Evakueringen från Afghanistan avslutad

AFGHANISTAN. Regeringen meddelade på en presskonferens under fredagen att evakueringsinsatsen i Afghanistan avslutats och alla svenskar nu lämnat Kabul.
Jag vill vara tydlig med att Försvarsmaktens stöd har skapat de förutsättningar som krävts för att överhuvudtaget kunna lyckas med insatsen. För vår del är evakueringsoperationen inte avslutad förrän all svensk personal finns här hemma igen, sa insatschef Micael Claesson i sin kommentar.

Försvarsmakten i Kabul, Afghanistan Foto: Anders Gustavsson, Försvarsmakten

Claesson betonade det goda internationella samarbetet och uttryckte samtidigt sin respekt och stora tacksamhet till den proffsiga och modiga personal som deltagit i operationen.

Totalt har man genomfört 22 flygningar tur och retur och evakuerat över 1 100 personer.

– Flygningarna har genomförts i ett område med mycket hög risknivå och operationen har skett under extremt pressade förhållanden. Jag hyser den största respekt för de specialförbandsoperatörer som deltagit och personalen från transportflygdivisionen och Heavy Airlift Wing som med stor säkerhet flugit in och ut från Kabuls flygplats, väl medvetna om de risker som funnits på plats.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Evakueringen från Afghanistan avslutad

 1. Nog är det märkligt att Svenska skattebetalare skall stå för islams kontunerliga misslyckande över allt i världen NU FÅR DET VARA NOG. NU ÄR DET DAGS ATT MP. O. S. ATT I FÖRSTA HAND TÄNKA PÅ ALLA FATTIGPENSIONÄRER I SVERIGE…..

 2. Är det nån av dom som talar svenska ??
  Ska hela landet evakueras och i så fall vart ?
  Har vi ansvar för allting i hela världen ?
  🤔☹👎

  14
 3. Vi vanliga m alldaglig förstånd, kunde förutse
  talibanernas snabba framgångar. Att ” Experter ”
  kunde missa verkligheten, är ett underbetyg.
  Motivation slår alltid klass. Arma land.

 4. Någon som vem hur många som kom av varje sort. Män, kvinnor och barn. Var det bara överåriga gossar?

 5. Ja om dom är utrikesminister ,förvarsminister Justitieminister, eller vilken minister
  som helst , så har kunskaper ingen betydelse, däremot är det ett krav att ha partibok !

 6. SVT: ”Allt svenskt stöd till den afghanska staten har avbrutits, det motsvarar nästan hälften av Sveriges totala bistånd till Afghanistan.”

  Goddag yxskaft!

  13
  • Vad ska man göra med andra hälften, drygt fyra miljarder kronor? Ska Carin Jämtin ställa sig på torget i Kabul och dela ut till dem som lovar att de inte är talibaner eller IS?

   Här borde oppositionen ropa direkt och öronmärka nio miljarder för behövande svenskar.

   11
 7. När får man höra någon PK journalist ställa frågan;
  Varför åker man på semester till ett land man flytt ifrån!

  38
 8. Nog verkar det väl ändå lite korkat att ”fly” från ett lurigt land till ett rent livsfarligt annat land. Och nu måste dumskallen Ann Linde få stå till svars för felräkningen på antalet ”tolkar”.

  34
  • Trots att UD avrått från åka dit så har folk som ”Flytt” åkt dit på semester . Verkar vara väldigt lång Semester dessutom? Har dom om dom stämplar stått till arbetsmarnadens förfogan?

   28
 9. Då kan man ju hoppas att tjatet om Afghanistan upphör så fort man råkar slå på TV eller radio, till och med lokalradion sänder inslag varje dag om läget och hittar någon boende afghan lokalt att intervjua. Lokalradion blir till sig i trasorna om de hittar någon med 100-tals kusiner som bor kvar i landet. Det är sannolikt en ständigt pågående propaganda för att få svenska folket att acceptera ett större antal migranter från detta land i långtbortistan. Jag och jag hör många ytterligare som är oerhört trötta på dessa menaländer med omnejd som det aldrig blir någon ordning på och att det minsann är Sveriges ”ansvar”att ta hand om. Låt dessa länder sköta sig själva och det enda sättet är att befolkningen själva kastar ut islam från inflytande och inträder i 2000-talet.

  38
  • Ja Nils Dacke propagera så ingen ska komma på tanken att ifrågasätter åtgärderna
   Förvånande att de befann sig i Afghanistan och inte Iran eller Pakistan som de flesta kommer från

 10. De bara väller in med regeringens fiasko politik. Fler än 300 kriminella har nu kommit. Skattebetalarna har tom fått betala för att flyga och hämta kriminella, enligt BRÅ statistik. Bedrövligt. När ska vansinnet upphöra?

  47
  • Det verkar vara totalkaos ute på Arlanda enligt en poliskälla.Folk som inte har några papper eller pass att uppvisa men som fått hänga med evakueringsplanen ändå.Man pratar om två ! personer som avslöjats och som lurats sig hit igen trots tidigare utvisningsbeslut.Hur många fler redan utvisade har inte tagit chansen i kaosläget ? Det går ju inte att skicka tillbaka dom heller i nuläget.Hur ska våra myndigheter lösa den här galna situationen ?

   17

Kommentera