Drygt 40 miljarder i Afghanistan gjorde liten nytta

AFGHANISTAN & BISTÅND. Närmare 14 miljarder kronor har Sverige gett till biståndsinsatser i Afghanistan mellan 2001 och 2020. Resultatet av insatserna är svaga, visar en ny rapport. Orsaken uppges främst vara en bristande förståelse för det afghanska samhället, skriver Göteborgs-Posten. Biståndet har inte lett till att landet blivit självständigt utan beroende av bistånd och Sida får svidande kritik.

Steget Efter

Situationen i Afghanistan har än en gång drivits till sin spets i och med talibanernas övertagande och USA:s tillbakadragande av sina styrkor.

Sverige har i många år bidragit till biståndsinsatser i landet, ett arbete som nu har utvärderats på uppdrag av Expertgruppen för biståndsanalys (EBA).

Enligt rapporten behövs ett “strategiskt omtag” av Sveriges engagemang. För utredaren inte nöjd med resultaten. Det räcker inte att utrusta människor med kunskaper och kompetens för att driva organisatorisk förändring, enligt rapporten som utvärderar utvecklingssamarbetet med Afghanistan mellan 2002 och 2020.

Många av Sveriges program har enligt rapportförfattaren Adam Pain varit en kombination av praktiska insatser, exempelvis vägbyggen, som sedan kompletterats med andra projekt som inte fungerat lika bra.

– Om vi ställer frågan om programmen är relevanta för sammanhanget, för hur saker verkligen fungerar, kräver det en mer kritisk utvärdering, och den utvärderingen har sällan gjorts.

Till de 14 miljarderna i vanligt bistånd kommer Sveriges militära insats som också fått skarp kritik i en statlig utredning som lades fram 2017. Den nådde inte mål som förbättrad säkerhet och minskad fattigdom i landet, men bidrog till bättre utbildning och hälsa, särskilt för kvinnor och flickor. Detta enligt utredaren Tone Tingsgård, tidigare riksdagsledamot (S).

Den svenska styrkan kostade upp till 27,5 miljarder kronor från 2002 fram till 2014, då huvuddelen av svenskarna drogs tillbaka. Insatsen präglades av brist på samordning och samsyn, enligt utredningen. De flesta mål uppnåddes inte, men verksamheten i Afghanistan var en god övning för Försvarsmakten, säger utredaren, enligt Expressen.

-Pettersson säger “en god övning för Försvarsmakten” för 30 miljarder, vi hade soldater kvar till nyligen, är rätt saftigt.

Till dessa kostnader kan vi lägga till kanske 30 miljarder för alla ljugande ensamkommande män utan asylskäl, så facit blir att det kostar att vara en humanitär stormakt och nyttan är mycket begränsad. Tänk också på att Afghanistan är bara ett av många länder som får bistånd…

Jag skulle hellre lägga många miljarder på dessa afghanska skolflickor än en enda krona på de ljugande afghanska desertörerna som kallar sig “barn” i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Drygt 40 miljarder i Afghanistan gjorde liten nytta

 1. Det gör ont när sanningar briserar eller när knoppar brister men det är ack så nödvändigt. När ska svensk biståndspolitik växa upp?

  19
 2. SIDA och regeringen går som äldre tiders såningmän och kastar pengar istället för utsäde, allt för Sverigebilden som en humanitär stormakt. Miljarder hit och miljarder dit till ingen nytta.

  22
 3. Se på de tre pojkarna ingen visar intresse, de skall ju fly till Sverige till skillnad på nio flickor, intresserade.
  Om det hade varit flickor istället för unga män som kommit till Sverige hade utfallet varit bättre inga mord, inget terrordåd i Vetlanda.
  Fyrtio miljarder bortkastade har ingen betydelse vilket land, varje krona via SIDA är en förlorad krona.

  35

Kommentera