Växande ilska inom vården

PANDEMI. Mississippi har USA:s lägsta vaccinationsgrad mot covid-19 och vården är hårt pressad, skriver AP. Bara 38 procent av delstatens tre miljoner invånare är fullvaccinerade. På ett av delstatens sjukhus dog fyra gravida kvinnor förra veckan. Alla var ovaccinerade. Vårdpersonalen är arg och utmattad, skriver nyhetsbyrån.

De flesta av oss har fortfarande förmåga till medkänsla, men när man går hem från jobbet är man helt utmattad av kraften som det tar att ha sympati för människor som inte tar ansvar för sig själva och människor runt omkring, säger läkaren Risa Moriarity.

Smittkurvan i USA pekar brant uppåt och läget för vården är tufft även i flera andra delstater. I Texas vårdas minst 13.700 personer på sjukhus med covid-19, vilket är nära högstanivån i januari.

Nationellt har antalet smittofall i USA ökat till i snitt 1 500 per dag, från en lägstanivå på 200 tidigt i juli, enligt Washington Post.

Här hemma verkar en hel del lyssna på Lars Bern, en oftast klok man, som har synpunkter på allt mellan himmel och jord. Lars Bern påstår att det som sprids från myndigheter är desinformation medan han själv har fakta. Lars Bern är utbildad vid Chalmers Tekniska Högskola i teknisk fysik, har disputerat i kemisk reaktionsteknik på en avhandling om matematisk modellering av hydrering av vegetabiliska oljor men är som många andra i dessa tider intresserad av medicin och smittspridning.

Andra tycker det är konstigt att fullvaccinerade blir smittade av covid-19 fast det egentligen inte är ett dugg konstigt.  Inget vaccin skyddar till hundra procent, därför är det väntat att en del individer kommer att bli smittade trots att de är vaccinerade.

Det har i Sverige getts 12,8 miljoner doser med vaccin. 5,8 miljoner personer har fått två doser och är fullvaccinerade. Det motsvarar 71,5 procent av befolkningen över 18 år. De yngre är inte med i denna redovisning.

Statistik för första halvåret 2021

 • Totalt anmäldes 635 875 fall av covid-19 under det första halvåret 2021.
 • Av dessa hade 32 292 personer, 5 procent, fått minst en vaccindos innan de insjuknade eller provtogs. De flesta insjuknade dock nära inpå den första vaccindosen, det vill säga innan vaccinet hunnit ge ett skydd (Figur 1).
 • 3 471 personer diagnosticerades med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen och klassificeras därmed som genombrottsinfektioner. Detta motsvarar 0,5 procent av alla fall av covid-19 sedan årsskiftet.

Figur 1. Fall av covid-19 vaccinerade med en dos (blå staplar) respektive två doser (lila staplar) anmälda första halvåret 2021 fördelade efter antalet dagar mellan den första vaccinationen och dagen personen insjuknade eller provtogs.

Få allvarliga fall bland fullvaccinerade

Den senaste analysen visade att 9 procent av fallen som har anmälts sedan halvårsskiftet var fullvaccinerade. Majoriteten, 64 procent, var däremot helt ovaccinerade. Fullvaccinerade personer utgjorde därmed en större andel av de bekräftade fallen jämfört med under våren, men detta är förväntat eftersom inget vaccin skyddar till hundra procent och vi nu har en mycket hög vaccinationstäckning i befolkningen. Ju fler personer som är vaccinerade, desto fler fall kommer nämligen också att vara vaccinerade. Ålders- och könsfördelningen bland de fullvaccinerade fallen av covid-19 speglar vaccinationstäckningen i landet, med fler äldre och kvinnor som är vaccinerade, än yngre och män.

Analysen visade också att endast ett fåtal fullvaccinerade personer hade fått intensivvård eller avlidit med covid-19 sedan halvårsskiftet. Andelen fullvaccinerade personer som fått intensivvård var lika stor som andelen ovaccinerade personer, men det beror sannolikt på att vaccinerade personer generellt är äldre än ovaccinerade. Vaccinerna mot covid-19 ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, men äldre löper en större risk för både allvarlig sjukdom och död på grund av covid-19. Detta förklarar också varför fler av de avlidna är fullvaccinerade. Det faktiska antalet allvarliga fall är dock mycket litet.

Statistik för vaccination mot covid-19

Covid-19 efter vaccination

-Pettersson tror på vaccinationen och anser att det är bättre än alternativen. Jag är dock ingen specialist utan bara intresserad likt Lars Bern men jag är medveten att den som vill kan hitta statistik på nästan vad som helst…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

34 thoughts on “Växande ilska inom vården

 1. Så länge som folk inte vill förstå att deblivit lurade är det inte mycket att göra åt saken
  Det är nämligen lättare att lura folk än övertyga dem om att de blivit lurade
  C-19 hit C-19 dit Vad är det som säger att de har C-19?
  Förmodligen den berömda PCR testen som inte kan ställa någon diagnos

 2. Vi, massan av gräsrötter, tror också på vacciner, men snabbmuterande virus är helt olämpliga att vaccinera mot. Viruset i sig är ju harmlöst, medan det farliga är lössläppta ”spikproteiner” och de sätter sig på alla livsviktiga organ, som hjärnan, sinusknuten (hjärtat), benmärgen, div körtlar. Det är effekterna av detta som vaccinerade dör av. Fråga er varför så många i Sverige dör MED Covid-19, d v s i verkligheten dör folk av en annan orsak, men har många har haft Covid och tillfrisknat, sedan dör de ändå av de vanliga orsakerna. Myndigheterna, eller i varje fall skrämselpropagandan meddelar enbart dödsfall MED. Helt falskt.

  I Indien har nu ett fullskaligt (händelsevis) ”vaccintest” genomförts och ca 900 miljoner i alla delstater utom Tamil Nadu kör på Ivermektinlinjen (Indier käkar ändå malariamediciner) och dödstalen är nu nära 0. Däremot är de delstater som kört med vaccinlinjen i fullständigt kaos (skenande smittotal och dödstal). Och givetvis rapporterar västvärldens MSM/Public Service i princip endast om vad som händer i Tamil Nadu resp New Dehli, och omnämner detta som ”hela Indien”. Federala regeringen försöker Tamil Nadu att gå över till Ivermektinlinjen – och befolkningen sviker sin delstatsregering genom att alla med råd tar ivermektin.

  Kontentan är att Indierna gjort vad de giriga globala storbolagen BORDE ha gjort. Fråga är nu hur länge Indien tillåter Big Pharma härja och om de skall övergå till att vara observatörer i WHO (kostar inga avgifter). Indien har redan stoppat globala storbolags härjningar, t ex i frågan om patent på GMO-grödor, där dessa stämmer bönder där bolagen påstår att bönderna stulit utsäde (i verkligheten vill bönderna inte ha något sådant), så nu pågår rättegångar mot bolagen för att de olagligt spritt sitt utsäde. Plötsligt bli Bill Gates enorma uppköp av jordbruksmarker i Indien närmast värdelöst.

  En grej! För ett par år sedan öppnade regeringen upp för att internationella storbolag skulle få köpa upp obegränsat med marker, inkl jordbruksmarker, i Sverige. Än så länge har inga stora uppköp gjorts, men det kan plötsligt komma. De sensate 3 årens ”avkylning” har nu lett till att det 4:e året slår jordens livsmedelsproduktion gravt fel. Världsmarknadspriserna avslöja ”klimatbedrägeriet” genom att priserna redan höjts med 40%, men kan dra iväg mer! Är svällt något S/MP inte heller ser komma?

  18
  2
 3. Vaccinerna skyddar till viss del mot att bli smittad av Covid-19. Tyvärr så är det så att om man blir smittad som vaccinerad, så ökar risken för att dö kraftigt jämfört med ovaccinerade som blir smittade.
  I Sverige är dödligheten bland dubbelvaccinerade ca 5% i Israel är den ca 10%.

  Här kommer ännu ett exempel:
  SRI LANKA ÄR ÄNNU ETT EXEMPEL MED ENORMT ÖKAD DÖDLIGHET I COVID-19 UNDER MASSVACCINATIONSFASEN SOM NU PÅGÅR JÄMFÖRT MED INNAN DEN INLEDDES
  Pandemin bröt ut i lugn takt i okt 2020 och alla dödsfall på Sri Lanka i covid-19 t o m 28 jan 2021 (297 st) dvs dagen innan massvaccinationens start 29 jan dividerat med alla smitt-fall t o m 14 dygn (50 899 st) innan dvs 14 jan var ca 0.6 %, enligt officiell statistik återgiven på Worldometers.
  Om det fanns ett mörkertal smittade då skulle dödligheten i verkligheten vara ännu lägre dessutom vilket inte är orimligt. Den bör allt annat lika dessutom ligga rätt lågt i genomsnitt under en pandemi i ett land med spetsig ålderspyramid. I västeuropeiska länder ligger den omkring 0.2-0.3 % under en hel covid-19-pandemi enligt min bedömning utgående främst från hittills totala antalet döda officiellt i covid-19 per capita.
  14 juni hade dödligheten på Sri Lanka ökat kraftigt till ca 2.4 % under pågående massvaccination. Massvaccinationstakten ökade fr o m juli.
  Per 5 sept hade dödligheten i covid-19 ökat till ca 4.0 %, dvs mångfalt högre än innan massvaccinationens start.
  Nu är ca 40 % fullvaccinerade på Sri Lanka.

  9
  2
 4. I Sverige är det så att dom som belastar sjuvården mest är dom som inte bidrar ekonomiskt till den!

  22
 5. Ja i Sverige så ser det helt ok ut med vaccinerna. Däremot så är det oerhört svårt att få veta något om biverkningarna.
  Det vi vet är att biverkningarna ökar för varje dos som tas.

  Tyvärr gör Pettersson samma fel som MP gör, de tror att de genom att stänga ner industrier så släpper Sverige ut mindre CO2, så är det en mycket stor framgång, men att produktionen flyttar till ett annat land förstår de inte.

  Samma sak med vaccinerna, fungerar ok i Sverige, men du kan därmed inte blunda för vad som händer i andra länder som Israel, UK, USA.
  Det finns mindre länder där ca 98% som dött av Covid-19 gjort det sedan massvaccineringen startade.

  17
  4
  • Sanningssägaren!
   Vilka länder, upp till bevis!
   Du skrev en massa lögner om Vermont nyligen, byt namn till Mr Bulshit.

   3
   4
   • Ja Vermont som är USA mest vaccinerade delstat har en mycket stor överdödlighet bland yngre.
    Exakt vad är det du inte förstår av det jag skrev Grebom5?

    10
    1
   • Från Vermonts officiella statistik dödstalen högst upp åldersklasser under, tyvärr blir övre sifferraden förskjuten men högst dödstal är bland åldringar.
    Vermonters 80 years and older have higher rates of COVID-19
    death than other age groups.Rate per 10,000 Vermonters
    0.0 0.0 0.0 0.0 3 0.0 8 1.0 2 3.0 11.0 150.9
    0-9 10-19 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70-79 80+

    Detta är Vermonts officiella lista det du sanningssägaren skriver är Bulshit!

    1
    3
   • Grebom5, du har fortfarande inte förstått vad överdödlighet innebär.
    Återkom när du vet vad det innebär.
    Lycka till.

   • @grebom5. Med all respekt för dina åsikter kan du kanske tänka dig att utan personangrepp respektera dem som inte delar din åsikt.

    Sökord: BERN. Serious vaccination side effects increase by a factor of 114 in Switzerland.
    According to the Swiss regulatory authority, 137 people have died after the mRNA injections since the start of the vaccination campaign.
    And
    the serious side effects after the mRNA injections continue to increase.

    Published: September 6, 2021, 11:05 am

    Översatt.
    BERN.
    Allvarliga vaccinationsbiverkningar ökar med en faktor 114 i Schweiz.
    Enligt den schweiziska tillsyns- myndigheten har 137 personer dött efter mRNA -injektionerna sedan vaccinationskampanjen startade
    och
    de allvarliga biverkningarna efter mRNA -injektionerna fortsätter att öka.

    Publicerad: 6 september 2021, 11:05

    Under åtta månaderna sedan vaccinationskampanjen började har de allvarliga biverkningarna ökat 114 gånger.
    Under året har ökningen en faktor på 171.
    Cirka 867 allvarliga biverkningar efter mRNA -injektionen från Pfizer/BioNTech och 1239 efter det från Moderna.

    I Japan drog hälsomyndigheterna nyligen in miljoner doser av Moderna eftersom ett ”ämne som reagerar på magneter” hittats i flaskorna.

    Sammantaget citerade Swissmedic 6603 rapporter negativa effekter av Covid19 vaccinationer och
    32,6 procent av de rapporterade fallen var allvarliga.

    De tre första månaderna sedan vaccinationskampanjen började hade de ”allvarliga biverkningarna” redan trettonfaldigats.
    Detta värde motsvarar erfarenheten från VAERS databasen (Vaccine Adverse Event Reporting System) från de amerikanska hälsomyndigheterna.

    Metoden för att räkna de ”allvarliga biverkningarna” visar en tydlig ökning.

    The EudraVigilance database for 27 EU countries, announced that as of August 28, 2021,
    23 252 deaths and 2 189 537 vaccine injuries were reported following injections from the four experimental injektions. Of the total recorded injuries, at least half (1 076 917) were serious injuries.

    EudraVigilance -databasen för 27 EU -länder meddelade att den 28 augusti 2021 rapporterades cirka 23 252 dödsfall och 2 189 537 vaccinskador efter injektioner från de fyra experimentella injektionerna.

    Av de totala registrerade skadorna var minst hälften (1 076 917) allvarliga skador. Över 200 vaccinerade har hamnat på den kanadensiska provinsens akutmottagning med hjärtproblem

    Ontario Health Services i Kanada släppte en rapport förra veckan om antalet personer som är inlagda i provinsen med hjärtproblem efter mRNA -vaccinationen.

    Publicerad: 5 september 2021, 09:29

    Över 200 vaccinerade har hamnat på den kanadensiska provinsens akutmottagning med hjärtproblem
    Ontario Health Services i Kanada släppte en rapport förra veckan om antalet personer som är inlagda i provinsen med hjärtproblem efter mRNA -vaccinationen.

    Publicerad: 5 september 2021, 09:29

    MVH!

   • Men Pettersson, varje gång jag tar fram statistik och studier som visar på att vaccinet är tveksamt som lösning på Coronapandemin, så skriver du att det går alltid att hitta negativ statistik om man letar. Du har hittills inte varit det minsta intresserad av att lära dig mer eller förstå.
    Bra ifall du ändrat dig, man ska aldrig låsa sig vid något och vägra att ta in nya fakta, särskilt inte som de som lovordar vaccinet är det gamla vanliga gänget som hyllar invandringen, skrämmer oss om klimatet, skriver att Trump, Ungern och Polen är onda, osv.

    12
    2
   • Kan du ge mig en vettig anledning att lägga ned tid på vad du påstår anonymt. Jag tror mer på de som skriver med namn eller de officiella rapporterna.

    Jag får förutom kommentarerna här c:a 50 mejl om dagen och då gäller det att prioritera…

   • Vad jag påstår anonymt är inte några hemligheter, men eftersom du inte vill veta så blir det förstås inte så lätt.
    Seychellerna hade 97,6 döda i Covid-19 sedan massvaccinationen började. Den finns massor av länder där det gått riktigt dåligt sedan de började med massvaccinationen.

    I Israel så har de redan börjat förbereda den fjärde dosen ”Med tanke på att viruset är här och kommer att fortsätta att vara här, måste vi också förbereda oss för en fjärde injektion, säger Israels coronaguru Salman Zarka”
    Som alla kanske vet så exploderade antalet dödsfall i Covid-19 när tredje dosen gavs i Israel från och med 30 juli. Då är inte biverkningarna inberäknade.

    6
    1
   • Det finns massor av länder där det går riktigt dåligt dvs procentsiffror på en bra bit över 50% döda sedan massvaccinationen startade, men varför skulle du tro på det Pettersson när du har SVT?

    Ett tips: Gå till Wolrdometers hemsida, där kan du upptäcka mycket intressant.
    För visst vill du få mer fakta så att du inte har tagit fel beslut angående vaccinet??

   • Ojdå Pettersson, eftersom vi tidigare diskuterade om hur många av de döda som är dubbelvaccinerade, så antog jag att du skulle förstå.

    Ja Sverige har fler döda per capita jämfört med Seychellerna, men som du kanske kommer ihåg handlade det om att Seychellerna sedan massvaccineringen började fått alla dödsfall därefter.
    De är nog inte så nöjda på vaccinet där, eller vad tror du?

   • Vad Seychellernas befolkning tycker om vaccinet vet jag inte och är rätt ointressant eftersom de använder sorter som inte är godkända i väst. Kinesiska Sinopharm och indiska Covishield är kanske inte så bra vacciner eller också struntar dom helt i restriktioner.

    Inga vaccin är 100%-iga. Inga. Däremot skyddar det många från att bli allvarligt sjuka och dö i onödan.

    Seychellerna har 108 döda med covid-19 så de verkar ha klarat sig mycket bra med tanke på befolkningens storlek på 98.000 personer. Dessutom vet vi inte vad de vaccinerade dött av. Med covid eller av covid eller något annat.

    Det finns till och med folk som dör när de krockar med bilen trots att de har bilbälte. Så bilbälte och airbag är onödigt och de kan vara vaccinerade.

    Jag tycker du svamlar och letar gruskorn.

   • Nej Seychellerna har inte klarat sig bra, de har nästan lika många döda per capita som Sverige, med den skillnaden att i Seychellerna dog alla efter det att vaccineringen började.
    Så det var en usel bortförklaring.
    Sverige 1441/1 miljon – Seychellerna 1090/1 miljon

    Så nu gäller inte längre ”med Corona” ha ha du är rolig du Pettersson.
    I vilka länder gäller inte statistiken som förts menar du?
    Kan det vara så att du tycker att myndigheterna skrämt upp sina befolkningar genom falska PCR-tester och enorma siffror på dödlighet ”med Covid-19” för i så fall har du samma synpunkt som de flesta som ser med förundran på den vaccinhysteri som pågår.

   • Du kan säkert hitta fler exempel om du letar vaccinhysteriskt…

    Tack vare det tyska vaccinationsprogrammet har runt 38 300 dödsfall i covid-19 förhindrats, enligt en rapport från landets smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet.

    Dessutom har vaccinationerna enligt myndighetens beräkningar förhindrat 706 000 infektioner och 20 000 inläggningar på intensivvårdsavdelning.

    Beräkningarna visar att vaccinationerna är ”vägen ut ur pandemin”, skriver institutet i rapporten och uppmanar samtidigt regeringen att vidta åtgärder för att ytterligare öka vaccinationstakten.

    https://www.hbl.fi/artikel/vaccin-beraknas-ha-raddat-38-000-liv-i-tyskland/

   • ÄVEN I BAHAMAS ÖKADE DÖDLIGHETEN i COVID-19 MYCKET KRAFTIGT UNDER MASSVACCINATIONEN JÄMFÖRT MED INNAN.

    Kanske numera gissningsvis minst ca 15 länder med samma trend att dödligheten ökar under massvaccination.
    Det som händer är att när de som vaccineras och samtidigt bär på smittan eller blir smittade strax efter sprutan så ökar dödligheten dramatiskt.
    Fördelen med vaccinet är att lika många inte blir smittade.
    Nackdelen är biverkningarna på kort och lång sikt.

    Så ni som är bombsäkra på vad som är rätt, ska kanske inte vara så säkra än.

    2
    1
 6. Anledningen till att USA har så stora problem med Covid är att så stor del av befolkningen är kraftigt överviktig och har diabetes. Jag jobbar inom sjukvården och har sett normalviktiga 95-åringar klara sig mer eller mindre utan symptom medan feta 35-åringar blivit väldigt sjuka.

  Av någon anledning är fetma ett accepterat missbruk trots att det är precis samma mekanismer som sprit, droger eller spel.

  23
  2
 7. Rädd, med egendomliga uttalande så är det väl uttalande du inte förstår eller inte håller med om eller hur.

  10
  4

  • snarlik pryl då det gäller Strålningsbehandling på metastaser, vid konstaterad
   cancer…man greppar efter det lilla halmstrå som finns…röntgen o strålning är
   inte speciellt nytttigt, sett på lite sikt…men för ”nyfikna på morgondagen” är 5 –
   10 år extra, istället för att mula i sämsta fall inom ngn månad ifall man är en
   70 – 80 +are…gör ett försök att inse detta yngling (?) där

 8. Det är synd att media mörkar de andra sjukdomarna patienterna har som dör av covid.
  Än har inte covid nått upp till den metabola pandemins dödstal. När ska vi får rapporter om hur många som dör om dagen i den metabola pandemin? Det borde globalt vara över 10 000 personer om dagen.

  18
  4
 9. Dog folk av Covid eller med? Mississippi har stor andel riktigt feta människor, i de fallen räknas alltid graviditer som riskfyllda, av en mängd skäl.
  Vad jag säger är att många saker kan ha spelat in. (Det har även dött gravida och barn direkt efter vaccinering.)
  Bara för att man Injicerat sig mot Covid är man inte skyddad mot allt annat som kan drabba människan. Sådana här artiklar missar det.

  26
  3
  • Jag hade en arbetskollega som var över i USA på 1970-80 talet. Han hade aldrig sett så många feta människor under hela sitt liv. Inte undra på att dessa individer dör i förtid.

   17
   1
 10. Jag håller med Pettersson att vaccin är det mest förståndiga valet mot covid19.
  Det är för sorgligt att Swebbtv har totalt snöat in på antivaxx kampanjande. En i många stycken bra kanal med intressanta intervjuer av olika personer väl skött av Michael Wilgert.
  Lars Bern har en antroposofiska inställning och är negativt inställd till all skolmedicin och vaccination. Lars Bern tycks styra hela Swebbtv med sin inställning till vaccinationer.
  Att kampanja mot vaccination och restriktioner av Covid19 är den sak som upptar nästan hela Swebbtvs tid numera.
  Ett sorgligt förfall av en bra opposition i övrigt.

  8
  20
  • Jag skulle vilja försvara Lars Bern. Han säger att vi kan bara informera om vaccin och covid, så får människorna ta sina egna beslut. Har någon hört någon tjänsteman eller politiker säga så i covid-diktaturen?
   Det senaste inslaget är skrämmande om hur SVT låter en vaccinationstillverkare marknadsföra sina produkter i SVT med skattebetalarnas pengar.
   Vad är bekymret? De som vill vaccinera sig kan göra det. De som inte vill ska väl inte tvångsvaccineras?
   Det som ger sjukvården störst belastning är utan konkurrens de metabola sjukdomarna. Varför rapporterar inte propagandaapparaten SVT om det? Varför införs inga restriktioner för dessa patienter?

   23
   2
  • Innan jag fattade något beslut i vaccinationsfrågan letade jag efter fakta.
   Jag hittade ”Virology lectures 2020” (https://www.youtube.com/watch?v=lj3NhPgOoX4) – 26 timmar från Columbia University – tittade igenom den för att utbilda mig.
   Jag saknade dock information på hur det centrala nervsystemet påverkades av virus/vaccination.
   Letade på nätet och hittade ”Neurology | Glial Cells: Astrocytes, Oligodendrocytes, Schwann Cells, Ependymal Cells, Microglia” (https://www.youtube.com/watch?v=w2gI-IAokJg).

   Man bör ha grundläggande kunskap inom virologi innan man börjar diskutera för/emot vaccin.
   Jag är så trött på alla som tycker och tror.

   5
   1
  • Olof P det är inte någon allsidig information som trumpetas ut från Lars Bern och Swebbtv som man sen kan välja utifrån.
   Det är en massiv kampanj mot vaccin och restriktioner mot covid19.
   Det förefaller som att de dammsuger nätet på allt som kan stödja deras kampanj och bortser från allt som stödjer motsatsen.
   Samt jonglerar friskt med statistik.
   Det verkar som antivaxarna är en sekt och Lars Bern har blivit deras upphöjde sektledare.

 11. Lars Bern har även gjort andra egendomliga uttalanden.
  Vad är det som gör att en intelligent och bildad man, säger konstiga saker?

  7
  19

Kommentera