Skatter förr och nu

SKATTER. För över 100 år sedan demonstrerade arbetarrörelsen för lägre skatter. Då låg skatten för en arbetare runt tio procent. I många år hade Sverige låga skatter, men redan under 1930-talet började marschen mot högre skatter som av en tillfällighet sammanfaller höjningarna av skattetrycket med socialdemokraternas framgångar. Men det var först under 1960-talet och framför allt de efterföljande decennierna som Sverige började framstå som ett högskatteland.

Socialdemokraterna och övriga vänstern vill ha höga skatter för att bygga ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och vården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mott brotten och dess orsaker. Framtidsinvesteringar går före stora skattesänkningar påstår S på sin hemsida. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Hur det gått med skola, vårdköer, höga pensioner och en kompromisslös kamp mot brottslighet samt tryggheten behöver nog inte jag förklara för er.

Det beror på att höga skatter har ett annat syfte, nämligen att ta makten från dig som skattebetalare och ge makt till politikerna som tror att de är bättre på att sköta dina pengar än vad du är.

-Pettersson har i sin ägo en liten fickalmanacka där en man som jag en gång seglade lite tillsammans antecknat det mesta hann gjorde. Där står att Per-Olov som var hans namn handlat cigaretter för 5 kronor, bröd för 2,10, specerier för 12,00 kronor och lagt ned 1,25 på nöjen i Västerås Folkets park och mycket annat.

Året var 1951.

Per-Olovs lön och skatt för två månader sommaren 1951.

Per-Olov fick då lön för juli och augusti med 1.924,40 kronor vilket jag tror var en skaplig lön på den tiden. Sedan betalade P-O skatten på 428 kronor, den betalade han in själv. 22 procent i skatt var allt.

1951 fanns det ingen arbetsgivaravgift, ingen moms och inga dolda punktskatter. Anledningen till att systemet ändrats att det skulle bli revolution och upplopp om dagens skatter var synliga och fick betalas av löntagaren själv.

Om någon i dagens läge tjänade 19.244 kronor och på avlöningsdagen fick skicka iväg betydligt mer än hälften till skatteverket, kanske 11.000 kronor så blev denne någon inte glad.

Sedan år 1951 har vi fått mängder av skatter som inte syns på lönebeskedet. Vi betalar arbetsgivaravgifter, pensionsavgift, EU-avgift, sjukförsäkringsavgift, skatt till kommuner och landsting, begravningsskatt, tv-skatt, alkoholskattAvfallsskattBekämpningsmedelEnergi, koldioxid och svavelskatterGödselmedelLotteriskattNaturgrusReklamskattSkatt på vinstsparandeSpelskattSärskild premieskatt för grupplivförsäkringTobaksskattTrafikförsäkringspremie och säkert några jag glömt. Dessutom finns det skatteliknande avgifter på el, förpackningar m.m. och vi får inte glömma plastpåseskatten.

Det mesta dolt för att vi inte ska fundera på vad regeringen använder våra pengar till och naturligtvis för att regeringen slipper använda våra skattepengar effektivt.

Fastighetsavgift känner villaägarna till men det betalas även skatt av hyresgäster, exempelvis är skatten på en hyreslägenhet ofta 1.200 kr om året. Det betalas även skatt på obebyggda tomter 0,4 – 1 % av taxeringsvärdet.

En annan mycket stor skatt är Mervärdeskatt (moms) den varierar mellan 25, 12 och 6 % av försäljningspriset utan skatt. Moms betalas även på skatter. Smart uppfinning, skatt på skatten!!!!

Sprit är billigt men alkoholskatten är inte och leka med. Tänk på det när ni sitter och njuter av en iskall gin & tonic en varm sommardag. På en flaska 40 % Star Dry Gin som kostar 198:- på bolaget betalar du 140,40 i alkoholskatt. Det är svinaktigt mycket det men inte allt du betalar även moms med 39,60. Det vill säga brännvinet för 198 kronor kostar endast 18 kronor resten är skatt.

Dessutom är momsen fantastisk, den betalar du alltså även på skatten ─ skatt på skatten ─ vilken fantastisk uppfinningen.

Visst är sprit billigt, 18 kronor för en flaska, kom inte och säg något annat men det är snudd på tragiskt, dessa 91 % i skatt betalar du med pengar du redan betalat en massa skatt på.

Jag undrar vad Per-Olov sagt om han levat och fått betala alla dessa skatter direkt från lönekontot. Jag tror inte sossarna fått många röster med synliga skatter.

Skål!

Steget efter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Skatter förr och nu


 1. den TOTALA KOMMUNISMEN strax uppnådd och i hamn, det tog dryga seklet att
  omdana och vilseleda alla kulörer bland väljare…e så här en slipsten skall dras!

 2. ”Ett starkare Sverige”, FÖR MAKTEN! Ett mer förtryckande Sverige. Det är DET som sossarna menar med ett starkare Sverige.

  Det mesta av den här offentliga offantliga skiten vi har idag, behövs INTE! Det är endast sossarna som behöver dess maktstruktur, för att förtrycka, suga ut och förslava folket. D v s VI!

 3. Intressant att du tar upp att även hyresgästerna betalar fastighetsskatt
  Eftersom det alltid talas om egna hem så begriper de flesta hyresgäster inte att de också betalar

 4. Skattehöjarpartiet socialdemokraterna höjer skatten i tre år, sänker skatten i ett år innan det är val. Hur trovärdigt är det? Det finns ändå 25% lättlurade svenskar, eller röstberättigade utlänningar.

  • ”Sven” är bloggens svagbegåvade mupp. Alltid nytt alias både kvinnliga och manliga. Hen har inget liv, hen har hållit på i flera år.

   5
   1
 5. Visst ska vi betala skatter!

  – men våra pengar ska inte betalas/skänkad
  till länder som massproducerar barn utan att kunna föda dem.

  – våra pengar ska inte gå till länder som sturs, eller har islam och muslimer i landet!

  – våra pengar bör gå till att försvara oss mot
  hotet: islam!

  15
 6. Pettersson du var inte med förr.
  För att farsan skulle få en kväll med bra mat,lämna han blod.
  Skatterna var låga och inkomsterna också.
  Och det var ännu värre för mina morföräldrar de tvingades arbeta med kor när de var bar utan förtjänst(det var inte deras kor).

  1
  14
  • Det var därför dina förfäder var kriminella, våldtog och gjorde upp i gängskjutningar.

 7. Vi behöver betala skatt. Skatten ska stå för samhällets gemensamma utgifter. De som betalat in en rimlig summa (25%?) ska sedan ha bra service i allt från tandvård till fungerande kommunikationer. De som inte betalat in ska givetvis inte snylta på bankomaten Sverige. De ska UT

  21
 8. Det som hände sen var att Per-Olovs fru anställdes av kommunen så han fick betala henne den vägen. Hoppa ytterligare ett snäpp fram i tiden och kommunen behövde mer av Per-Olovs pengar för att försörja infödda och importerade personer som av olika anledningar inte jobbade.

  20
  • Skatteverket fungerar förhållandevis bra, men har som andra myndigheter en stor andel vänsteraktivister bland personalen. Har du otur kan ett ärende drivas av en aktivist och överklagandet hamnar hos en annan aktivist.

   15
 9. Dagens Sverige är tämligen likt det Sverige där Adeln avkrävde bönderna skatter i tid och otid, då som nu så fick Allmogen dvs skattebetalarna ytterst lite för pengarna!

  37

Kommentera