Specialförbandet berättar om insatsen på Kabuls flygplats

FÖRSVARSMAKTEN. Försvarsmaktens specialförband var avgörande under evakueringen från Kabuls flygplats. Operatörerna Samuel och Oskar deltog i insatsen och berättar här om de risker och svårigheter de mötte. Under dygnen på Hamid Karzai International Airport fann de också en stark motivation i hoppet och lättnaden i ögonen hos dem de kunde undsätta.

Foto: Alexander Gustafsson/Försvarsmakten

Kärnan i specialförbanden utgörs av Särskilda operationsgruppen, SOG. En av förbandets främsta egenskaper är förmågan att snabbt anpassa sig, även om händelseutvecklingen är oförutsägbar. Personalen är beredd på höga risker och har mycket höga krav på sig. De ska kunna lösa uppgifter som de reguljära förbanden inte kan klara av. 

När det blev dags att inställa sig fick jag tala om för mina närmast anhöriga att jag skulle vara okontaktbar i x antal dagar. När vi samlats i Karlsborg stod det klart att vi skulle klara ut en flygsäkringsoperation, men av gammal erfarenhet förstod jag att vi skulle få göra mer, säger specialförbandsoperatören Samuel. 

De klev ombord på ett av Försvarsmaktens transportflygplan i Sverige. Ett antal timmar senare sänktes flygplanets ramp mot betongplattan på Hamid Karzai International Airport i Kabul. 

Kabul var karaktäristiskt för sommaren, 40 grader i skuggan och en inte särskilt trevlig doft. Vi har varit där tidigare, den här gången var det ganska optimalt för en operation av specialförbandsformat, som vi är tränade för, säger Samuel. 

Svenskarna behövde fordon och sovplatser inne på flygplatsen. – Vi fick helt enkelt tillskansa oss bilar och bostäder på området. Inne på flygplatsen var det ganska fritt fram att göra som man ville, säger Oskar.

Operationen varade i tio dagar och drygt 1 100 personer kunde evakueras till Sverige, tre fjärdedelar av de evakuerade är kvinnor och barn.

Läs hela berättelsen på Försvarsmakten…

-Pettersson tycker det är synd att SOG inte fyllde planen med ljugande afghanska män utan asylskäl på vägen ned. Talibanerna hade behövt deras kompetens när landet ska byggas upp.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Specialförbandet berättar om insatsen på Kabuls flygplats

 1. Jag förstår inte varför dom evakuerade personer som hade asyl i Sverige och ändå hade rest dit. Varför fick dom inte stanna där dom ville vara och så hade dom som skulle evakuerats i stället kunnat gå på flyget. Nu efteråt har jag läst om att personer som skulle kommit hit fortfarande är kvar där. Varför säger regeringen inget om varför det blev så. Vem gav order om att prioritera semesterresenärer.

 2. I sak lite komiskt, varför hjälper Löfvens regering folk att ”fly” från ett land som nu styrs med strikt islamism när man välkomnar samma islam här i Sverige?
  Jag menar varför evakuera någon från något som man uppenbarligen välkomnar och vill se mer av här i Sverige?

  28
 3. Har svårt att förstå att de ska överhuvudtaget uttala sig, de är utbildade att lösa situationen, de har sökt till tjänsten frivilligt, de vet mycket väl om riskerna, de lever med skyddad identitet. Jag ser det mer som vilket arbete som som helst alla är utbildad för att lösa sitt arbete på bästa sätt, oss vanliga döda frågar de aldrig, vi ställs inför snarlika problem men på olika risknivåer, jag tror alla svenskar löser sina arbeten på absolut bästa sätt. Därmed inte sagt att jag ser ner på SOG snarare är det tvärtom, men släpp inte in media i deras värld, jag tror inte varken vi eller media egentligen vill se deras värld, så vi ska vara stolta att vi ett av världens bästa specialförband i Sverige.

  20
  • problemet med soldaterna är att dom stupar i biskopsgården i Göteborg.. när dom komer hem från Afghanistan . det är ett känt fenomen soldater stupar inte i striderna i främade länder utan dom stupar när dom kommer hem och gärna med andra typer av uppdrag som polis eller liknade. av någon anledningen fungerar dom som kul fång när dom kommer hem

 4. Ambassadpersonal plus ett gäng tolkar = 1100 st. Måste vara något slags rekord, va ?
  Ann Linde — va f-n håller du på med ?

  32

Kommentera