp i rättssak så att det inte är värt att exempelvis hota vittnen inför en rättegång.
 • Det behöver bli straffbart om misstänkt gärningsman inte kommer till rättegång.  Begränsa misstänkts rätt till insyn i förundersökningen innan rättegång. Att den misstänkte får ta del av all bevisning gör att denne kan lämna en tillrättalagd historia som är anpassad efter utredningen.
 • Ta bort omedelbarhetsprincipen och muntlighetsprincipen vid rättegång. Allt som framkommit under en förundersökning skall få användas och bedömas i rätten. Även vad en misstänkt, ett vittne eller en målsägande berättat vid tidigare förhör.
 • Det behöver bli straffbart att rymma från fängelse/institution.
 • Utvisning ska vara huvudregel när personer utan svenskt medborgarskap begår grova brott. Villkorlig dom skall som regel enbart kunna dömas ut vid första domen.
 • Ge polisen utökade möjligheter att kameraövervaka allmänna platser. Befintlig kameraövervakning har till stor del flyttat brottsligheten från de övervakade platserna.
 • Polis behöver få uttryckligt lagstöd att kontrollera identitet på personer för att upptäcka efterlysta, kartlägga kriminella kopplingar och kunna veta om personen man har framför sig är aktivt kriminell.
 • Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Domstolsväsen behöver dimensioneras för att hantera det ökade antalet ärenden ovanstående skulle innebära.

-Pettersson säger att polisens krav är självklarheter och det är ofattbart att det inte är genomfört ännu, speciellt när nuvarande regering pratat om hårdare tag sedan de tillträdde 3 oktober 2014.

För att kraven ska genomföras behövs en ny regering och framförallt en ny justitieminister.

Jag är inte polis men skulle vilja lägga till ett krav, polisens högre chefer och politiker ska ställa sig på polisernas sida och inte följa dreven från journalister.

Och givetvis, rösta inte på dem som ställt till det.

Listan består av det SD föreslagit i åratal men regering och riksdag sagt nej till.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Fler än 1700 poliser kräver hårdare tag mot kriminella – Det räcker nu

 1. Ge polisledningen 2 år att förbättra situationen. Lyckas man inte blir det avsked på grått papper med mediatäckning. Lyckas man bra blir det mer pengar. Istället för att som nu försätta att belöna misslyckanden där sämre resultat automatiskt leder till mer pengar

 2. Ja man har ju provat knäböjning saft och kakor pizza undfallenhet odugligt skytte Dan Eliasson mm.
  Det är dags att sluta med fjolleriet att jaga småpojkar på moped pensionärer med rullator som går
  mot rött och i dom flesta fall oskyldiga bilister.För h-e visa vilka det är som bestämmer när slöddret
  visar sig,och till sist byt ut den här odugliga regeringen som inte törs visa handlingskraft.

  25
 3. Våra ”skyddsänglar”, poliserna, ska väl inte behöva fostra icke civiliserade barn?

  Det måste väl andra krafter göra?

  23
 4. Om det så var 17000 som skrev på finner jag det inte troligt att någon på myndigheten eller regering reagerar positivt,
  namninsamlingen klassificeras troligen som ”käbbel.”

  29
 5. Om gängkriminaliteten ska kunna bekämpas med kraft så måste polisen få fria händer och slippa risken att anmälas för så kallade övergrepp mm!
  Låt polisen gå ”all in” och håll Pk-media på behörigt avstånd!

  43

Kommentera

%d bloggare gillar detta: