Varför slutar Säpochefen?

INRIKES. Säkerhetspolisens chef Klas Friberg ska lämna sitt uppdrag trots att han är förordnad till februari 2024, anledningen sägs vara av privata skäl. Ny Säpochef blir Charlotte von Essen som tillträder 1 oktober.

Nuvarande chefen Klas Friberg vill sluta sitt uppdrag av privata skäl, uppgav inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff i torsdags och betonade att han haft fullt förtroende för honom.

Regeringen har beslutat att biträdande chefen för Säkerhetspolisen Charlotte von Essen får överta uppdraget istället som högsta chef från 1 oktober med ett förordnande som sträcker sig sex år framöver.

Hon blir därmed första kvinna som säpochef. Hon är sedan 2017 biträdande chef på Säpo. Hon har juridisk bakgrund och har tidigare varit lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala och rättschef på justitiedepartementet.

-Pettersson tycker det verkar som de ”privata” skälen är politiska. Klas Friberg ger politikerna svidande kritik, han har troligen ledsnat på den politiska styrningen av verksamheten och kanske regeringens surrande om högerextremism när faran ligger på ett helt annat håll.

Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Varför slutar Säpochefen?

 1. 6 år ??? Hon är för FN ta och borde då träda in resterande ordinarie tid så vi kan tillsätta en kompetent efter nästa val… 😖

 2. Säger bara
  Släpp inte in fler kvinnor till maktpositioner,
  Det blir bara hjärta men ingen hjärna av allt.
  Konsekvensanalys före allt annat måste bli
  Paragraf ett.

  13
 3. Damberg har fullt förtroende för säpochefen. Ja det är mer än man kan säga om förtroendet för denne politiker broiler, som aldrig haft ett jobb utöver politiken.

  13
 4. Men detta är väl ändå uppenbart. Klas har haft fräckheten att kritisera den store ledaren och hans Pelle-Jöns-kabinett. Vill man kunna ta itu med problemen får man aldrig trampa partiet på tårna, utan hellre mörka. Det stod inte Klas ut med och därför — ajöss.
  Tilläggas kan, att efterträdarens stora merit är att hon dragit sig fram som socialsekreterare i Järva-området och därmed lagom hjärntvättad för att passa partiets hållning.

  23
 5. Sossarna tillsätter en partitrogen HILDA. Nu kommer SÄPO sannolikt att börja trakassera alla de kan hitta som är kritiska till sosseriet, medan terrorister, AFA, EXPO, Islamister lär få full frihet att utan påverkan agera våldsamt i Sverige. Sverige som terrorismens världs-centrum!

  38
 6. Den som ser att kejsaren är utan kläder blir hånad och avskedad.

  Nej bocka och buga och hålla god min, fastän vad som görs är fel, det leder till framgång och avancemang inom både partier och organisationer för att inte tala om myndigheter.

  Resultatet är ett Sverige av idag.

  55
 7. Förordnade på 6 år så man inte kan bli av med henne. Annorlunda var det på högskolorna i alla fall förr, där förordnandena skull förnyas varje år.
  Sossarna cementerar sina maktpositioner vid en eventuell valförlust.
  Det spelar nog ingen roll vilken regering vi får så sitter det sossar och saboterar överallt på nyckelposter i samhället.

  60
 8. Det föreligger ett stort problem med von Essen. Hon är ”djurist” och medlem i det aktivistiska nätverket Hilda som verkar bestå mest av manshatare och apologeter.

  Johan Westerholm på Ledarsidorna: ”Von Essen är medlem i Advokatsamfundets aktivistiska nätverk Hilda men detta bedömer Ledarsidorna idag inte påverka arbetet i nämnvärd omfattning. I nätverket återfinns andra jurister såsom den tidigare generaldirektören Dan Eliasson. Ledarsidorna gör bedömningen att von Essens medlemskap var mer av karriärbefrämjande natur än att hon delar de aktivistiska värderingar som genomsyrar Hilda som i sig grundades av Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.” (https://ledarsidorna.se/2021/08/veckan-som-varit/)

  I detta fall vill jag hellre fälla än fria. Det går tretton ”djurister” på dussinet som tar gärningsmännens parti mot brottsoffren. De sinkar välbehövliga reformer och tänjer hejvilt på lagarna.

  45
 9. Det lät, som tydlig kritik från säpochefen. Klas Friberg var tydligen inte nöjd med att lagstiftarna inte gav Säpo bästa lagstiftning för effektiv brottsbekämpning. Ett tydligt missnöje, som t.o.m. kan ha koppling till statsministerns avgång? Håller man på att kratta manegen för att fritt kunna stöka till brottsligheten ännu mer genom att ignorera de farligaste hoten mot rikets säkerhet. Vem vet vad? Det känns nu ännu säkrare för Sverige med nyval för ingen säger något. Sparkas vissa ut med huvudet före? Vad är det, som pågår internt? Har ”jökarna” fuckat upp Sverige så mycket, så även lögnerna har tystnat?

  34
   • Extraval till riksdag och kommuner. Därför att varje dag är stora extra förluster för Sverige i skatteutgifter och kriminellt kaos med skador och förstörelse.

    25
    1
   • ruben 30 AUGUSTI, 2021 KL. 13:16

    Varför skriver du nyval om du menar extra val? Är det så klokt med ett extra val några månader innan nästa ordinarie riksdagsval? Oavsett hur det går i ett extra val så är det inget som gynnar oppositionen. Det är i alls fall min åsikt.

    6
    4
 10. Kan han ha fått ett ”slipp en skandal” erbjudande? Det förekommer ju i vissa kretsar att folk får antydningar att det kan vara en bra idé att säga upp sig.

  29
 11. ja att man byter chefen just nu beror antagligen på hur det ser ut !ed sprängningar och sjutningar . och orasken att det blev en kvinna beror nog på att posten inebör ett politiskt självmord..och den enda man kunde hitta var naturligtvis denna överklass kärring . om man ser på namnet det är naturligtvis en fälla sossarna har aldrig gillat överklassen och särskilt inte deras fruntimmer

  23
  1
 12. Oavsett hur han uttrycker sig,talar karlen sanning för de som kan tyda hans ord….
  Att han sedan väver in dessa i bomull,istället för att rakt ut säga vad som skett,genom Röd/Gröna bykets styre,tyder på att han saknar stake !!
  Men den saknar ju också efterträderskan,och har kanske därför ansetts som värdig denna väl betalda tjänst ?

  27
 13. Han slutar nog för att han insett sitt misslyckande….hade våra styrande muppar insett samma sak, så hade regeringskansliet stått tomt…

  44
  1

Kommentera