Sista USA-planen har lyft från Kabul

AFGHANISTAN. USA:s sista evakueringsflygplan har lyft från Kabul. Det bekräftar Pentagon på en presskonferens.

US Air Force

Den amerikanske generalen Kenneth McKenzie bekräftar under presskonferensen att sista planet lyfte klockan 21.29 på måndagskvällen, svensk tid.

Den siste soldaten går ombord

Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till en namngiven talibanvakt på Hamid Karzai-flygplatsen, lyfte fem-sex amerikanska plan samtidigt från flygplatsen strax före midnatt, lokal tid.

Tidigare under måndagen, under evakueringens sista självande timmar, utsattes flygplatsen för raketbeskjutning. Amerikanska antimissil-system lyckades dock skjuta ner projektilerna och ingen skadades, uppger CNN.

USA:s president Joe Biden hade satt 31 augusti som deadline för evakueringen. USA:s längsta krig är över.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sista USA-planen har lyft från Kabul

 1. Därmed är även Sveriges deltagande äntligen och slutligt över, ett totalt misslyckande och fiasko som kostat liv och mängder med pengar. Jag hoppas att denna mission blir det sista äventyret för svenska försvaret och dess supportande politiker som äskar att uppträda på den globala scenen och spela Allan. Det är dags för svenska staten, politiker och försvar att i fortsättningen satsa på vårt eget land istället för att lajva en humanitär stormakt och global spelare.

  • Sverige har fortfarande soldater i ett tiotal länder.

   Central Afrikanska republiken c:a 10 personer.

   Indien och Pakistan 4 personer

   Irak 70 personer

   Jemen 2 personer

   Kosovo 4 personer

   Mali 150-200 personer

   Israel, Libanon, Syrien 6 personer

   Somalia 9 personer

   Sydkorea 5 personer sedan 1953

   Västsahara 2 personer

   Detta enligt Försvarsmakten.

   Det skulle inte förvåna mig om Sverige dessutom deltar i vissa hemliga operationer med elitstyrkan SOG. Särskilda operationsgruppen.

   • Så sant, så sant. Där kan man ju också ställa sig frågorna, till vilken nytta och för vem? Tex Mali som har haft två statskupper senaste åren och det är oklart vem som egentligen har makten, vad gör svenska förband där och för vem? Min åsikt är fortfarande att all denna insats i mer eller mindre failed states är till för ett globalt poserande av svenska politiker och kanske militärer om sin godhet och överlägsenhet. Jag har blivit mer och mer övertygad senaste åren att låt länderna sköta sig själva och vill befolkningen har förändring i sitt land så låt dem ta hand om detta själva.

 2. Det blev ett uttåg alá Vietnam. Stora, starka, världspolisen smet iväg med svansen mellan benen som en strykrädd hund. Kvar lämnar man vapen och annan militär utrustning på precis samma sätt som man gjorde i Irak. Men i Irak var det IS som fick tag i vapnen, nu är det talibanerna. Det hår kommer att ligga som en våt filt över Biden och hans chanser att vinna ytterligare ett val

 3. Talibanerna går nu från hus till hus och avrättar folk med hjälp av den dokumentation som lämnats kvar, de har kommit över anställning och lönelistor.

Kommentera