10000 barn är försvunna, men bidragen betalas ut

BIDRAG & SKATTER. Runt 10.000 barn under 16 år är folkbokförda i Sverige men går inte att få tag på. Mer måste göras för att bringa reda, och stoppa bidragsfusket för hundratals miljoner kronor, skriver Expressen.

Steget Efter

Folktandvården kallar alla barn till undersökning. Men en del dyker inte upp, trots påminnelser. Ibland finns naturliga förklaringar, som att familjen anlitar privat tandläkare. Eller så har man flyttat och ändringen i folkbokföringen hos Skatteverket har dröjt. Men för en del barn finns ingen förklaring och barntandvården gör orosanmälan.

Barnavårdscentralerna har samma problem. En del barn och föräldrar dyker inte upp. Det finns ingen skyldighet att besöka BVC. Men att nobba barnavården är en signal om att annat kan vara tokigt. Sjuksköterskorna är dock inte lika pigga på att göra orosanmälan.

Skolorna upptäcker också, särskilt vid terminsstarter, att elever är försvunna. Det handlar om 1,1 procent av eleverna mellan sex och 16 år. I de flesta fall lyckas skolorna i samverkan med myndigheter få klart för sig vad som hänt. Men nära 4000 elever hittar man inte ett spår efter. Trots att de är folkbokförda i Sverige.

Det är viktigt att myndigheter och verksamheterna samarbetar på alla sätt. I värsta fall kan det vara så att barnen lever i utanförskap och misär i Sverige, utan skola och vård.

Den vanligaste förklaringen är att familjen dragit utomlands, flyttat till föräldrarnas hemland eller tagit ett sabbatsår. Barnbidrag, föräldrapeng, bostadsbidrag tickar på – trots att man inte har rätt till pengarna.

-Pettersson säger att Stefan Löfvens regering har trots att de haft makten från 3 oktober 2014 inte vaknat. De tycker tydligen välfärdsfusket är okej. Regeringen vill inte ha en folkräkning trots att det är 30 år sedan senast, de vill inte ta i mot välfärdsfusk eller mot dem som fått uppehållstillstånd som ”flyktingar” men ändå kan åka hem till det ”livsfarliga hemlandet” på semester med barnen, regeringen vill inte störa sina väljare…

Ett utdrag ur artikeln i GP. ”Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Ofta är det sant att mannen inte bor med familjen. Ibland är det delvis sant, somaliska män lever inte sällan en ambulerande tillvaro som innebär att de periodvis bor med familjen, periodvis någon annanstans. Och ibland handlar det om rent bidragsfusk.

Tolken Abdi igen: – Jag har tolkat åt folk som jag vet ljuger, som lever tillsammans.

Flera andra somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. Ibland därför att kvinnan vill kunna skicka mera pengar till behövande släktingar i hemlandet, ibland därför att mannen behöver pengar till drogen kat, som blivit ett gissel för den somaliska folkgruppen i Göteborg”.

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under, i Sverige idag. Det svenska bidragssamhället, fäder som överger sina familjer och arbetsmarknaden bidrar till katastrofen. Grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet berättas det om i Göteborgsposten.  

 • Varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far.
 • Bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
 • Var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott.
 • Nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.

– Det låter grymt, men det svenska samhället borde ha hårdare koll på somaliska män. Männen måste lära sig att skaffar man en familj så ska man också försörja den, säger tolken Abdi.

– En man som överger sin hustru och sina barn är en föraktad person i Somalia.

Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Flera somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. – I koranen står att man ska fullfölja löften och avtal. Respekterar man inte de svenska försörjnings- och omsorgssystemen så är det olagliga pengar, det är nästan som att stjäla, det är haram, förbjudet enligt islam.

Och det ger somalier dåligt rykte, det skadar de vuxnas självkänsla och andlighet och ger barnen en dålig bild av sina föräldrar. I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “10000 barn är försvunna, men bidragen betalas ut

 1. Förutom att bara lämna landet, så finns en annan möjlig förklaring till fusken. Kan det tänkas att när en invandrarkvinna fött sitt barn och det är ”registrerat” etc, så lämnar hon barnet några dagar till en annan kvinna som visar upp barnet som sitt eget. När barnet är registrerat igen, så återlämnas barnet.
  Men bidragen börjar ticka in.
  Det finns även möjligheten som används av romer från slovakien, Rumänien, Bulgarien. De flyttar in i UK och visar då upp några barn och bidragen börjar flöda in. Barnen är dock inte egna utan är ”proffs-barn” uthyrda av en familj, som bor i UK, just för att generera bidrag. OM en familj har barn, så skickas de ofta tillbaks till hemlandet efter registrering, men familjen behåller bidragen.

  Innebörden blir dock att ett antal barn ”försvinner”, eftersom falskbarnen inte hinner ”återskapas” tillräckligt snabbt.

  • Ja Roland
   Detta fick jag höra om redan på 90 talet av en från Iran
   Zigenare kommer till en större stad och besöker de olika distriktens socialkontor och säger de ska bosätta sig där och uppger olika namn. Det var också vanligt förr, men går nog inte idag
   SVT visade en gång ett program där en person gjorde en rundkörning och fick ut tusentals kronor genom att besöka socialkontoren i olika städer

 2. Helt rätt Pettersson! Regeringspartierna ledda av den snart ”föredetta” samt tre gånger avfärdade” statsministern vill inte ha en folkräkning med syfte att få ordning på folkbokföringen. Framförallt inte så här nära ett allmänt val. Det skulle bevisa deras slapphet och misslyckande med illegala flyktingar. Dessutom det stora misslyckandet med att de har ingen aning hur många människor som befinner sig i Sverige legalt eller illegalt?

 3. Detta är vådan av att ej ha ett sammanhållet datasystem, om det gjordes rätt så skulle någon som inte kom till kallat möte direkt bli fråntaget alla bidrag.
  Om de då befann sig i Sverige så skulle de ge sig till känna, kom de inte skulle de efter säg 30 dagar plockas bort ur systemen.
  Den nya tekniken gör det lättare säkrare, varför inte använda sig av den?

  13
 4. ”Respekterar man inte de svenska försörjnings- och omsorgssystemen så är det olagliga pengar, det är nästan som att stjäla, det är haram, förbjudet enligt islam.”

  Fast alla svenska kuffar och deras bidragssystem är ju också haram så det går nog på ett ut. Den där förklaringen skrevs nog mest av GP för att försöka lura i svenska läsare att de flesta muslimer ser ner på bidragsfuskare. Garanterat inte sant, de ser nog snarare ner på Sverige och svenskarna vilket också förklarar att de bidragsfuskar utan att skämmas.

  17
 5. Detta problem med tiotusentals försvunna barn tror jag är en av anledningarna till Christina Höj-Larsens sjukskrivning .
  Om man som hon satsat hela sitt vuxna liv på att följa sitt hjärta och satsat all sin energi på att göra livet drägligt för dem som har det svårt .
  Och gjort det jäv–t bra .
  Och så plötsligt kommer man på att allt är åt helvete.
  Ingenting av det hon slagits för har lyckats.
  Sverige har blivit otryggare och ett sämre samhälle.
  Runt om i Sverige finns 60st Ghettoområden. Befolkade av olyckliga, otrygga människor utan framtidstro , med söderskjutna familjer .
  Döttrar som inte törs gå ut . Rasistmobbade , kan inte komma in i samhället eftersom de inte kan språket . Samtliga verkar vara frånskilda , missnöjda , ledsna över sin situation .
  Alla pengar , initiativ, ungdomsgårdar, höjda skolpengar , gratissjuk/tandvård , bidrag allt har varit förgäves .
  Bortslarvad av naiva politiker som tror att norm/kravlöshet leder till lyckliga människor .
  Det som hänt är att politikerna skapat 60 st svarta slukhål, där mänsklighet , trygghet, framtidstro , tilliten till samhället sugs in och försvinner .
  Sossarna har haft taktpinnen , och politrukpartierna och lakejerna har valsat med och skapat dagens situation .
  Jag förstår din frustration Christina Höj-larsen, jag känner själv av den .
  Och jag kommer att rösta för en förändring . Jag vill inte bidra till fler människor hamnar i olycka pga naiva politiker .

  17
 6. Det finns ingen reell anledning till att svenska skattebetalare ska rundhänt betala uppehället för vilt främmande människor i Sverige. Vi har en moralisk plikt att hjälpa andra människor att hjälpa sig själva, om vi kan, men inte här och efter förmåga.

  Nu är det som det är då sjuenigheten har släpat in miljoner främlingar och då måste vi handla därefter. Alla i mogen ålder som gjort lumpen kommer ihåg kön till adjutanten då man fick kvittera dagpenningen kontant. Inför samma rutiner men digitalt. Kanske inte alla varje vecka men minst en gång i månaden om inga misstankar finns om missbruk. I passen visar vi upp våra pekfingrar och samma sak borde gälla här. Inte nog med att vi får koll på att de verkligen är i landet vi får samtidigt ett register över alla och kan därigenom gallra alla mångdubbla identiteter.

  18
  • Framförallt, om barnet inte hittas fryses naturligtvis barnbidrag och relaterade bidrag omedelbart tills familjen ger sig tillkänna och kommer till kommunkontoret med barnet. Då får man dessutom en bild av vad som pågår, att barnet är ok e.t.c.

   21

Kommentera