Stäng

Klimatforskarens råd till generation Greta

KLIMAT & VÄDER. Lennart Bengtsson är professor i meteorologi och har i första hand forskat internationellt om bland annat prognosmetoder. Han har skrivit boken Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval förlag 2019).

Lennart Bengtssons bok kan köpas bl. a. på Karneval Förlag

Av Lennart Bengtsson på Kvartal.se

När jag var ung var koldioxiden ett icke-problem, berättar klimatforskaren och meteorologen Lennart Bengtsson här för en ung släkting. Han förklarar hur väder och klimat hänger ihop. Och menar att växthusgaserna är ett på alla sätt lösbart problem.

Klimat och väder har varit på mångas läppar denna sommar. I medierna visas bilder från skyfall och översvämningar i en strid ström. Många unga engagerar sig för miljön:
Är det människans fel om solen skulle slockna, undrar en ung 13-årig släkting. I skolan sa fröken igår av vi redan håller på att förstöra klimatet för att vi smutsar ner allt med växthusgaserna från bilar och annat och snart blir det ingen snö längre till vintern.

Nej, svarar jag, solen har lyst i flera miljarder år och kommer att fortsätta med detta minst lika länge till och människan kan inte göra något åt saken. Det ska vi vara tacksamma för. Utan solen kan varken människan eller naturen klara sig. Även klimatet sköter sig ganska bra på egen hand. Men den uppvärmning på cirka 1 °C som vi har haft sedan 1950 kommer säkert att fortsätta ett bra tag till.

För att frodas behöver växterna koldioxiden, som människor och djur andas ut. Blir halten för låg kommer växterna inte att klara sig. För 60 miljoner år sedan fanns det mycket mer koldioxid än nu men sedan har det minskat steg för steg. Under den senaste istiden var det så litet att växterna bildligt talat kippade efter andan. Sedan blev det varmare och haven började släppa ut en del koldioxid och växtligheten tog fart igen. Jordens växtlighet tycks inte heller ha något emot den ökning som vi hittills bidragit med.

Jag förklarar för min unga släkting att det som har hänt under de senaste hundra åren är att vi människor blivit väldigt många fler. Genom vetenskapliga framsteg är det nu möjligt att bota sjukdomar som människor tidigare dog av. Detta betyder att folk blir äldre och fler nyfödda överlever. Under mitt eget liv har antalet människor på jorden trefaldigats och praktiskt taget alla har fått det mycket bättre. De kan äta sig mätta och har tak över huvudet. När jag besökte Kina 1977 var landet fattigt och utarmat. Jag såg knappt en enda bil och nu finns det snart lika många bilar i Kina som i Europa och USA. Kina har på kort tid blivit ett modernt land och på flera områden är det snabbt på väg att gå om oss.

Läs mer av Lennart Bengtsson på Kvartal.se

Bild från Fridays for futures hemsida.

-Pettersson tycker att Greta borde uppmana ungdomarna att plugga och bli forskare, vetenskapsmän, ingenjörer med mera för att lösa problemen i vår värld…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Klimatforskarens råd till generation Greta

 1. Lennart Bengtsson är alltid läsvärd, genom hans kunskaper inom ämnet väder och klimat. Som naturligtvis är stora och även viktiga att ta del av.

  Dessutom betonar alltid Lennart. Att skrämsel och hot inte hör hemma inom vetenskapen. Vilket är värt att påpeka och förmedla ut till alla. Han hänvisar alltid till faktainhämtning och studier.

  Vetenskapen sitter på den validerade kunskapen. Inte journalisten, median eller politikern som förmedlar ut sin återkommande ” skrämselbild”.

 2. https://berliner-zeitung.imgix.net/2021/08/28/c230db89-10ff-4cd9-bc72-90a7956f5baa.jpeg?rect=0%2C0%2C4000%2C2667&w=1024&auto=format
  Ovanpå detta svammel om vädret,känner sig Stenbock som bilden ovan,nu när höstens mörker dagligen smyger närmre.Vet inte om det kallas depression,men olustigt är det när dagarna blir allt kortare !
  Tidigare i mitt liv,kunde min Fru och jag tillbringa en viss tid under mörkret på Kanarieöarna.
  Numera är detta enbart en önskedröm,,,tyvärr !

 3. Nedanstående rader borde vara något för fundamentalisterna i MP!

  Så här skriver Bengtsson ”Dagens olika symbolhandlingar som exempelvis att äta mindre oxkött, blanda etanol i

  bilbränslet eller flyga mindre är populära i Sverige men föga meningsfulla.”

  Han fortsätter ””Nu behövs globala och robusta lösningar som kräver att man bygger samman elförsörjningen mellan

  länderna för att bättre utnyttja väderväxlingarna, samt inte minst att man bygger ut kärnkraften i stället för att lägga ned den.”

  17
 4. Klimathysterikan är obildbar. Slösa inte energi på henne. Låt hjälpklassen ta hand om det.

  30
 5. Greta är vänsterfeminist, dom vill inte hitta några lösningar. Vänsterfeminister vill bara gnälla och klaga på allt som konservativa medelålders män ställt till med.
  Snart skriver nog vänsterfeministerna om historien likt Kim il Sung, att vänsterfeministiska kvinnorna kommer från Gud i rakt nedstigande led.

  39

Kommentera

%d bloggare gillar detta: