Afghaner och araber i en annan tid och ett annat land

NOSTALGI. -Pettersson minns en tid då landet Sverige var en idyll jämfört med idag, min familj lämnade dörren till hemmet olåst med motiveringen att hederligt folk skäl inte och tjuvar tar sig in ändå. Cyklar lämnades olåsta och små barn kunde skickas ut på stan utan risken att bli rånade.

Det var en tid då afghaner och araber betydde något helt annat än idag.

Afghans hund. Bild Pixabay
Arabisk häst. Bild Pixabay

Läs gärna om andra tider: Stockholm i Petterssons barndom

Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

HISTORIA. Det här inlägget börjar närma sig 15 år men jag publicerar det, lätt ändrat då och då, ändå. Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-, 50-, 60- och några år in på 1970-talen inte ha överlevt. Vi cyklade utan hjälm, vi metade på bryggorna utan flytväst, vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp.

Petterssons klass 6F när afghaner och araber var hundar och hästar.

Vi drack vatten direkt från kranen. Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev inte överviktiga för vi var ute och lekte.

Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, körde i full fart nedför backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem först när det blev mörkt. Ingen kunde få tag på oss under hela dagen – ingen hade mobiltelefon.

Morsan och farsan sa att ungarna kommer nog hem när de är hungriga.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, inget Wifi, eller Internet och tro det eller ej, ingen smartfån i näven.

Vi hade vänner utan Facebook, Instagram, Twitter och TikTok. Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss med knivar, sköt med pilbåge, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. För det var olyckor och utbildning! Inga andra kunde få skulden – bara vi själva. Den som är med i leken får leken tåla sades det om någon gnällde.

Vi slogs med varandra, en mot en, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.

Trots alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men troligen färre än idag trots alla regler, barnombudsman, FN:s barnkonvention, psykologer och kvartssamtal.

Vi fick inte skjuts utan fick gå eller cykla. Vi spelade brännboll och fotboll på gator och torg, vi åkte bil utan bälte och hemska tanke vi hade föräldrar som rökte i bilen.

Den generationen har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De senaste 50-60 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Då när barndomens ängar var gröna byggdes hus och vägar överallt, det fanns poliser och skolor i varje by, läkare gjorde hembesök om man önskade, ordet vårdköer var inte uppfunnet och skatterna var lägre eller samma som omvärldens.

Steget efter.

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga som du vill skaffa ett dass till måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

-Pettersson skrev detta som en insändare i lokaltidningen för 15 år sedan, hade det på bloggen 2010 och några gånger till och som ni vet är inget nytt under solen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Afghaner och araber i en annan tid och ett annat land


 1. …rekommenderar samtliga, främst ensamstående värdens bästa
  och kärleksfullaste kompis i form av en jycke…en som inte hunnit
  bli bortklemad på valpstadiet, helst av allt då typ en Schäfer, Vint-
  hundar underskattade men ger 100% respekt mot ovälkomna
  besökare…även bet billigare korsningar av Amstaff-Rottweiler är
  idealiska vakthundar, förutsatt de är rätt vaggade förståss!
  På köpet får ni då, ni som saknar ngn att ge er kärlek till, mer än
  dubbel kärlek tillbaks…skäm gärna bort polarn med en grillad
  kycklinga 39:- bagis från Hemköp i veckan (delad i bitar, dagsvis)
  …detta klart mer tacksamt än att fjäska och skämma bort en sur
  käring el. gubbstrutt…på köpet får ni en vakthund som som inte
  går av för hackor…negrer och araber är livrädda för våra älskade
  vovvar, lovar!!! därmed kan ni glömma el skita i att låsa dörrar
  bakom er…en dekal med en grinande amstaff håller ovälkomna
  besök på behörigt avstånd, egentligen utan hundförsäkring!
  Är ni rätt funtade kommer ni aldrig att ångra ett sådant beslut

  12
 2. ”Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, inget Wifi, eller Internet och tro det eller ej, ingen smartfån i näven.”
  Nä vi hade en TV kanal, men på den såg vi bra program som Villevalle i Söderhavet, Kontiki resan, Wilhelm Tell och Ivanhoe. Minns när Ivanhoe gick på tv så blev man inspirerad och gjorde lansar av en kilos kaffeburk och en lång stör. Sedan använde man cyklarna som hästar. Inga utpetade ögon eller andra skador. Man gick ut i lekparken (som innehöll leksaker som man nu är förbjuden att installera) satt där ensam och gungade, efter 5 minuter kom en unge, sedan fylldes det på så att man kunde leka ”land och rike” ”boll-stå” ”burken” och hel del andra lekar.

  10
 3. Tror mig ha läst delar av dina rader tidigare,men varje gång väcker de fina minne till livs…..
  Tänker tillbaka till den goda tid då Sverige var svenskt,och då varje dag Stadshusklockan ljöd klockan 12 i radion.’
  Stenbock hade glädjen att växa upp på ett Trädgårdsmästeri. Hade min egen lilla odlingsfläck,och en f.d. Moraklocka som drivbänk. I denna odlades vårens första blommor och från sådden till full blom,kontrollerades dagligen hur de blommorna utvecklades.
  Så kom då äntligen tiden i April när man kunde springa kring i kortbyxor helt o-anande,vad som skulle drabba detta då fina land,80 år senare !!

  12
 4. Mycket bra sammanfattning, precis så växte jag opp. Nu är det sjukare än sjukt och det värsta är, att folk inte reagerar på den katastrofala utvecklingen.
  Minns från skoltiden, vi läste om strejker och upplopp i andra länder och nyheterna med Olle Björklund, visade ibland inslag från mellersta östern, samma skit som nu, fast nu är det destruktiva beteende i Sverige.
  Forna Sverige var en idyll.

  23
 5. Så sant som det är skrivet!
  Vi är de som fått vara med om en osannolik teknikförändring, mycket positivt har skett.

  Men även allt det negativa förorsakat av de vi valt att styra vårt land, från början av 70-talet har vi befunnit oss på ett sluttande plan som bara blir brantare och brantare.

  Folktätheten ökar och med det, stjäls, sticks, huggs, våldtas, rånas och mördas nu lika många på en månad som det förr gjordes på ett år, de är det som politikerna i vissa partier kallar framsteg.

  Beslutet om mångkultur var en förvirrad adelsmans dröm som vi nu måste stå ut med ett tag till, men sannerligen säger jag eder nya tider nalkas.
  Vi skall hugga huvudet av den otäcka hydran, tyvärr räcker det inte med ett hugg eftersom för varje huvud av, växer två nya ut.
  Men ett välriktat skott av en gammal ggr Carl – Gustaf bör duga.

  16
 6. Vi är många som saknar dom gamla goda tiderna. Sossarnas och Moderaternas ny tider ger jag inte mycket för. Hoppas Löfven/Reinfeldt blir offer själva för eländet dom ställt till med i samhället.

  31
  • ”Sossarnas och Moderaternas ny tider ger jag inte mycket för.” Sant, men de kan ändå vara nyckeln till framgång. I alla fall moderaterna. Jag hör hur människor uppmanar andra arr gå med i SD. Dumheter. SD är på rätt spår och behöver inte styras upp. Det behöver däremot de andra. Om, låt oss säga, femtio personer gick med i, exempelvis, moderaterna i varje kommun och gick på nomineringsmötena skulle dessa som är färre än 1500 förändra hela strukturen i partiet och helt plötsligt skulle det finnas TVÅ 20 – 30% partier som vill svenskarna väl. De vänsterblivna har ”kidnappat” partier så varför inte vi?

   ”Hoppas Löfven/Reinfeldt blir offer själva för eländet dom ställt till med i samhället.” Det vore toppen av universell rättvisa att de tvingas leva i det ”paradis” de skapat. Frågan är bara hur länge de skulle överleva.

   10
   1

Kommentera