Stäng

Dra in flyktingstatusen

”Ett minimum av rimlighet är att flyktingar inte köper flygbiljetter hem igen, så fort de fått de attraktiva svenska uppehållstillstånden”, skriver Rebecca Weidmo Uvell i en debattartikel.

Frågan har åter aktualiserats efter att afghaner på semester i hemlandet hämtats till Sverige med skattefinansierade flygresor. Ett stort antal av de afghaner som fanns på ”svensklistan” har en gång flytt hit med diverse historier i bagaget.

UD avråder från resor till Afghanistan. Migrationsverket utvisar inte afghaner, inte ens kriminella, till hemlandet p.g.a. rådande omständigheter. Vissa politiker står i talarstolarna och vädjar om amnesti till alla afghaner i Sverige. Andra politiker vill att många fler ska få chansen att lämna det farliga och otrygga Afghanistan. Hjälporganisationerna står på rad med sina upprop om omvärldens empati. Afghan efter afghan, boendes i Sverige, säger att det är alldeles för farligt att återvända då deras liv är i fara.

Ni har hört detta många gånger.

Samtidigt reser mängder med afghaner på semester till det land de flytt från. Det land som är alldeles för farligt att bo i.

Bluffen med de apatiska flyktingbarnen ter sig mild i sammanhanget.

Nu är detta inget nytt. 2014 kunde vi i media ta del av hur hundratals somalier satt fast i Somalia där de befann sig på semester. Somalia, ett annat land där det är alldeles för farligt att bo och varifrån hundratusentals tagit sig till Europa. 2014 sökte knappt 5 000 somalier asyl i Sverige, samtidigt som hundratals somalier reste på semester till samma land.

Redan 2014 var detta på tapeten. Bl.a. den då kristdemokratiska politikern Gunilla Gomér tycket det var orimligt att människor som nyss fått uppehållstillstånd i Sverige reste på semester till landet de nyligen flytt från.

23 reaktioner på “Dra in flyktingstatusen

 1. Frågan är bara, om det är de utsatta som flyr undan det farliga, eller de farliga som flyr undan rättmätiga straff för sin terror i hemlandet.

  Invandringspolitiken är likadan som coronapolitiken, samma katastrofala resultat här i väst. Och ALLT bara p g a den liberala demokratin.

 2. Enkelt löst.

  Åker dom med flyktingstatus hem till sitt hemland så får dom inte komma hem till Sverige igen.

  Helomvändning till hemlandet för egna pengar eller blir skyldiga beloppet för biljetten.

  Drömmer lite i min värld som svensk……

  14
 3. Helt rätt! Myndigheterna måste förstås avfärda alla bedragare i välfärden för sina skattebetalande medborgares skull och samhället i stort. De partier, som tycker så illa om svenska medborgare så de försvarar dessa utländska flyktingbedragare förtjänar inga röster till riksdag, landsting eller kommuner. När ska Sveriges väljare vakna upp ur medvetslösheten?

  20
 4. Nu när vi ändå talar om flyktingar och ”flyktingar”. SvD har stort snyftreportage idag om afghaner i Sverige som är jätteledsna över att talibanerna tagit över, de har tydligen till och med demonstrerat mot talibanerna…i Stockholm. Vad nu det skall göra för nytta.

  ”– Jag tog det väldigt hårt när talibanerna tog över, men när de tog flaggan kändes det som om de högg upp min kropp och drog ut hjärtat ur den. Flaggan är vår identitet. Vi har kämpat för att få hissa den i århundraden, säger hon vid köksbordet i sin lägenhet i Skogås söder om Stockholm en fredagskväll.”

  Jaha? Bortsett från att afghanerna nu tydligen är patrioter och afghaner och inte svenskar längre som det annars brukar heta så har de alltså ”kämpat för att få hissa den i århundraden”, från Sverige? Inte för att det är barnlek att kämpa mot talibanerna men med USA:s hjälp har de ändå haft 20 år på sig och enligt artikeln finns det miljontals afghaner runt om i världen. Om endast en tiondel är afghanska patrioter och mot talibaner så hade det ändå räckt till en rejäl förstärkning på hemmaplan i landet de säger sig älska.

  ”Att vår armé inte kunde stå emot en vecka gör mig besviken, arg och frustrerad på den tidigare regeringen. Jag tror att det handlar om korruption på en högre nivå, säger han.”

  ”Vår arme…”?? Killen i citatet sitter alltså i Sverige, och har gjort i decennier, och klagar över att hans landsmän på plats inte skötte sitt jobb mot talibanerna. Han säger sig vara besviken men borde inte snarare hans landsmän, den del som ogillar talibaner, vara besviken över att han inte återvänt och hjälpt till att under USA:s beskydd bygga upp ett bättre land än talibanistan?

  18
 5. Rebecca Weidmo Uvell om svenska skattebetalares pengar till Afghanistan, 14.3 miljarder i bistånd till ett land som enligt EU och USA är erkänt korrupt, – just med bistånd. Redan 2009 beskrivs i ett EU-dokument, att Afghanistans kontroll och revisionsorgan inte är oberoende från regeringen och att det är hög risk för korruption och bedrägerier i landet. Trots detta faktum fortsatte Sveriges utbetalningar till Afghanistan att öka, för att 2018 slå i taket, då Löfven gav bort 1,3 miljarder av våra pengar direkt till afghanerna. Uvell, citat: ”En rejäl biståndsreform är verkligen på sin plats. För vi är många som frågar – vad fan får vi för pengarna?”
  https://uvell.se/2021/08/13/bistandet-till-afghanistan/

  21

 6. hur skall ni ha det, ena stunden vill ni inte ha dem insläppta…andra
  stunden gnälls det när de reser hem igen?…krakarna vet ju inte hur
  de skall kunna behaga oss, de kan ju idf drabbas av schizofreni å
  då blir vi aldrig av me dem, då ”Svenskarna” vänder tillbaks sjuka
  till våra breddgrader!…säkert där förklaringen ligger då de föredrar
  vård på våra häkten, klart sämre då ist för att riskera livet i det fria,
  klart bättre då skjuta först och då få långvård…min teori?

 7. Ett sätt att lösa detta är att migrationen får stå för sina egna kostnader. I Schweiz har man gjort så att miganterna som kommer dit måste betala 15 000 franc eller 10% av lönen i 10 år. Det gjordes som jag förstår att det enbart skulle komma hjälpa de som verkligen har ett skyddsbehov. Det som vi i Sverige måste vara tydliga med är att när det inte längre finns ett skyddsbehov så måste man åka hem. Om vi nu ska hjälpa afghaner så bör vi gör det i dess närområde. Det vill säga stötta Islamiska republiken Irans grannländer. Då kan vi hjälpa bra många fler än att de kommer hit. Utrikesdepartementet har avrått att åka till Islamsika repububliken Afghanistan sedan år 2006. Om man nu har skyddsbehov som man påstår. Varför åker man då tillbaka till Islamiska republiken Afghanistan eller Islamiska republiken Iran om nu har ett skyddsbehov? Jo, för man kan leva på generösa svenska bidrag. I tredje världen så har man inget välstånd, välfärd eller socialt skyddsnät som vi har här. Det finns gott om länder längs med balkanrutten man kan söka asyl innan man kommer hit men där får man inga generösa bidrag. Ekonlmiska migranter med andra ord

  30
 8. Och inga journalister ställer frågan till dessa s.k flyktingar som åker till hemlandet.
  Nej, snyft reportage om att de har svårt att komma hit igen. Har alltid undrat varför det finns flera mindre resebyråer i vissa områden, specialiserade till länder där majoriteten av s.k flyktingar kommer ifrån.

  28
 9. Enligt lagar upphör en flykting att vara flykting när personen av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd personen är medborgare.

  I Asylprocedurdirektivet finns gemensamma förfaranden för att bevilja – och – återkalla – internationellt skydd.
  * Om personen med sitt hemlandspass reser till sitt hemland föreligger (enligt lagen) avsikt hos den med flyktingstatus att använda sig av sitt hemlans skydd.
  https://lagen.nu/2005:716#K4P5S1

  I Sverige har skett att polis och kronofogden på flygplats kontrollerat utresande och ankommande ekonomiska förhållanden skulder etcetera vid återvändande till Sverige men som uppfattas sker det inte dagligen?
  Det gör det däremot i andra EU stater inkluderande i Danmark dagligen innefattande flygplatspersonal, migrationspersonal, gränspolitiet och fogeden kontrollerar på flygplatsen resenärer med biljett till sina hemländer och denna kontroll består bland annat av.

  * De resandes persondata och bagage kontrolleras vid utresa och resenären med alla i sällskapet måste på flygplatsens bankautomat under kontrollerade former uppvisa summa på konton och medhavda kontanter följt av.

  * Kontroll för att fastställa om resenären, resenärerna har värdeföremål i resväskor och handbagage och kontroll sker avseende om det finns skulder hos fogeden (kronofogden) och om skulder finns beslagtas ”allt värde” och
  resenärerna tillåts att endast föra ut en viss fastställd belopp för boende och uppehälle i sitt hemland och resterande beslagtas av fogeden för hel eller delbetalning avseende resenären, resenärernas skulder.

  * Samma kontroller sker i andra EU stater inkluderande här i Dk och i Dk TV 2 programmet Flygplatsen (textat sida 399) finns flera avsnitt som visar hur EU staters gemensamma rätt till dessa kontroller sker och resultaten av dem.

  Det finns således grundläggande krav på att dem som beviljats flyktingstatus verkligen är flyktingar i som nämnts bland annat Asylprocedurdirektivets gemensamma förfaranden för att bevilja – och – återkalla – internationellt skydd.

  Däremot finns det inga svenska regler att ändra men om de funnits undanröjer aldrig regler i lagar stiftat och det enda som krävs är att Sverige börja följa befintliga lagar innefattande att gränspolis, kronofogde med eller utan migrationspersonal har laglig rätt att varje dag, seven to seven kontrollera utresande och inkommande till Sverige flygplatser och med Asylprocedurdirektivets gemensamma förfaranden för att bevilja – och – återkalla – internationellt skydd och vid missbruk av direktivet använda det sistnämnda!
  Mvh.

  32
 10. Inte en afghan till i vårt land. Skicka tillbaka alla desertörerna. De måste för sjutton hjälpa till med bygga upp landet.

  Vi vill inte ha en kriminella afghaner här i land. Vi vill inte islamister här i landet. Alla muslimer är per definition islamister.

  Vi vill ha förtryckta kvinnor i vårt land. SVT:s utsände i Kabul ojar sig över att kvinnorna går i hijab och burka om de ens får jag ut. Men tycker man så här i Sverige är man en jävla rasist.

  Inga muslimer in i Sverige. Stoppa tiggare, rånare, tjuvar och andra kriminella vid gränsen. Kontrollera och registrera alla som reser in och ut. Genomför en folkräkning här och nu.

  Visa ut alla utvisade. Det ska inte finnas något som heter verkställighetshinder.

  Sverige ut ur den europeiska gemenskapen.

  51
 11. Dags att ändra på reglerna för ett svenskt medborgarskap. Tyvärr är våra nuvarande politiker för ryggradslösa och törs inte ta några initiativ som går utanför den snäva PK-korridoren.

  52
 12. Många av bidragsturisterna är inte nöjda med den generösa ersättning dom får
  i mottagarlandet heller, därför extraknäcker dom med knarkförsäljning, rån bidragsfusk,
  och mycken annan jävelskap, dom skulle väl vara garanterad miljonärsstatus så fort
  man trampat över gränsen här. Men det är mottagarlandets idiotiska Regler som
  möjliggör detta svek mot Svenska skattebetalare! Man beter sig som det är deras pengar
  söm strös ut över andra länders befolkning!

  44
 13. Ännu en bekräftelse på, vad vi erfarit sedan ”balkankriget” i Södertälje.

  Vi ser och upplever konsekvenserna ännu!

  38
 14. Enkelt löst; Räckviddsbegränsa asylrätten. Ett till två länder bort max. Inga kulturella problem. Inga bidragsmigranter. De återvänder så fort som de kan.

  40
 15. Vart har de 5 stjärnorna tagit vägen, de man kunde klicka på tx om man gillade ett inlägg extra mycket, som detta “Dra in flyktingstatusen”?
  Rebecca har ju helt rätt.

  55
 16. Dom flesta är ju INTE flyktingar utan bidragsturister som bara vill leva på oss. Dom skulle aldrig kommit in i Sverige alls.

  76
 17. En mycket stor majoritet av det svenska folket tycker naturligtvis att detta är helt fel. Åka på semester till landet man flytt från. Hur urbota dumt får det bli ?

  Svensk migrations politik har varit både extrem i sina volymer och även fruktansvärt naivt upplagd. Under så många mandatperioder nu.

  Man kan lugnt konstatera, att svenska politiker, inte går i takt med det svenska folkets syn på hur en värdig och fungerande migrations politik ska bedrivas.

  78
 18. Ja är man flykting och åker tillbaks till sitt hemland, har man inget där att frukta.
  Då är man troligen missnöjd med landet eller ekonomiskt utsatt.
  När iranierna kom efter den religiösa revolutionen så var de flesta inte förföljda utan ville leva som vanligt med en whisky då och då och utan ovanliga kläder.

  41
  2
 19. Bara det faktumet att dom har råd med flygbiljetter hem är ju bara det ett tecken på att deras bidrag är för generösa ,och sedan ”semester” dom flesta har troligen haft ”semester”under hela sin tid som dom har vistats i landet .Nej det skulle vara så att när dom har kommit som flykting till landet skulle dom ha reseförbud under dom fem första åren ,och skulle dom trots det sticka iväg vore det inreseförbud för evigt .

  82

Kommentera

%d bloggare gillar detta: